Wat houdt de nieuwe vroegpensioenregeling zware beroepen precies in?

Wat houdt de nieuwe vroegpensioenregeling zware beroepen precies in?

Het kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het eens geworden over het vroegpensioen voor werknemers met zwaar werk. Maar wat houdt de nieuwe regeling in en hoe verschilt hij van de oude tijdelijke regeling? We zetten het op een rijtje.

De huidige regeling (RVU) van het vroegpensioen loopt tot 2026. Via de RVU kunnen werknemers met een zwaar beroep eerder stoppen met werken. De RVU voorkomt dat (oudere) werknemers met een zwaar beroep een inkomensgat hebben, totdat zij de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken. Over deze uitkering betaal je als werkgever minder belasting als een oudere werknemer eerder stopt met werken, maximaal drie jaar voordat de AOW-leeftijd bereikt wordt.

Verruiming RVU-uitkering

De hoogte van de uitkering die werknemers momenteel ontvangen, is vergelijkbaar met de hoogte van een netto AOW-uitkering voor een alleenstaande (1200 euro). Op basis van de gemaakte afspraken in het onderhandelingsakkoord, hebben werkgevers en werknemers de mogelijkheid om dit bedrag maandelijks met 300 euro te verhogen. Op deze manier wordt de RVU-regeling toegankelijker gemaakt voor werknemers met een laag inkomen of met weinig aanvullend pensioen.

Gerichtere aanpak

In het akkoord spreken de partijen af om de RVU-regeling meer gericht in te zetten, zodat het vroegpensioen mogelijk wordt voor werknemers die het echt nodig hebben. Daarvoor zullen de sociale partners de cao-afspraken over de RVU moeten onderbouwen. Dit houdt in dat de RVU-afspraken in de cao's altijd een onderbouwde afbakening van de doelgroep moeten hebben die gericht is op de belastende functies en werkzaamheden. Als extra controle beoordeelt een door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid erkende derde partij deze afbakening. De gerichtere aanpak kan in een later stadium ook vorm krijgen in wetgeving, waaruit blijkt dat de RVU-regeling specifiek gericht is op werknemers met zwaar werk.

15.000 deelnemers

Vanwege de arbeidskrapte wil het kabinet voorkomen dat te veel werknemers gebruikmaken van de vroegpensioenregeling. Daarom blijft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het RVU-gebruik rapporteren. Bij de signaalwaarde van 15.000 deelnemers gaan kabinet en sociale partners gezamenlijk in gesprek over de oorzaken en de gerichtheid van de regeling. Ook hebben ze daarbij de mogelijk om bij te sturen als ontwikkelingen niet aansluiten bij de gemaakte afspraken in het akkoord.

Achterban

Werknemers- en werkgeversorganisaties leggen het onderhandelaarsakkoord de komende periode voor aan hun achterban. Als zij hiermee instemmen, gaan het kabinet en sociale partners verder met het uitwerken van de verschillende maatregelen.

Bron: pw

Lees meer:

Rechtbank geeft Pensioenfonds Schoonmaak ongelijk

Rechtbank geeft Pensioenfonds Schoonmaak ongelijk

Bedrijfstakpensioenfonds Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf heeft geen eigen vorderingsrecht op het UWV op grond van artikelen uit de WW, is geen belanghebbende in verband met een verzoek tot overname van pensioenpremies voor werknemers van een failliete werkgever en er is geen sprake van zaakwaarneming op grond van het Burgerlijk Wetboek. Dat was de uitspraak van Rechtbank Amsterdam.

Nieuwe regeling vroegpensioen: wat valt onder zwaar werk?

Nieuwe regeling vroegpensioen: wat valt onder zwaar werk?

Het is begrijpelijk dat de vakbonden en werkgevers aan de cao-tafel beslissen over wat een zwaar beroep is, zegt hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid Pierre Koning van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). "Een lijst met zware beroepen is zo'n complexe discussie. Vanuit het ministerie gezien is het makkelijker om dat weer aan de sociale partners over te laten."

Achterban FNV stemt in met akkoord vroegpensioen

Achterban FNV stemt in met akkoord vroegpensioen

Het Ledenparlement van vakbond FNV heeft met een overgrote meerderheid ingestemd met het akkoord over een nieuwe vroegpensioenregeling voor zware beroepen. Dat laat FNV-bestuurder Piet Rietman weten.

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. Met dit brede pakket aan maatregelen willen ze recht doen aan mensen met een zwaar beroep.