Keijzer spreekt van een eerste stap waarmee direct 300 miljoen euro aan extra financiering beschikbaar komt voor ondernemers. De staatssecretaris kondigde de maatregel afgelopen week al aan, maar zei toen nog dat die wellicht pas eind maart zou kunnen ingaan.
De regeling is volgens Keijzer “essentieel voor de liquiditeit van kleinere ondernemers die inkomsten of productie mislopen door het coronavirus”. Bijvoorbeeld voor de eigenaren van cafés, restaurants en sportscholen, die zondag te horen kregen dat zij minstens tot en met 6 april de deuren moeten sluiten.
Mogelijkheden voor meer inkomensondersteuning
Het kabinet overweegt ook zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) extra te ondersteunen. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om meer inkomensondersteuning te bieden aan ondernemers die door de uitbraak van het coronavirus opdrachten mislopen of op een andere manier in de problemen komen.
Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) heeft hierover gesproken met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Ook in de Tweede Kamer wordt aangedrongen op steun voor zzp’ers. “Het is onacceptabel dat al deze mensen vanwege een tijdelijk probleem nu allemaal in de bijstand belanden”, zegt Mahir Alkaya (SP). Thierry Baudet (FVD) pleit voor “lastenverlichting, tijdelijke opschorting van de loonheffing en een eventueel noodfonds”.
Onder vuur
Wiebes kwam onder vuur te liggen door uitspraken over zzp’ers in WNL op Zondag. De bewindsman zei dat zelfstandigen “wel de groep zijn die zelf hebben gezegd ‘ik hoef geen vast dienstverband’. Dit zijn mensen die hebben zelf bewust dat risico genomen”. Wiebes voegde er aan toe dat er voor zelfstandigen wel de wettelijke vangnetten, zoals de bijstand, beschikbaar zijn.
Mogelijk ruimhartiger toegekend
Die bijzondere bijstand wordt mogelijk ruimhartiger toegekend, zegt zijn ministerie. Ook kijkt het kabinet naar andere mogelijkheden nu zorgen onder ondernemers groeien over de gevolgen van de pandemie. Over enkele dagen hoopt het kabinet hier meer over te zeggen.
De uitlatingen van de minister leidden tot woede bij de oppositie en vakcentrale FNV. “Op dit moment zijn er overal in het land zelfstandigen die geen opdrachten meer krijgen, van wie toegezegd werk wordt afgezegd en die een ongelofelijke teruggang in inkomsten meemaken,” aldus FNV-voorzitter Han Busker.
Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? Hier vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus