LEES OOK: Coronavirus voor het eerst opgedoken in Nederland: wat nu?
In bijzondere situaties kun je je personeel korter laten werken, schetst de Rijksoverheid. “Bijvoorbeeld na een brand, overstroming of uitbraak van een epidemie. Denk aan een uitbraak van het Sarsvirus, het Ebolavirus of het Coronavirus, waardoor uw personeel tijdelijk niet of minder ingezet kan worden. U kunt werktijdverkorting en een WW-uitkering voor uw personeel aanvragen als u aan de voorwaarden voldoet.”
Vergunning werktijdverkorting aanvragen
Een vergunning voor werktijdverkorting vraag je aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Je moet in ieder geval voldoen aan de voorwaarden: Je bedrijf is getroffen door een bijzondere situatie die niet onder het normale ondernemersrisico valt. Je verwacht voor een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 weken minstens 20 procent minder werk. De vergunning geldt maximaal 6 weken. Voor oproepkrachten met een nul-urencontract en uitzendkrachten kun je geen werktijdverkorting aanvragen.
Verlenging vergunning
Is er na afloop van de vergunning nog geen verbetering in je bedrijf? Dan kun je verlenging van de vergunning aanvragen. De werktijdverkorting mag in totaal maximaal 24 weken duren. “U meldt direct de ontvangst van de vergunning voor werktijdverkorting bij UWV. Na afloop de vergunning kunt u een WW-uitkering voor uw personeel aanvragen bij UWV. Als uw werknemers aan de voorwaarden voldoen, maakt UWV de WW-uitkeringen aan u over. Uw werknemers blijven bij u in dienst. Meestal merken zij financieel dus weinig van de werktijdverkorting: zij ontvangen gewoon hun loon.”