De lopende regelingen voor de effecten van het coronavirus op een rij

De lopende regelingen voor de effecten van het coronavirus op een rij

Inmiddels weer een poos geleden: de eerste coronabesmetting in Nederland in februari 2020. Tijdens de coronacrisis liepen veel bedrijven omzet mis. Om hulp te bieden aan deze bedrijven werd een aantal regelingen in het leven geroepen. Veel regelingen zijn inmiddels gesloten. Belastingmaatregelen en financierings- en kredietregelingen bestaan nog wel (deels). De regelingen die nog van kracht zijn: TOA-krediet en overbruggingskrediet & uitstel aflossing bestaande leningen.

TOA-krediet: corona-doorstartkrediet mkb-bedrijven

Onder gunstige voorwaarden kunnen mkb-bedrijven, die getroffen zijn door de coronacrisis, in aanmerking komen voor een lening van maximaal 100.000 euro. Het TOA-krediet is bedoeld voor mkb-bedrijven met hoge schulden en geen tot weinig middelen voor een herstart. Het geld kan gebruikt worden voor herstarten, uitbreiding of aanpassing van de bedrijfsactiviteiten. De belangrijkste voorwaarde voor deze regeling is dat je gebruik maakt van de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) en dat er afspraken zijn gemaakt met de schuldeisers. Ook belangrijk is dat het bedrijf in de kern financieel gezond is. Het TOA-krediet, onderdeel van het Time Out Arrangement, kan aangevraagd worden tot en met 31 mei 2024.

Overbruggingskrediet en uitstel aflossing bestaande leningen

Overbruggingsfinanciering is een tijdelijke financiering waarmee een onderneming een periode van drie tot twaalf maanden kan overbruggen. Het gaat hierbij om een financiering in de vorm van een microkrediet van maximaal 25,000 euro met een rentepercentage van 2 procent in het eerste jaar. De looptijd van het krediet is maximaal 48 maanden, waarvan de ondernemer de eerste 6 maanden geen aflossing hoeft te betalen. Deze aflossingsvrije periode kan, waar nodig, verlengd worden naar 12 maanden. Het rentepercentage loopt na het eerste jaar op naar 5,75 procent. Belangrijk is dat de ondernemer de lening na het eerste jaar boetevrij kan aflossen. Deze regeling is niet geschikt voor starters. Deze regeling is opgezet door Qredits, een sociale kredietverstrekker dat speciaal is opgericht voor ondernemers.

Belastingdienst: betalingsregeling voor schulden

De Belastingdienst had een aantal regelingen om de administratieve en financiële lasten voor ondernemers te verlichten. Sinds 1 april is het uitstel aanvragen niet meer mogelijk. Vanaf 1 oktober 2022 moet de belastingschuld, die is uitgesteld, afbetaald worden. Dit wordt gedaan in maximaal 60 maandelijkse termijnen, ofwel vijf jaar.

De volgende regelingen zijn inmiddels gesloten:

  • Coronabanen in de zorg 2022 (COZO 2022)
  • NOW
  • Tozo: inkomensondersteuning en leningen
  • TVL: tegemoetkoming vaste lasten
  • TVL-startersregeling
  • BMKB-C: meer en sneller lenen bij banken en alternatieve financiers
  • KKC: Klein Krediet Corona Garantieregeling
  • GO-C: coronaregeling staatsgarantie op (middel)grote leningen
  • Overbruggingskrediet voor starters

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Navraag bij enkele grotere schoonmaakbedrijven leert dat zij zich opmaken voor een substantiële kostenstijging per 1 januari 2025. Dit als gevolg van diverse cao-aanpassingen, maar ook het vervallen van het lage inkomensvoordeel en het stijgen van het algehele kosten. Afhankelijk van de situatie, bedraagt de kostenstijging ruim zeven procent.

4 schoonmaakbedrijven failliet in september

4 schoonmaakbedrijven failliet in september

In september zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 35 meer bedrijven failliet verklaard dan in augustus, meldt het CBS. Dat is een toename van bijna 11 procent.

Kabinet komt met pakket voor aanpak problematische schulden

Kabinet komt met pakket voor aanpak problematische schulden

Het kabinet presenteert een uitgebreid pakket aan maatregelen om het aantal van 700.000 huishoudens met problematische schulden terug te dringen. Ze investeren extra in vroegsignalering, zodat gemeenten snellere en betere hulp kunnen bieden aan mensen met geldzorgen. Ook komt er een integraal schuldenoverzicht en een gratis betalingsherinnering bij verkeersboetes. Met deze en andere maatregelen wil het kabinet voorkomen dat schulden razendsnel kunnen oplopen.

Lonen in Nederland stijgen met 1,17% in Q3 2024: ook loon schoonmaak stijgt

Lonen in Nederland stijgen met 1,17% in Q3 2024: ook loon schoonmaak...

Uit de eerste Loonindex van Van Spaendonck blijkt dat het modale inkomen in Nederland momenteel 3.307,02 euro bedraagt, exclusief vakantiegeld en variabele beloningen. Dit is een stijging van 1,17 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2024. Het minimumloon steeg in dezelfde periode met 3,09 procent.