Huishoudelijke hulp wordt duurder voor mensen die meer te besteden hebben

Huishoudelijke hulp wordt duurder voor mensen die meer te besteden hebben

Het is in Nederland mogelijk om via de gemeente een huishoudelijke hulp te vragen voor een eigen bijdrage die een stuk lager ligt dan in de particuliere markt wordt aangeboden. Deze regeling, die valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zal vanaf 2025 inkomensafhankelijk worden.

Dat betekent in de praktijk dat de eigen bijdrage voor de huishoudelijke hulp omhoog gaat voor mensen die meer dan 30 duizend euro per jaar verdienen. De eigen bijdrage is nu altijd 19 euro per maand. Vanaf 2025 blijft dat dus zo voor mensen die onder die inkomensgrens zitten. Mensen die meer verdienen, zullen vanaf dat drempelbedrag van 30 duizend euro afhankelijk van het inkomen een hogere bijdrage moeten afrekenen. Die kan maximaal oplopen tot 255 euro per maand.

Ondersteuning bij schoonmaak of was

De Wmo is bedoeld om mensen te ondersteunen die om wat voor reden dan ook hulp nodig hebben in huis. Vaak zijn dit ouderen en mensen met een lichamelijke beperking. Zij worden dan ondersteunt in bijvoorbeeld schoonmaaktaken of met de was.

Lange wachttijden

Het vaste bedrag van 19 euro is ingevoerd in 2020. Sindsdien heeft de praktijk geleerd dat veel mensen met een hoger inkomen afscheid namen van hun duurdere particuliere huishoudelijke hulp en in plaats daarvan hulp inschakelen via de gemeente. Het aantal aanvragen bij de gemeente voor een hulp is sinds 2020 dan ook enorm gestegen. Dat leidt tot langere wachttijden, voordat mensen daadwerkelijk hulp kunnen krijgen. Zeker mensen met een lager inkomen komen daardoor in de knel te zitten, omdat zij niet de financiële middelen hebben een hulp uit de particuliere markt in te schakelen. Meer dan vervelend wanneer dat betekent dat je huis vervuild raakt en je geen was kunt doen.

Drie jaar

Dat probleem gaat de politiek dus vanaf 2025 aanpakken met de inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beaamt dat de hulp uit de Wmo nu niet terecht komt waar hij zou moeten, namelijk bij meer kwetsbare groepen: “Het is niet bedoeld om de eigen particuliere hulp in te ruilen.” Aangezien het zal gaan om een inkomensafhankelijke bijdrage, verwacht de staatssecretaris ook niet dat mensen die meer moeten gaan betalen financieel in de problemen komen. Daarbij gaat de nieuwe regeling pas in 2025 in. Mensen die nu lastig kunnen rondkomen door de hoge inflatie en energiekosten, hoeven zich nu dus geen zorgen te maken dat er nog een kostenpost bijkomt. Ook betekent het dat mensen nog genoeg tijd hebben om goed uit te zoeken wat de consequenties voor hen zijn van de nieuwe regeling.

Bron: NOS

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Navraag bij enkele grotere schoonmaakbedrijven leert dat zij zich opmaken voor een substantiële kostenstijging per 1 januari 2025. Dit als gevolg van diverse cao-aanpassingen, maar ook het vervallen van het lage inkomensvoordeel en het stijgen van het algehele kosten. Afhankelijk van de situatie, bedraagt de kostenstijging ruim zeven procent.

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. Met dit brede pakket aan maatregelen willen ze recht doen aan mensen met een zwaar beroep.

4 schoonmaakbedrijven failliet in september

4 schoonmaakbedrijven failliet in september

In september zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 35 meer bedrijven failliet verklaard dan in augustus, meldt het CBS. Dat is een toename van bijna 11 procent.

Kabinet komt met pakket voor aanpak problematische schulden

Kabinet komt met pakket voor aanpak problematische schulden

Het kabinet presenteert een uitgebreid pakket aan maatregelen om het aantal van 700.000 huishoudens met problematische schulden terug te dringen. Ze investeren extra in vroegsignalering, zodat gemeenten snellere en betere hulp kunnen bieden aan mensen met geldzorgen. Ook komt er een integraal schuldenoverzicht en een gratis betalingsherinnering bij verkeersboetes. Met deze en andere maatregelen wil het kabinet voorkomen dat schulden razendsnel kunnen oplopen.