Adema: mogelijke dreiging voor gezin was hobbel voor ministerspost

Adema: mogelijke dreiging voor gezin was hobbel voor ministerspost

Dat zijn gezin mogelijk wordt blootgesteld aan bedreigingen, was voor de nieuwe landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) een "hobbel" om zijn ministerspost te aanvaarden, zegt hij maandagmiddag, vlak voor zijn beëdiging. Onder meer bij stikstofminister Christianne van der Wal, die door relschoppers thuis werd opgezocht, heeft Adema gezien wat "de impact" is van het ministerschap.

Adema, afkomstig uit Friesland, zegt er veel over gesproken te hebben met zijn gezin. "Maar ik ben ervan overtuigd dat het nodig is nu de stap naar voren te zetten." De komende jaren zal voor de boerensector in het teken staan van flinke stikstofvermindering. De plannen die het kabinet daarover tot nu toe presenteerde, zorgden voor veel woede onder de boeren. De minister zegt "zekerheid, rust en duidelijkheid" te willen bieden aan de agrarische sector.

Onder vuur

Zijn voorganger Henk Staghouwer is dat niet gelukt. Hij lag zowel in de Tweede Kamer als in het kabinet onder vuur omdat zijn perspectiefplannen voor de landbouw ondermaats waren. Het duurde ruim drie weken voordat de ChristenUnie een opvolger had gevonden voor Staghouwer.

Inhoudelijk niet uitlaten

Inhoudelijk wilde Adema zich nog niet uitlaten over zijn nieuwe post, temeer omdat hij pas maandagmiddag beëdigd wordt door koning Willem-Alexander. Wel wilde hij kwijt dat de focus in de stikstofcrisis "wel heel eenzijdig bij de agrarische sector is gelegd". Bovendien zal veel afhangen van de bevindingen die Johan Remkes woensdag presenteert. Remkes leidde de afgelopen maanden gesprekken tussen boeren en het kabinet. Adema zegt juist "blij" te zijn dat er twee dagen na zijn beëdiging al een belangrijk advies naar buiten komt.

Adema was onder meer partijvoorzitter van de ChristenUnie en gedeputeerde in de provincie Friesland. In die rol hield hij zich onder andere bezig met verkeer, milieu en armoedebeleid. Adema verklaart ook een connectie te hebben met de agrarische sector: "ik woon en werk tussen de boeren". Adema was sinds 2015 voorzitter van Schoonmakend Nederland.

RAS roept op: denk mee over verzuim

RAS roept op: denk mee over verzuim

In de cao is een afspraak opgenomen over het ontwikkelen van goed verzuimbeleid. Daarvoor heeft de RAS jou als werkgever nodig. Als werkgever weet je immers wat goed werkt en wat niet. Met die input kan de RAS het hoge verzuim in de branche aanpakken met goed beleid.

Schoonmaker van het Jaar 2025 start op 5 december 2024

Schoonmaker van het Jaar 2025 start op 5 december 2024

Op donderdag 5 december 2024 start de inschrijving voor de verkiezing van Schoonmaker van het Jaar 2025. "We zorgen voor een verrassing, een surprise voor uitblinkende en gespecialiseerde hygiënehelden, onze schoonmaaktoppers en schoonmaaktopteams. Met jouw hygiënehelden, teams, opdrachtgevers en leveranciers werk je samen. Daarom hebben we voor de Schoonmaker van het Jaar verkiezing 2025 gekozen voor het thema samenwerking. Schoonmaakbedrijven en eigendiensten kunnen tot 1 februari 2025 maximaal drie schoonmakers en één schoonmaakteam aanmelden."

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Navraag bij enkele grotere schoonmaakbedrijven leert dat zij zich opmaken voor een substantiële kostenstijging per 1 januari 2025. Dit als gevolg van diverse cao-aanpassingen, maar ook het vervallen van het lage inkomensvoordeel en het stijgen van het algehele kosten. Afhankelijk van de situatie, bedraagt de kostenstijging ruim zeven procent.

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. Met dit brede pakket aan maatregelen willen ze recht doen aan mensen met een zwaar beroep.