Kim Putters over schoonmaak: "Iedereen is schakel in leveren van goede prestaties"

Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, vertelde aan tafel bij talkshow Op1 over hoe je topprestaties kunt leveren. "Iedereen binnen een organisatie is een schakel in het leveren van goede prestaties. Ook de schoonmaker."

Putters ging voor zijn boek 'Topvorm' (geschreven samen met Maarten Janssen) in gesprek met topsporters én met bestuurders uit de zorg. Welke lessen kunnen we van hen leren om de top te bereiken?

Gezamenlijke prestatie

Daarvoor ging de SCP-directeur onder meer in gesprek met Frits Verschoor, bestuurder in de zorg én voormalig leidinggevende van een schoonmaakteam in een psychiatrisch ziekenhuis. Putters vertelt dat Verschoor die ervaringen vanuit de schoonmaak meenam naar de zorginstelling waar hij nu werkt. Putters: "Hij zei dat iedereen in die zorginstelling een schakel is in het leveren van goede zorg aan de mensen die ziek zijn. Niet alleen de dokter of de verpleging, maar ook de schoonmakers die het hier hygiënisch en schoon houden."

Ik vind het heel erg raar dat de schoonmaker 's morgensvroeg komt nog voordat jij op je werk verschijnt.

Even daarvoor vertelde Putters over de wereld van topsport, waar een overwinning van een sporter een team effort is. Er staat dan misschien één sporter op het podium met die medaille om zijn of haar nek, maar er staat een heel team achter die het mogelijk heeft gemaakt. "Een overwinning is niet je eigen verdienste, maar een gezamenlijke prestatie."

Onderdeel van de organisatie

Putters vertaalt dit naar een breed toepasbare les. "We moeten meer van ik naar wij. In veel organisaties en overheidsinstellingen komen de schoonmakers 's morgensvroeg nog voordat jij op je werk verschijnt, of pas 's avonds laat als je alweer weg bent. Dat vind ik heel erg raar. Want je moet met elkáár het gevoel hebben dat je sámen een topprestatie gaat leveren. Dat je er samen voor gaat. Dus als niet iedereen echt een onderdeel van je organisatie is, dan komen er minder goede prestaties uit."

Kijk hier het fragment terug.

Luistertip: Cleaning Is Essential is benieuwd hoe schoon het Witte Huis is

Luistertip: Cleaning Is Essential is benieuwd hoe schoon het Witte...

Hoe schoon is het Witte Huis? Het antwoord op die vraag wordt gegeven in een recente aflevering van de podcast Cleaning Is Essential. De podcast is een initiatief van ISSA, The Worldwide Cleaning Industry Association.

Vliegensvlug bed opmaken, dweilen en stofzuigen tijdens olympische huishoudspelen

Vliegensvlug bed opmaken, dweilen en stofzuigen tijdens olympische...

Schoonmaken is soms topsport. Dat mag letterlijk worden genomen. Half november vond de 33e editie van de IEHA Housekeeping Olympics (olympische huishoudspelen) plaats. Honderden professionals uit de schoonmaakindustrie vaardigden teams af naar Las Vegas, om daar een spetterende indruk te maken op de jury. Het team van Bellagio ging naar huis met de winst.

Schoonmaker overlijdt aan de gevolgen van een steekpartij in Utrecht

Schoonmaker overlijdt aan de gevolgen van een steekpartij in Utrecht

Een steekpartij is een schoonmaker (41) uit Utrecht fataal geworden. Het incident gebeurde zondagochtend vroeg in poppodium TivoliVredenburg. Medewerkers van het poppodium vonden het slachtoffer en probeerden hem nog te helpen. Ook kwam nog een traumahelikopter ter plaats. Alle hulp bleek tevergeefs. De politie heeft de dader aangehouden.

Blog Jaap Niezen: Moeten schoonmakers niet het gehele jaar erkenning en waardering krijgen?

Blog Jaap Niezen: Moeten schoonmakers niet het gehele jaar erkenning...

De Dag van de Schoonmaker is inmiddels alweer twee weken geleden gevierd. Werkgevers hebben op deze dag al hun alle (specialistische) schoonmaakmedewerkers in het zonnetje gezet en een compliment gegeven. Maar zouden schoonmakers niet het hele jaar door de erkenning en waardering moeten krijgen die ze verdienen, vraagt schoonmaakadviseur en SVS-docent Jaap Niezen zich af. Hij schreef er een blog over waarin hij toelicht welke veranderingen er volgens hem nodig zijn om ervoor te zorgen dat respect en waardering een vaste waarde worden.