CNV: Ventilatie veel scholen nog niet op orde

CNV: Ventilatie veel scholen nog niet op orde

De ventilatie bij een groot deel van de scholen lijkt nog steeds niet op orde, blijkt uit onderzoek van CNV Onderwijs onder bijna 1.500 leden.

Sinds deze zomer is goed ventileren aan het rijtje basismaatregelen toegevoegd, aldus CNV Onderwijs. Maar het onderzoek wijst uit dat maar een klein deel van het personeel denkt dat de ventilatie in orde is.

Schokkende cijfers

In het primair onderwijs gaat het om 33 procent, in het voortgezet onderwijs om 34 procent, in het mbo om 23 procent, in het hbo om 32 procent en in het wetenschappelijk onderwijs om 37 procent.

"Dat zijn gewoon schokkende cijfers, na anderhalf jaar coronacrisis. Slechte ventilatie zorgt ook in ‘normale tijden’ al voor ziekte en uitval", aldus voorzitter CNV Onderwijs Daniëlle Woestenberg. Zij had gehoopt dat corona als katalysator had gewerkt om dit al jaren bestaande probleem op te lossen. "Maar er gebeurt nog veel te weinig. Iedereen wijst naar elkaar."

Geen geld voor ventilatie

De PO-raad, de koepel van basisscholen, laat in een reactie op het onderzoek weten dat het basisscholen vaak niet lukt om geld bij elkaar te krijgen voor aanpassing van de ventilatie in de gebouwen.

Het Rijk stelt geld beschikbaar voor de verbetering van de ventilatie, maar betaalt 30 procent van de rekening. Schoolbesturen en de gemeente moeten de resterende 70 procent betalen. "Voor veel scholen en gemeentes is dat een probleem", aldus een woordvoerder van de PO-Raad.

Hele binnenklimaat

Bovendien is het geld van de overheid alleen bestemd voor aanpak van de ventilatie. "Ventileren is belangrijk, maar het is slecht één probleem. Het gaat om het hele binnenklimaat. Het is bijvoorbeeld ook het licht en de temperatuur. In de zomer wordt het enorm warm, vooral in gebouwen met een plat dak, en in de winter heel koud. Dat los je niet op met ventilatie. Het is alsof je nieuwe ruitenwissers op je oude auto zet terwijl de motor niet in orde is."

De PO-Raad weet niet hoeveel basisscholen de zomervakantie aangrijpen om de ventilatie aan te pakken. "Het gebeurt, maar we hebben geen inventarisatie. We raden scholen aan: als je iets laat doen, doe het dan breed. Maar daar moet je wel geld voor hebben."

Open deze Digimagazine in een nieuw venster

Stichting Binnenklimaattechniek lanceert Nationaal Register CO₂-meters

Stichting Binnenklimaattechniek lanceert Nationaal Register CO₂-meters

Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat én helpt in de strijd tegen coronabesmetting. Alle scholen moeten daarom verplicht een werkende CO2-meter in ieder klaslokaal plaatsen. Maar hoe weet je welke meter je het beste kunt kiezen? Stichting Binnenklimaattechniek heeft alle opties op een rij gezet in het Nationaal Register CO₂-meters.

Desinfecteren met licht: "De kennis over het gebruik van UV-C ontbreekt nog"

Desinfecteren met licht: "De kennis over het gebruik van UV-C...

**UV-C-licht, je leest en hoort er steeds meer over. Ook wij als <em>Service Management</em> <a href="https://servicemanagement.nl/tag/uv-licht/">berichten</a> hier met enige regelmaat over. Maar wat is het eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen? En gaat het de traditionele desinfectiemethoden vervangen? We vroegen het aan Mike van der Kamp, mede-eigenaar van UVSence, en Marcel van Duinen, oprichter van ClearSafeProducts. **

Oproep Schoonmakend Nederland: "Neem coronamaatregelen weer in acht"

Schoonmakend Nederland roept op om de basismaatregelen tegen het coronavirus weer in acht te nemen. "We zijn duidelijk nog niet van Corona af", schrijft de branchevereniging op haar website.

Binnenklimaat basisscholen vaak onvoldoende: "Ventileren kun je leren"

Op veel scholen in Nederland voldoet de ventilatie niet aan de gestelde normen. De CO2-concentratie in lokalen is te hoog, soms zelfs vier keer hoger dan de maximale norm. Brancheorganisatie Binnenklimaat Nederland heeft daarom samen met het platform Gezond Binnen de poster 'Ventileren kun je leren' ontwikkeld.