Eindigen uitzendovereenkomst is in gewijzigde uitzendbeding niet meer automatisch

Eindigen uitzendovereenkomst is in gewijzigde uitzendbeding niet meer automatisch

Werk je samen met een uitzendbureau? Per 1 juli 2023 is het uitzendbeding in de Uitzend cao gewijzigd. Hierdoor eindigt een uitzendovereenkomst niet altijd automatisch. Dit laat Schoonmakend Nederland weten. Kijk daarom naar de voorwaarden waaronder je een inleenovereenkomst aangaat.

Een uitzendovereenkomst kan een uitzendbeding bevatten. Dit houdt in dat het contract ophoudt als er geen werk over is. De wijzigingen die in de uitzend cao zijn toegevoegd hebben gevolgen voor de algemene voorwaarden tussen inlener en uitzendbureau. Aanleiding van de wijziging is een uitspraak van de Hoge Raad op 17 maart 2023.

In strijd met de wet

Tot de uitspraak van de Hoge Raad eindigde een uitzendovereenkomst met uitzendbeding direct op het moment dat de uitzendkracht niet meer kon of wilde werken of als de opdrachtgever of inlener de uitzendkracht niet meer kon of wilde inlenen. Als opdrachtgever of inlener hoefde je geen actie te ondernemen als de uitzendkracht zich bijvoorbeeld ziekmeldde. De Hoge Raad heeft in haar uitspraak geoordeeld dat het automatisch eindigen van de uitzendovereenkomst bij ziekte door gebruik te maken van het uitzendbeding in strijd is met de wet.

Afgesproken einddatum

De uitzendovereenkomst met uitzendbeding eindigt sinds de nieuwe bepaling niet meer automatisch. Een overeenkomst eindigt wanneer de afgesproken einddatum van de uitzendovereenkomst is bereikt of op verzoek van de uitzendkracht, opdrachtgever of inlener als hij de uitzendkracht niet meer kan of wil inlenen. Bij arbeidsongeschiktheid kan de uitzendovereenkomst alleen nog op de einddatum eindigen. Een uitzendbeding blijft mogelijk, indien erin staat dat op verzoek van de opdrachtgever of inlener de terbeschikkingsstelling van de uitzendkracht wordt beëindigd.