Infectiepreventie kleine instellingen gehandicaptenzorg kan nog beter

Infectiepreventie kleine instellingen gehandicaptenzorg kan nog beter

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet dat kleinschalige instellingen in de gehandicaptenzorg steeds meer aandacht hebben voor infectiepreventie. Sinds de uitbraak van het coronavirus is dit verbeterd, maar ze kunnen en moeten er nog meer aan doen. Volg Service Management op LinkedIn:

Zorgverleners moeten zich nog meer bewust worden (en blijven) van het belang van goede infectiepreventie, bijvoorbeeld bij het gebruik van handschoenen of bij het schoonmaken. Het management moet de zorgaanbieders hierin ondersteunen door beleid, scholing en (de juiste) middelen. De instellingen hebben veel aandacht voor de persoonlijke hygiëne van hun bewoners en ondersteunen daarbij ook. Maar de hygiëne en schoonmaak kan beter, bijvoorbeeld door de juiste desinfectiemiddelen te gebruiken.

Dat zijn conclusies van de (IGJ) na een onderzoek bij twintig kleine instellingen in de gehandicaptenzorg. Ze bieden 24-uurszorg aan cliënten die voorzieningen als woonkamer, keuken en vaak ook sanitaire ruimtes delen.

>> Lees ook: Healthcare Cleaning Forum: meet kwaliteit van cruciale hygiëne in zorg

Verbeteringen en aanbevelingen

De verbeteringen die de inspectie aandraagt zijn vaak snel door te voeren, want veel kennis is algemeen voorhanden. Een greep uit de conclusies en aanbevelingen:

  • Algemene hygiëne bewoners en zorgverleners: er is veel aandacht voor de persoonlijke hygiëne van bewoners. Zorgverleners moeten wel de goede producten voor handhygiëne gebruiken, en goedgekeurde persoonlijke beschermingsmiddelen op de juiste manier gebruiken.
  • Medische en verpleegkundige zorg: verpleegkundige zorg wordt meestal hygiënisch verleend. Medicijnen worden afgesloten en droog bewaard, maar na opening is meer controle nodig op de houdbaarheidsdatum. De helft van de bezochte instellingen heeft een protocol voor prik-, bijt-, snij- en spatincidenten en algemene protocollen voor infectiepreventie.
  • Schoonmaak en desinfectie, bouw en inrichting: de manier van schoonmaken kan beter, met scheiding van schoon en vuil materiaal, de vloeren vrij van obstakels. Driekwart van de instellingen gebruikt niet de goede desinfectiemiddelen. Over luchten en ventileren zijn in driekwart van de instellingen afspraken gemaakt.
  • Goed bestuur: bij kleine instellingen is het systematisch zorgen voor het verbeteren van de infectiepreventie nog onvoldoende georganiseerd, bijvoorbeeld met regelmatige audits, trainingen of een speciale functionaris die zich bezighoudt met infectiepreventie. Onderlinge samenwerking en informatie-uitwisseling tussen collega-instellingen kan helpen om tot verbeteringen te komen.

Lees ook:

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.