Werkgever let op: lasten kunnen stijgen door aanpassing werknemersverzekeringen

Werkgever let op: lasten kunnen stijgen door aanpassing werknemersverzekeringen

Werkgever opgelet: heb je werknemers met een salaris boven het huidige maximumpremieloon, wees er dan alert op dat de werkgeverslasten hoger kunnen uitvallen in 2023. In het slechtste geval komt dit neer op ruim 1.600 euro per werknemer, van wie het loon boven het huidige maximumpremieloon uitkomt. Accountants- en adviesorganisatie PwC legt uit hoe dit precies zit.

De verhoging heeft alles te maken met het voorstel uit de Miljoenennota om het maximumpremieloon voor de werknemersverzekeringen in één stap te verhogen van 59.706 (2022) naar 66.952 euro in 2023. Deze voorgestelde verhoging van 7.246 euro valt uit de toon met de gebruikelijke jaarlijkse indexatie van het premieloon.

Premiepercentages voor 2023

De voorlopige premiepercentages van de werknemersverzekeringen voor 2023 wijken maar minimaal af van de premiepercentages van 2022. Zo daalt de werkgeverspremie Zorgverzekeringswet van 6.75 procent in 2022 naar 6.68 procent in 2023. Ook blijven de WW en WIA werkgeverspremies ongeveer gelijk. Let op: deze premiepercentages moeten nog worden vastgesteld. De uiteindelijke premiepercentages per 1 januari 2013 kunnen dus afwijken.

De grote verandering zit dus niet in de premiepercentages van de werknemersverzekeringen, maar in de stijging van het maximumpremieloon voor de werknemersverzekeringen van 59.706 euro (2022) naar 66.952 euro (2023). Hierdoor zul je rekening moeten houden met een additionele last tot (mogelijk) ruim 1.600 euro per werknemer, indien het loon van de werknemer boven het huidige maximumpremieloon uitkomt.

Gevolgen voor de werkgever

Afhankelijk van de inrichting van de organisatie, zoals de grootte, het aantal werknemers en wel of geen eigenrisicodragerschap, kan deze voorgestelde wijziging tot een significante bijkomende werkgeverslast leiden. Het is raadzaam om in kaart te brengen welke premiepercentages je verplicht moet toepassen voor jouw werknemers en wat deze wijziging precies betekent voor je organisatie.

Bron: PWC

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. Met dit brede pakket aan maatregelen willen ze recht doen aan mensen met een zwaar beroep.

Kabinet komt met pakket voor aanpak problematische schulden

Kabinet komt met pakket voor aanpak problematische schulden

Het kabinet presenteert een uitgebreid pakket aan maatregelen om het aantal van 700.000 huishoudens met problematische schulden terug te dringen. Ze investeren extra in vroegsignalering, zodat gemeenten snellere en betere hulp kunnen bieden aan mensen met geldzorgen. Ook komt er een integraal schuldenoverzicht en een gratis betalingsherinnering bij verkeersboetes. Met deze en andere maatregelen wil het kabinet voorkomen dat schulden razendsnel kunnen oplopen.

CNV schort acties vroegpensioen op, FNV vraagt leden

CNV schort acties vroegpensioen op, FNV vraagt leden

Vakbond CNV heeft vrijdag aangekondigd de geplande acties rond de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen op te schorten. Eenzelfde besluit hangt ook in de lucht bij FNV. Die bond is daarover vrijdagavond in gesprek gegaan met de zogeheten stakingsraad, waarin afgevaardigde stakingsleiders zitten. Zij beslissen of "het overleg voldoende vertrouwen biedt om nieuwe stakingen op te schorten tot 1 december", liet een woordvoerder weten.

Binnenkort weer netwerken bij nieuwe editie Captains of Cleaning Connect

Binnenkort weer netwerken bij nieuwe editie Captains of Cleaning...

Op 27 november 2024 is het zover: de vierde editie van Captains of Cleaning Connect. Voor de vierde keer op rij komen alle Captains of Cleaning live samen in één arena. Een mooie netwerkgelegenheid voor beslissers uit de schoonmaakbranche en facility management.