De premier roept alle Nederlanders op zich aan de bestaande hygiëne-maatregelen te houden. Daarnaast moeten mensen geen handen meer schudden. “Dit gaat echt nog wel enige tijd duren”, aldus Rutte op een persconferentie na het overleg. “Daar zullen we ons als land op moeten instellen, dat het niet morgen of overmorgen voorbij is.”
LEES OOK: Coronavirus levert schoonmaakbedrijven extra omzet op
Commissie Crisisbeheersing komt vaker bijeen
Dat betekent ook dat de meest betrokken bewindspersonen in het zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) vaker bijeen zullen komen. Ook komen er waarschijnlijk nog meer maatregelen, verwacht de premier. Deze worden aangekondigd vanaf het moment dat ze nodig zijn. Rutte achtte het bijvoorbeeld afgelopen vrijdag nog niet nodig om te stoppen met handen schudden.
Goed om algemene adviezen op te volgen
Nederland bevindt zich nog steeds in de “indam-fase”, benadrukt Rutte. Nederlanders zijn nuchter en zitten niet te wachten op symboolmaatregelen, maar het is goed om de algemene adviezen op te volgen. Behalve het stoppen met handen schudden, moeten Nederlanders dan ook vaker handen wassen, in de elleboog niezen en papieren zakdoekjes gebruiken, aldus de premier. Het beperken van het coronavirus “lukt alleen als je dit met 17 miljoen mensen doet”.
Voor Rutte zelf is de maatregel duidelijk nog even wennen. Na afloop van de persconferentie bedankte hij Jaap van Dissel, hoofd infectieziekten van het RIVM, en schudde hij zijn hand.
Premier Rutte op persconferentie: schud geen handen meer! pic.twitter.com/yuLGO6FnS7
— Xander van der Wulp (@XandervdWulp) March 9, 2020
Aan alternatieven overigens geen gebrek. Rutte ziet naar eigen zeggen veel creatieve oplossingen voorbij komen. “U kunt voetzoenen, elleboogstoten, wat u wilt.”
“Geen handen schudden is het eerste signaal”
De oproep om voorlopig geen handen meer te schudden is het eerste signaal van de verantwoordelijke overheden dat er echt iets aan de hand is. De kans is groot dat er later in de week verdergaande maatregelen volgen, zoals het sluiten van scholen en doorstrepen van grote evenementen. Dat denkt hoogleraar infectiepreventie en medisch microbioloog Andreas Voss van het Radboudumc en ziekenhuis CWZ in Nijmegen. Tegen ANP zegt hij: “Handen zijn een primaire bron om het coronavirus door te geven. Het is daarom een goed teken om de bevolking ervan bewust te maken dat ze belangrijke risicomomenten moeten vermijden. Niet voor niets hebben veel ziekenhuizen en doktersposten al eerder besloten dat ze geen handen meer geven.”
Volgens de hoogleraar raakt een mens gemiddeld 25 keer per uur zijn gezicht aan. De helft van die keren worden slijmvliezen van ogen, neus of mond aangeraakt, waardoor het virus op de handen terecht kan komen. “Handen zijn daardoor een veel grotere besmettingsbron dan bijvoorbeeld de duwstang van een winkelwagentje of een deurknop. Het is in deze omstandigheden erg belangrijk dat iedereen bewust van zijn gezicht afblijft en heel regelmatig de handen wast.”
Voss merkt op dat Nederland met maatregelen tot nu toe steeds zo’n twee weken achterloopt op Italië. “Ik hoop en verwacht ook meer ingrepen, zoals het afgelasten van evenementen waar veel mensen urenlang dicht bij elkaar zijn. Want we moeten deze uitbraak echt serieus nemen.”
56 nieuwe patiënten erbij gekomen
Op 9 maart zijn er 56 nieuwe patiënten bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieugemeld. Hiermee komt het totaal aantal positieve testen op 321. De meeste patiënten komen uit Brabant: 134. Na Brabant wonen de meeste patiënten in Utrecht: 52. Van 150 personen is bekend dat zij COVID-19 in het buitenland hebben opgelopen. De meeste patiënten waren in Italië. Hiernaast waren er patiënten in Duitsland, Frankrijk, Iran, Oostenrijk, Kaapverdië, Groot-Brittanië en Hong Kong. Van 90 patiënten wordt nog onderzoek gedaan wat de mogelijke bron kan zijn.
Specifieke adviezen voor Noord-Brabant
Sinds vrijdag 6 maart gelden voor inwoners van de provincie Noord-Brabant specifieke adviezen. Bij klachten van verkoudheid, hoesten of koorts, wordt ze gevraagd sociale contacten te beperken. Dat betekent: ga niet naar school, werk of plekken waar veel mensen bij elkaar zijn. Ze kunnen contact met de huisarts opnemen als de klachten erger worden. Deze oproep blijft de komende zeven dagen gelden, tot en met maandag 16 maart.
Thuis werken
Aan werkgevers wordt hier nu de oproep aan toegevoegd om waar dit redelijkerwijs mogelijk is, het mogelijk te maken dat inwoners van Noord-Brabant thuis werken. Ook wordt gevraagd om te bekijken of werktijden gespreid kunnen. Die aanvullende maatregelen kunnen eraan bijdragen aan het tegengaan van besmetting, en geldt ook voor de komende zeven dagen.
Rest van Nederland
Voor inwoners van de rest van Nederland blijft de oproep gelden om thuis te blijven bij verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius, wanneer je contact hebt gehad met een patiënt met het coronavirus of wanneer je in een gebied bent geweest waar veel patiënten zijn met het nieuwe coronavirus. Bij milde klachten hoeft de huisarts niet gebeld te worden, omdat het een gewone verkoudheid kan zijn. Advies is om thuis uit te zieken en te zorgen dat je anderen niet besmet. Als de klachten erger worden, neem dan telefonisch contact op met de huisarts.
Lees meer over het coronavirus:
- Coronavirus-update en wat dit betekent voor schoonmaak en hygiëne
- Coronavirus in Nederland: wat nu?
- FMN stelt vanwege corona World Workplace Europe in Amsterdam uit tot 2021
- Interclean Amsterdam neemt coronavirus-maatregelen om beurs door te laten gaan
- Ook schoonmaakbedrijven kunnen vanwege corona werktijdverkorting aanvragen