Is schoonmaak een kansrijk beroep?

Is schoonmaak een kansrijk beroep?

Kort nadat vacaturewebsite Indeed met de lijst van 'beste banen voor 2025' naar buiten kwam, presenteerde uitzendbureau Randstad een overzicht van de meest kansrijke beroepen voor dit jaar. Opvallend is dat de schoonmaakbranche in beide overzichten schittert in afwezigheid. Dat terwijl UWV een baan in de schoonmaak al wel jaren achter elkaar als kansrijk bestempelt.

Beste banen voor Nederland

Als eerste kwam Indeed afgelopen week met een overzicht. Het gaat om de 'beste banen van Nederland voor 2025'. Volgens de vacaturewebsite zijn deze te vinden in de financiële-, technische-, of de zorgsector. 

Fiscalist zou de beste baan voor 2025 zijn, gevolgd door respectievelijk pedagogisch medewerker, field engineer, relatiebeheerder en huisarts. Banen in de schoonmaakbranche komen niet voor in de lijst.

De ranglijst van Indeed is gebaseerd op de grootste stijging in het aantal vacatures (2023 vs. 2024) op Indeed, met als voorwaarde een salaris van minimaal het modale inkomen (44.000 euro) en een duurzame vacaturegroei (van 2021 tot 2024).

Meest kansrijke beroepen van Nederland

Een dag later presenteerde Randstad de '45 meest kansrijke beroepen van 2025'. Het uitzendbureau stelt dat de bouw-, techniek- en zorgsector de meeste kansen bieden. Ook in dit overzicht is geen schoonmaakbaan te vinden.

Over het tot stand komen van de lijst schrijft Randstad: "De lijst komt tot stand door het analyseren en combineren van eigen en publieke arbeidsmarktdata. Voor 2025 wordt niet alleen naar de huidige vraag en aanbod (krapte) gekeken maar ook naar onderliggende ontwikkelingen. De meest kansrijke beroepen hebben gemeen dat ze allen een relatief krappe arbeidsmarkt kennen (überhaupt veel vraag ten opzichte van aanbod), maar in de meeste gevallen ook een toenemende krapte cq marktvraag laten zien."

Genoeg kansen in de schoonmaak

Ook UWV komt jaarlijks met een overzicht van kansrijke beroepen, op basis van de verhouding tussen het aantal vacatures en werkzoekenden. Hier vinden we, net als voorgaande jaren, wél verschillende functies in de schoonmaaksector.

In het overzicht van 2024-2025 staan onder meer de volgende kansrijke banen benoemd:

  • Schoonmakers (o.a. kantoren, bedrijven, hotels, vakantieparken)
  • Gespecialiseerde schoonmakers (industrieel, calamiteiten, cleanrooms)
  • Glazenwassers
  • Teamleiders en voormannen schoonmaak

Dat er wel degelijk veel kansen in de schoonmaakbranche liggen, blijkt wel uit het feit dat er eind vorig jaar al zo'n 1500 schoonmaakvacatures op Ontdekdeschoonmaak.nl stonden - terwijl de website pas nét live was.

Lees ook:

Service Management wenst iedereen een spetterend 2025!

Service Management wenst iedereen een spetterend 2025!

Het nieuwe jaar is officieel van start. Service Management wenst iedereen het beste voor het nieuwe jaar!

Kabinet wil taaleis in Participatiewet behouden

Kabinet wil taaleis in Participatiewet behouden

Het beheersen van de Nederlandse taal is cruciaal om te integreren en goed mee te kunnen doen in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Het kabinet wil daarom de taaleis behouden in de Participatiewet. Dit schrijft staatssecretaris Jurgen Nobel van Participatie en Integratie in beantwoording op vragen van het parlement over het wetsvoorstel Participatiewet in balans.

1 schoonmaakbedrijf failliet in november

1 schoonmaakbedrijf failliet in november

In november zijn er meer faillissementen gevallen dan in de maand ervoor. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het om 19 meer failliet verklaarde bedrijven. Dat is een stijging van 6 procent.

Kabinet helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Kabinet helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Met een nieuwe wet 'Van school naar duurzaam werk' gaat het kabinet jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt beter helpen. Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) en staatssecretaris Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) willen de overstap van onderwijs naar de arbeidsmarkt verbeteren, om zoveel mogelijk arbeidspotentieel te benutten. Door de nieuwe wet krijgen jongeren die dat nodig hebben ondersteuning van scholen, doorstroompunten en gemeenten, die daarbij verplicht samenwerken. Deze ondersteuning is er voor jongeren tot 27 jaar van het mbo, vso, pro en vroegtijdig schoolverlaters.