Waar er in maart in totaal nog 38.000 nieuwe WW-uitkeringen bij kwamen, waren dat er in april 74.000, meldt uitkeringsinstantie UWV. Het totaal aantal WW-uitkeringen komt uit op 292.000, een stijging van 16,7 procent ten opzichte van de ruim 250.000 in maart 2020. “Zo’n grote stijging van de éne op de andere maand hebben wij niet eerder gezien tijdens de vorige crisis. Het aantal uitkeringen is met een zesde toegenomen”, zegt hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV Rob Witjes.
In maart vooral bij uitzendbedrijven
In de maand maart nam de WW vooral toe bij uitzendbedrijven, horeca en catering en cultuur, maar de toename van nieuwe uitkeringen zet zich in april door in veel meer sectoren, aldus het UWV. De sterkste stijging is te zien bij de schoonmaakbranche (91 procent), uitzendbedrijven (87 procent), detailhandel (69 procent), cultuur (67 procent) en de horeca en catering (60 procent). De sectoren vervoer en logistiek (plus 9 procent), overige industrie (11 procent) en overheid (12 procent) hadden naar verhouding de kleinste toename van nieuwe WW-uitkeringen in april.
Bij jongeren het grootst
Het aantal nieuwe WW-uitkeringen nam in april daarnaast onder alle leeftijdsgroepen toe. Bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar is de toename het grootst. In deze groep nam het gemiddelde aantal nieuwe WW-uitkeringen per week toe van 1900 in maart naar 3300 in april, een stijging van 75 procent. Deze toename bij jongeren is minder groot dan de vorige maand, toen de gemiddelde instroom per week met 185 procent toenam.
Andere leeftijdsgroepen
Bij andere leeftijdsgroepen is de instroom in de WW juist groter in april. Bij 35- tot 45-jarigen steeg de gemiddelde instroom per week van 1700 in maart naar 2600 in april, ofwel een toename van 51 procent. Een maand eerder steeg de instroom in deze leeftijdsgroep nog met 22 procent. Bij 55-plussers steeg de instroom in maart met 13 procent en in april met 36 procent.
Behalve dat er nieuwe uitkeringen zijn toegekend, zijn er ook uitkeringen beëindigd. In april eindigden in totaal 32.000 WW-uitkeringen, bijvoorbeeld wegens het vinden van werk of het bereiken van de maximale duur.
Hoekstra heeft onmiddellijk buikpijn
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft “onmiddellijk buikpijn” van de jongste werkloosheidscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). “We komen uit een situatie met een enorm hoge werkgelegenheid”, zegt Hoekstra. “Dat is ontzettend goed nieuws geweest de afgelopen maanden en jaren. Maar je ziet dat het weer nu enorm hard omslaat.” De dalende werkgelegenheid maakt het “des te belangrijker” dat de overheid banen redt door bedrijven te ondersteunen, zegt Hoekstra. Het kabinet komt later op woensdag met een nieuw steunpakket. “We zijn vastbesloten te blijven doen wat nodig is.”
Nieuw noodpakket en weer opendoen
Verder maakt de versoepeling van de coronamaatregelen het volgens Hoekstra “echt weer mogelijk voor ondernemers om weer aan de slag te gaan”. Bijvoorbeeld de horeca mag weer voorzichtig open. “Ik hoop zeer dat de combinatie van een nieuw noodpakket en het weer opendoen van de samenleving, met hopelijk ook nog een beetje goed weer, enorm helpt met de bedrijvigheid en werkgelegenheid.”