Helpt 'snotneusprotocol' werknemers het griepseizoen door?

Helpt 'snotneusprotocol' werknemers het griepseizoen door?

Werkgevers zouden met een zogenoemd 'snotneusprotocol' hun werknemers duidelijk moeten maken wanneer die wel of niet naar het werk kunnen komen. Daarvoor pleiten arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. De maatregel moet een forse stijging van het aantal griepgevallen en coronabesmettingen en dus ziekteverzuim voorkomen deze herfst en winter.

Het ziekteverzuim is in september gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat is een jaarlijks terugkerende seizoenstrend, wanneer de vakanties voorbij zijn en het griepseizoen begint.

Verzuim door griep voorkomen

Volgens bedrijfsarts Truus van Amerongen van ArboNed was vorig jaar hierop een uitzondering. "Door alle coronamaatregelen zoals afstand houden en thuiswerken, bleef de griepgolf uit. De verwachtingen voor dit jaar zijn heel anders", zegt ze in een toelichting.

De arbodiensten raden aan de basismaatregelen na te leven om verzuim te voorkomen. "Dus was je handen, houd afstand, blijf thuis als je klachten hebt en laat je testen", aldus Van Amerongen.

Bijna een derde is psychisch verzuim

Van elke honderd ziekmeldingen blijven volgens de arbodiensten in vijftien gevallen de werknemers langer dan zes weken thuis. Dat waren er vorig jaar nog tien op de honderd. De impact hiervan is enorm voor werkgevers en werknemers, aldus Van Amerongen.

Van het totale aantal verzuimdagen komt 30 procent door psychische klachten. "Die werknemers ben je gemiddeld 237 dagen kwijt en met een burn-out zelfs 293", zegt Van Amerongen.

ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van de HumanTotalCare-groep en gezamenlijk werkzaam voor zo'n miljoen werkenden, raden werkgevers aan om alert te zijn op signalen van stress bij werknemers. "Kijk daarbij ook naar de ideale mix van werken vanuit huis en op kantoor. Dat is voor iedereen anders en afhankelijk van persoonlijke drijfveren", aldus Van Amerongen. "Laat daarom ruimte voor eigen regie."

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.