Hulphond onhygiënisch? Weigeren is onterecht

Hulphond onhygiënisch? Weigeren is onterecht

In het dagelijks leven worden mensen met een hulphond nog wel eens geweigerd op openbare plekken. Denk aan ziekenhuizen, restaurants en winkels. De hond zou een risico vormen voor de hygiëne. Volg Service Management op LinkedIn:

Uit onderzoek van Universiteit Utrecht blijkt echter dat er meer bacteriën zitten aan de onderkant van onze schoenen, dan aan de pootjes van een hond. Masterstudent Jasmijn Vos van de faculteit diergeneeskunde concludeert: “Er is geen goede reden om die assistentiehonden tegen te houden. Ten eerste laat de wet het niet toe, en ten tweede dus omdat de poten schoner zijn. En een derde punt is bij ziekenhuizen belangrijk: gebruikers van assistentiehonden vormen maar een heel klein aandeel in de totale patiëntenpopulatie in Nederland.”

Meer deelnemers onderzoeken

Voor het onderzoek werden poten van 25 hulphonden en 25 gewone viervoeters en de schoenzolen hun 50 baasjes onderzocht. Met sponsjes werden monsters genomen nadat ze een flinke wandeling hadden gemaakt. Vos testte de monsters dezelfde dag nog op twee soorten bacteriën. “Een ervan is een grote groep, de zogenaamde ‘poepbacteriën. Die komen buiten overal voor. En er is ook nog een specifieke bacterie die in ziekenhuizen belangrijk is, omdat die daar vaak diarree veroorzaakt.”

Bij de uitslag dat schoenzolen viezer zijn dn hondenpoten maakt Vos wel een aantekening, omdat het gaat om een pilotstudy waarbij de juiste onderzoeksmethoden worden gezocht. “We zouden eigenlijk graag willen dat in de toekomst meer deelnemers worden onderzocht. We hebben nu wel gekeken naar of het uitmaakt hoe vaak je je hond wast, in welk gebied je woont, en wat voor weer het is, maar ik kan me voorstellen dat dat bij een groter onderzoek echt nieuwe informatie oplevert.”

Lees ook:

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.