Het Coronavirus: Wat we tot dusver weten over de uitbraak

Het Coronavirus: Wat we tot dusver weten over de uitbraak

In december 2019 brak in de Chinese miljoenenstad Wuhan een nieuw Coronavirus, Covid-19 genoemd, uit. Het virus houdt de wereld al twee maanden in de ban en verspreidt zich inmiddels steeds verder. De meeste mensen die besmet raken, kampen met koorts en hebben luchtwegklachten. De Chinese autoriteiten onderzoeken samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het virus. Wat weten we tot dusver over het Coronavirus en met welke adviezen komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)? En in hoeverre is het virus van belang voor de schoonmaak? Volg Service Management op LinkedIn:


LEES OOK: Coronavirus-update en wat dit betekent voor schoonmaak en hygiëne (tips!)


Wat is het nieuwe Coronavirus? Er zijn verschillende soorten Coronavirussen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Meestal zorgen ze voor relatief milde klachten, zoals verkoudheid, maar bij het nieuwe Coronavirus spelen koorts, kortademigheid en longklachten op.

Duizenden patiënten

Volgens de Chinese gezondheidsautoriteiten zijn er inmiddels bijna 80.000 besmettingen wereldwijd, waarvan 99% in China. Volgens de laatste berichten zijn er inmiddels meer dan 2.660 mensen overleden als gevolg van het virus. De meeste patiënten komen uit Wuhan of zijn in Wuhan geweest. Ook buiten China is het virus opgedoken. Waaronder in omringende landen zoals Japen en Thailand. Buiten Azië is het virus ook aangetroffen bij patiënten, onder andere in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Iran. Zorgelijk is de snelle verspreiding van het virus in Italië. Daar zijn inmiddels al verschillende steden in quarantaine gesteld en scholen en bars zijn gesloten. In totaal is het virus in 34 landen geconstateerd. In Nederland zijn er al enkele tientallen mensen getest op het virus, maar bij hen was de test negatief.


LEESTIP: Deense desinfectierobot gaat strijd aan met Coronavirus


Niet uit te sluiten dat virus ook in ons land opduikt

Het valt desondanks niet uit te sluiten dat het virus ook in ons land kan opduiken. Mocht er een patiënt in Nederland opduiken met het virus, dan zal nauwkeurig in kaart gebracht worden met wie deze patiënt contact heeft gehad. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) monitort in dat geval alle contacten om zo een verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Mogelijke maatregelen

Achter de schermen wordt in Nederland hard gewerkt om mogelijke patiënten te identificeren en op te vangen. Daarbij wordt er rekening gehouden mee gehouden dat de ziekte ernstig en besmettelijk is. Het RIVM: “Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.”

Er wordt in de voorbereiding uitgegaan van een ernstig scenario, voor het geval het toch ernstiger blijkt dan eerder verwacht. “Het heeft op dit moment weinig nut om alle mensen die het land binnenkomen te controleren op koorts. We sporen dan vooral mensen op met griep en verkoudheid”, stelt het RIVM.

In China lopen veel mensen met mondkapjes op straat. In Nederland wordt een dergelijke maatregel alleen geadviseerd voor medisch personeel. Het probleem van een mondkapje is dat het alleen helpt als je specifieke maskers gebruikt die zich heel goed sluiten over neus en mond. “Je moet de maskers heel nauwkeurig gebruiken en ze regelmatig wisselen. Dat is in het dagelijks gebruik bijna niet mogelijk.”


LEESTIP: Coronavirus aangemerkt als A-ziekte in Nederland


Protocol in werking

Als iemand in Nederland zich met ziekteverschijnselen meldt bij een arts en de arts denkt dat de patiënt het Coronavirus heeft, gaat er een protocol in werking. “De arts vraagt een test aan bij het RIVM en het Erasmus MC. Daar wordt tegelijkertijd de test ingezet.”

“Ondertussen wordt de verdachte patiënt in isolatie gehouden. Dat kan in thuisisolatie of door opname in het ziekenhuis. Dat is afhankelijk van de situatie. Als de test positief is, blijft de patiënt in isolatie en doet de GGD zogenoemd contactonderzoek. Alle mensen waarmee de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Als zij ziekteverschijnselen krijgen moeten zij dat aan de GGD melden en begint het verhaal van vooraf aan.”

Algemene hygiënemaatregelen

Het RIVM raadt aan algemene hygiënemaatregelen te nemen, vergelijkbaar in een periode met griep. Die maatregelen kunnen sowieso geen kwaad en een schoonmaakbedrijf kan daar ook bij zijn klanten op in zetten. Bij een eerdere griepepidemie hebben we die algemene maatregelen al op een rij gezet. Maar hieronder volgen er ook nog vier:

Tip 1: Was én droog je handen goed

We beginnen meteen met misschien wel de allerbelangrijkste tip: Zeer regelmatig je handen wassen met zeep. Was maar wat meer je handen dan gewoon, zeker na vervuilende handelingen, zoals een niesbui of het snuiten van je neus. Maar bijvoorbeeld ook als je net met het openbaar vervoer hebt gereisd of op een gemeenschappelijk toilet bent geweest. Ook als je aan het schoonmaken bent, is het belangrijk om daarvoor, tussendoor en nadien goed je handen wassen. Dertig seconden wassen is al genoeg om het merendeel van deze bacteriën te verwijderen.

Het goed drogen van je handen is minstens net zo belangrijk. Het beste is om met een papieren handdoekje gedurende 20 seconden je handen goed droog te maken. Gooi deze daarna weg. Lees hier meer over het correct drogen van je handen: Handen drogen: Papier, katoen of luchtdroger?

Tip 2: Zorg dat je altijd een flesje alcoholgel bij je hebt

Heb je geen gelegenheid om je handen (goed) te wassen? Alcoholgel is dan een goed alternatief. Zorg er dan ook altijd voor dat je een klein flesje bij je hebt, bijvoorbeeld in je tas, werkkleding of jas. Wrijf wel de gel in een op het flesje voorgeschreven tijd over je hele hand, inclusief de vingertoppen. Een goede alcoholgel doodt 99,9 procent van de bacteriën op de handen, mits je het goed gebruikt.

Tip 3: Extra aandacht voor schoonmaken van contactvlakken

Ten tijden van een epidemie is het belangrijk om extra te letten op het schoonmaken van contactvlakken, oftewel, die kritische plekken waar de overdracht van ziekteverwekkers het vaakst plaatsvindt. Toetsenborden, muizen, werkoppervlaktes, lichtknoppen, deurknoppen, kranen en de leuning van de trap zijn allemaal voorbeelden van plekken die je extra goed moet schoonmaken om (verdere) uitbraak te voorkomen.

Tip 4: Ventileer goed

Als iemand niest of hoest in een ruimte waar geen frisse lucht naar binnenkomt, dan blijven al die virusdeeltjes in de lucht zweven. En die ademt iedereen dan vervolgens weer in. Gooi af en toe even het raam of de deur open, hoe vervelend dat ook lijkt. Je schoont er de lucht mee op, waardoor je minder kans hebt om besmette vochtdruppeltjes in te ademen.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.