Pensioenfederatie steunt BPF Schoonmaak: 'Schoonmakers de dupe van omslachtig systeem'

Pensioenfederatie steunt BPF Schoonmaak: 'Schoonmakers de dupe van omslachtig systeem'

BPF Schoonmaak deed onlangs een (link: https://servicemanagement.nl/sector/schoonmaakpensioenen-last-van-regels-rondom-faillissementen text: oproep) om bij faillissement ook de niet-betaalde pensioenpremies te vergoeden van werknemers die moeite hebben met het invullen en opsturen van het formele aanmeldformulier. De Pensioenfederatie laat weten deze oproep te ondersteunen.

Wanneer een bedrijf failliet gaat is er vaak langere tijd geen pensioenpremie afgedragen. In dat geval kan het UWV de niet-betaalde premie alsnog betalen aan het pensioenfonds. Hiervoor moet de werknemer zelf een verzoek indienen bij het UWV.

Als het UWV dit formulier niet ontvangt, vergoedt het UWV de gemiste pensioenpremies niet. In de schoonmaakbranche dienen 7 op de 10 werknemers die betrokken zijn bij een faillissement dit aanvraagformulier niet in bij het UWV, aldus BPF Schoonmaak.

Financiële gevolgen

Het pensioenfonds moet volgens de Pensioenfederatie ook namens de werknemer een verzoek in kunnen dienen bij het UWV. Als er geen aanvraag wordt ingediend, worden de pensioenpremies niet overgenomen en de financiële gevolgen gedragen door alle deelnemers. Dat komt omdat we in Nederland met elkaar hebben afgesproken dat de betrokken werknemers financieel geen hinder mogen ondervinden van de niet-betaalde pensioenpremies. De kosten van deze gemiste pensioenpremies worden dus collectief gedragen.

Maatschappelijk onacceptabel

Ook BPF Schoonmaak ziet, net als andere pensioenfondsen en werknemersorganisaties, graag dat deze verantwoordelijkheid mede bij het pensioenfonds komt te liggen.

Zeker in de schoonmaakbranche is iedere euro er een.

Tarik Uçar, bestuurder BPF Schoonmaak: “In de praktijk blijkt dat slechts 3 op de 10 getroffen werknemers in de schoonmaakbranche een verzoek indient. Voor 7 op de 10 mensen vindt dus geen pensioenovername plaats. Wij vinden dit maatschappelijk onacceptabel. Zeker in de schoonmaakbranche is iedere euro er een. In de schoonmaakbranche werken veel mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn. Zij mogen niet de dupe zijn van een omslachtig systeem.”

Bron: BPF Schoonmaak

Wat houdt de nieuwe vroegpensioenregeling zware beroepen precies in?

Wat houdt de nieuwe vroegpensioenregeling zware beroepen precies in?

Het kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het eens geworden over het vroegpensioen voor werknemers met zwaar werk. Maar wat houdt de nieuwe regeling in en hoe verschilt hij van de oude tijdelijke regeling? We zetten het op een rijtje.

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. Met dit brede pakket aan maatregelen willen ze recht doen aan mensen met een zwaar beroep.

CNV schort acties vroegpensioen op, FNV vraagt leden

CNV schort acties vroegpensioen op, FNV vraagt leden

Vakbond CNV heeft vrijdag aangekondigd de geplande acties rond de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen op te schorten. Eenzelfde besluit hangt ook in de lucht bij FNV. Die bond is daarover vrijdagavond in gesprek gegaan met de zogeheten stakingsraad, waarin afgevaardigde stakingsleiders zitten. Zij beslissen of "het overleg voldoende vertrouwen biedt om nieuwe stakingen op te schorten tot 1 december", liet een woordvoerder weten.

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister Eddy van Hijum heeft een eerste gesprek gevoerd met de vakbonden over een vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen, bevestigt de bewindsman. Ruim een week geleden kondigde Van Hijum aan dat hij weer om tafel zou gaan met vakbonden en werkgevers, maar vakbond FNV reageerde daarop eerst een verkennend gesprek te willen voeren.