Update coronavirus: meer maatregelen, geen RAS-examens en tekort aan beschermingsmiddelen

Update coronavirus: meer maatregelen, geen RAS-examens en tekort aan beschermingsmiddelen

Service Management verzorgt periodiek updates voor schoonmaakondernemers over de gevolgen van het coronavirus. Dit keer behandelen we het feit dat het RAS geen examens meer afneemt, er een gebrek aan beschermingsmiddelen is bij schoonmaakbedrijven en een oproep aan opdrachtgevers om in overleg te treden. Volg Service Management op LinkedIn:

Het kabinet maakte maandagavond 23 maart een aantal verdere maatregelen bekend.

Als één gezinslid koorts heeft, moet het hele gezin voorlopig thuis blijven. Het kabinet heeft die maatregel aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te temperen. Na een crisisoverleg met ministers en experts van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloot het kabinet de voorschriften voor thuisquarantaine aan te scherpen. Tot nu toe moesten alleen mensen die zelf klachten hadden thuis blijven. Als koorts één van de klachten is, moet nu het hele gezin binnenblijven. Voor mensen die in vitale beroepen werken, geldt een uitzondering.

Burgemeesters kunnen sneller handhaven

Er komt een noodverordening waarmee burgemeesters sneller kunnen handhaven als mensen zich niet aan de maatregelen houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die maatregel kondigde minister van Justitie Ferd Grapperhaus aan na een crisisoverleg met ministers. Via die noodverordening krijgen burgemeesters de mogelijkheid onmiddellijk op te treden. Als mensen met zijn drieën buiten lopen en geen anderhalve meter afstand houden, kan hierop worden gehandhaafd. Burgemeesters kunnen ervoor kiezen “forse boetes”, tot 400 euro, te laten uitdelen aan mensen die zich niet aan de maatregelen houden.

Tegemoetkoming in de loonkosten

De regeling om bedrijven tegemoet te komen in hun loonkosten is over een paar dagen klaar. Dat verwacht minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Met de regeling kunnen bedrijven die zijn getroffen door de coronacrisis tot 90 procent van hun loonkosten vergoed krijgen. “Over een paar dagen is de regeling klaar. Als de regeling is gepubliceerd kan het loket open, en kunnen bedrijven hun aanvraag indienen.” Wanneer bedrijven hun aanvraag precies kunnen indienen bij het UWV, wilde Koolmees nog niet zeggen. “Daar ga ik nog geen uitspraken over doen, we moeten het eerst netjes geregeld hebben.”

Versoepeling voor maken desinfectiemiddelen

Het kabinet versoepelt de regels voor het maken, verkopen en vervoeren van stoffen die nodig zijn voor desinfectiemiddelen. Bepaalde bedrijven krijgen vrijstellingen waardoor ze zogenoemde biociden (stoffen die bacteriën doden) mogen produceren. Daarnaast heeft het kabinet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) opgedragen niet te handhaven wanneer regels worden overtreden voor de levering van biociden die nodig zijn voor noodzakelijke desinfectiemiddelen.

Bijeenkomsten verboden

Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Er is geen ondergrens meer van honderd personen. Dat zei minister Grapperhaus ook na het crisisberaad van enkele ministers. Aanvankelijk waren alle bijeenkomsten tot 6 april verboden. Voor “begrafenissen en kerkelijke bruiloften” gelden enkele uitzonderingen. Hoe het na 6 april verder moet met bijvoorbeeld de sluiting van scholen en horeca – waar veel mensen samenkomen – is nog niet duidelijk. Daar moet later een besluit over worden genomen, zei Grapperhaus.

Als we hier doorheen zijn met z'n allen, kunnen we een heleboel feestjes geven

Niet met meer dan drie mensen thuis afspreken

Nederlanders moeten de komende tijd niet met meer dan drie mensen thuis afspreken. Dat dringende advies gaf Grapperhaus. Als je huis niet groot genoeg is om anderhalve meter afstand te houden tijdens een verjaardagsfeestje, “is de consequentie dat je het niet moet doen”. Het zijn geen leuke maatregelen die het kabinet moet nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dat geeft Grapperhaus direct toe. “Maar als we hier doorheen zijn met z’n allen, kunnen we een heleboel feestjes geven.”

Schoonmakers melden zich voor twee weken ziek

In het Financieele Dagblad schetst Erwin de Jong, directeur van de Effektief Groep, dat de schoonmaakmarkt op verschillende fronten last heeft van de coronacrisis. Veel gebouwen gaan dicht, reinigingsmaterialen worden mondjesmaat geleverd en de betaling van rekeningen is onzeker. Tot overmaat van ramp lopen de ziektecijfers onder het personeel schrikbarend op. “Het aantal ziektemeldingen is in de schoonmaaksector al hoog met 6,5 procent, maar we zitten nu zeker op het dubbele”, zegt Erwin de Jong, directeur van Effektief Groep uit Groningen. “Mensen zijn bang en melden zich voor twee weken ziek. Dat is een gigantisch probleem. De marges zijn al niet denderend in de schoonmaaksector. De overheid vergoedt 90% van de loonkosten, maar wat voor zieken wordt geregeld weten we niet.”

RAS-examenbureau neemt geen examens meer af

Sinds maandag 23 maart neemt het RAS-Examenbureau geen examens meer af. “Dit zodat er zo min mogelijk risico’s zijn voor kandidaten, examinatoren en locaties. Zo gauw er weer examens afgenomen kunnen worden, zal dit bekendgemaakt worden en zullen examens opnieuw worden ingepland.”

Er is niet genoeg beschermende kleding

Een masker op, een beschermend pak aan, moffen en dan ook nog wat voor over de schoenen. Dat is wat de mensen in de calamiteitenteams van schoonmaakbedrijf Nivo Noord nodig zijn om huizen of gebouwen te ontsmetten waar iemand is geweest die besmet is met het coronavirus. Maar de schoonmakers lopen tegen één grens aan: er zijn niet genoeg beschermende kleding en schoonmaakproducten. Dat constateert Omroep Friesland in een bijdrage. Drie teams heeft het schoonmaakbedrijf klaar staan; klaar om uit te rijden en in een gebouw of woning te desinfecteren. De afgelopen dagen moeten ze twee keer in actie komen. Willem Brouwer is de leider van het team: “We beginnen in de schone ruimtes. Dan werken we langzaamaan toe naar de plekken waar de persoon die besmet is, heeft gezeten. Daarna volgen de toiletten en dergelijke.”

Schrijdend tekort aan schoonmaakmiddelen

Als de schoonmakers langs zijn geweest, is er geen spoor meer van het virus te bekennen, zegt Brouwer. “We werken met onze gewone schoonmaakmiddelen. Daarna gebruiken we voor de tweede ronde middelen op alcoholbasis.” Er is echter een schrijnend tekort aan schoonmaakmiddelen en beschermende kleding. “Het is knijpend. We hebben bijna een tekort aan weggooi-overalls. Alle teams zijn nu voorzien van spullen, maar we zijn echt een voorraad nodig”, zegt Brouwer. Hij  hoop dat er komende week een nieuwe lading binnenkomt. “Overheden nemen ook een bepaalde beslissing. Die kunnen dan zeggen dat er een lading het land niet uit mag. Ik schat de kans op 50 procent dat we komende week een beetje voorraad krijgen. Maar ziekenhuizen gaan gewoon voor. Die hebben er ook meer recht op dan wij, denk ik.”

Schoonmaakbranche heeft ook beschermingsmiddelen nodig voor vitaal werk

Om haar vitale werk te kunnen blijven doen, heeft de schoonmaakbranche schaarse materialen als mondkapjes nodig. OSB heeft daarom bij VNO-NCW gepleit om bij de verdeling hiervan ook een aandeel te reserveren voor de bevoorrading van schoonmaakbedrijven. Daarnaast moedigt OSB schoonmaakbedrijven aan om elkaar te helpen als dat nodig is. Schoonmaakbedrijf Polygon uit Alphen aan den Rijn bijvoorbeeld, zit ernstig verlegen om mondkapjes voor reiniging na calamiteiten en bij desinfecties. Marlies van der Meulen-Sahni, algemeen directeur: “We zouden niet willen dat het tekort aan mondkapjes een showstopper wordt.” Wie Polygon uit de brand wil helpen, kan e-mailen naar coronavirus@polygongroup.com.

Continu in touw

In Dagblad Tubantia komt schoonmaakster Bep van Engelen (58) van Asito aan het woord.  Ze werkt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Zij en haar ruim tweehonderd collega’s zijn sinds de virusuitbraak continu in touw om alle ruimtes waar coronapatiënten worden behandeld te desinfecteren. Het is druk, zegt Bep. Toch probeert ze relaxed te blijven. “Als je paniekerig wordt, gaat het fout hè.” De schoonmakers houden elkaar op de been. ,,Even je frustraties uiten en elkaar opvrolijken met een geintje. Dan is het kop op, de schouders eronder en door.”

Anderhalf tot twee uur kwijt aan een kamer

Haar werk in die ‘coronakamers’ gaat volgens een strikt protocol. Bijvoorbeeld als het gaat om de kleding. Bep somt op: ,,Een beschermend pak, haarnetje, overzetbril, handschoenen en mondkapje.” Verkleden doet ze in de sluis die aan een isolatiekamer grenst. Bij elke volgende kamer moet ze weer nieuwe ‘bepakking’ aantrekken. “Het is behoorlijk warm.” Lachend: “Mijn haar hoef ik niet te doen, het zit door die netjes voor geen meter meer.” Bep is al snel anderhalf tot twee uur kwijt aan één kamer. Eerst maakt ze alles schoon met een microvezeldoek. Daarna zet ze een speciaal apparaat aan, dat via verneveling van een desinfectiemiddel de ruimte grondig reinigt. Een paar uur later kan de kamer weer gebruikt worden. Voor Bep niets nieuws; zij was hier al in getraind. Ze krijgt tijdens haar diensten in het calamiteitenteam weleens te maken met kamers van patiënten die geïnfecteerd zijn met het besmettelijke norovirus. ,,Alleen is zo’n dienst één keer in de zes weken, nu is het dagelijkse kost.”

Pensioenuitvoerders gaan ondernemers tegemoetkomen

Pensioenuitvoerders gaan ondernemers die door de coronacrisis in acute problemen komen tegemoetkomen bij het betalen van de pensioenpremies. Dat hebben de Stichting van de Arbeid en de koepels van pensioenuitvoerders, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars, afgesproken. Over enkele dagen zal bekend worden wat dit betekent voor de schoonmaakbranche, zegt brancheorganisatie OSB. “Mogelijke oplossingsrichtingen zijn betalingsregelingen voor individuele werkgevers, verruiming van betalingstermijnen en versoepeling van het invorderingsbeleid.”

Dekkingsgraad pensioenfonds schoonmaak daalt

Het bedrijfstakpensioenfonds Schoonmaak meldt dat haar  dekkingsgraad daalt door het coronavirus. “De dekkingsgraad zegt hoeveel geld we hebben en stelt dat tegenover  hoeveel we nu én later aan pensioen moeten uitbetalen.” Waarom daalt de dekkingsgraad? Ook daar geeft het pensioenfonds antwoord op.”We hebben minder geld door de daling van de aandelenbeurs. Uw pensioen beleggen wij voor een deel in aandelen. De aandelen van bedrijven dalen door de corona uitbraak. En daarom daalt de dekkingsgraad. Wij houden de situatie goed in de gaten. Krijgt u pensioen? We zorgen dat u uw pensioen gewoon krijgt. Bouwt u pensioen op? We zorgen dat u pensioen blijft opbouwen. Maar de daling van de dekkingsgraad is een probleem. Zeker als de dekkingsgraad tot eind dit jaar zo laag blijft. Dan moeten wij uw pensioen verlagen. Als dit zo is, dan vertellen wij u dat meteen.”

Maak zaken bespreekbaar

Stijn Krol van adviesbureau Sanlynkro zegt regelmatig vragen te ontvangen van schoonmaakbedrijven. “Met de vraag hoe om te gaan met klanten die vanwege  de COVID -19-uitdaging een e-mail sturen dat voorlopig niet schoongemaakt hoeft te worden. Primair geef ik als eenvoudige tip: maak de zaken bespreekbaar. Ik blijf benadrukken dat samen met onze hulpverleners, onze schoonmakers onmisbaar zijn in het primaire proces. Had men inverleden al eerder schoonmaak op haar waarde beoordeeld, hygiëne meer serieus genomen, hadden we het nu wellicht ook wat ‘eenvoudiger’ gehad. Hulde aan onze toppers.” Krol adviseert ook opdrachtgevers: “Stuur geen e-mail aan je schoonmaakbedrijf, maar probeer samen tot een oplossing te komen. Rachid of Maria werkt met veel plezier en zorg bij u, wellicht al diverse jaren. Zij kunnen u ongetwijfeld helpen om diverse ‘specialistische’ klussen uit te voeren, die normaal tijdens de zomervakantie aan bod komen. Of ze kunnen nu een extra ‘hygiënische’ ronde bij de locatie uitvoeren…”

Lijst met zaken die nu belangrijker zijn

Gerard Spoor, directeur van opleider Carling en kwaliteitsmeetbureau Qualis laat weten dat zijn laatstgenoemde bedrijf is gestopt met metingen uitvoeren. “Het coronavirus zorgt ervoor dat schoonmaakwereld andere prioriteiten heeft. Geen keuringen om te keuren. Op dit moment hebben we behoeft aan goede adviezen en andere manier van denken en werken. We willen voor alle schoonmakers en schoonmaaksters een handige lijst aanbieden van zaken die nu even belangrijker zijn dan ooit. Dat geldt nu ook voor kantoren en die groep schoonmakers die wellicht minder bekend met de risico’s en prioriteiten dan de schoonmakers in de gezondheidszorg. Wij zijn er ons van bewust dat we absoluut niet de wijsheid in pacht hebben. Daarom verzoeken we alle schoonmaakbedrijven, gezondheidsinstellingen, toeleveranciers, enzovoorts goed naar deze lijst te kijken en deze lijst aan te vullen.”

Opschoondag naar het najaar

De Landelijke Opschoondag wordt dit jaar verplaatst naar het najaar. De organisatie liet eerder weten de editie, die gepland stond voor aanstaande zaterdag 21 maart, in verband met alle ontwikkelingen rondom het coronavirus af te gelasten. Op zaterdag 19 september, tevens World Cleanup Day, wordt heel Nederland alsnog opgeroepen naar buiten te gaan en gezamenlijk zwerfafval op te ruimen. De Landelijke Opschoondag is hét moment voor inwoners, ondernemers, verenigingen, sportclubs en scholen om samen in actie te komen en hun leefomgeving 100 procent zwerfafvalvrij te maken. “Het is een dag die verbroedert en mensen bij elkaar brengt”, aldus Helene van Zutphen, directeur van initiatiefnemer NederlandSchoon. “Laten we dit jaar samen opgeruimd de herfst ingaan.”


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus