FNV wil dat Claessen strafrechtelijk wordt vervolgd voor illegale dumping

FNV wil dat Claessen strafrechtelijk wordt vervolgd voor illegale dumping

Uit onderzoek van NRC blijkt dat het Venlose schoonmaakbedrijf Claessen Tankcleaning illegaal en op grote schaal kankerverwekkende stoffen op het oppervlaktewater heeft geloosd en daarmee haar medewerkers, omwonenden en de leefomgeving in gevaar heeft gebracht. De FNV wil dat de Arbeidsinspectie ingrijpt en het schoonmaakbedrijf ''direct stillegt en strafrechtelijk vervolgd.''

‘We zijn de vrome praatjes van werkgevers - waarin gezegd wordt dat het in Nederland allemaal wel meevalt met blootstelling aan gevaarlijke stoffen - helemaal zat,’’ laat FNV weten. ‘’Wat ons betreft moeten bedrijven zoals Claessen keihard worden aangepakt, ze overtreden willens en wetens de wet. Na Chroom-6, asbest, PFAS en de afschuwelijke toestanden op Schiphol eisen wij direct ingrijpen van de Arbeidsinspectie: stillegging van het bedrijf, een diepgaand onderzoek en het starten van een strafrechtelijke procedure. Dat is niet alleen de normaalste zaak van de wereld maar heeft ook veel te lang op zich laten wachten.'’

Aandachtspunten voor vervolging

De Arbeidsomstandighedenwet; de wet die over de veiligheid en gezondheid van werknemers gaat, biedt in de ogen van de FNV voldoende aanknopingspunten om tot strafrechtelijke vervolging over te gaan. Volgens het artikel in NRC worden arbo- en milieuregels al sinds 2009 geschonden. Medewerkers moeten in giftige dampen werken, ambulances hebben meermaals moeten uitrukken vanwege bedrijfsongevallen, in vijf jaar tijd raakten zo’n tien medewerkers ernstig gewond en ongevallen worden niet gemeld aan de Arbeidsinspectie, terwijl dit wettelijk verplicht is. Het is daarmee nauwelijks nog de vraag of Claessen Tankcleaning willens en wetens de levens en de gezondheid van werknemers op het spel zet. De FNV gaat bekijken of dit bedrijf aansprakelijk kan worden gesteld voor de door werknemers geleden gezondheidsschade.

RAS roept op: denk mee over verzuim

RAS roept op: denk mee over verzuim

In de cao is een afspraak opgenomen over het ontwikkelen van goed verzuimbeleid. Daarvoor heeft de RAS jou als werkgever nodig. Als werkgever weet je immers wat goed werkt en wat niet. Met die input kan de RAS het hoge verzuim in de branche aanpakken met goed beleid.

Schoonmaker van het Jaar 2025 start op 5 december 2024

Schoonmaker van het Jaar 2025 start op 5 december 2024

Op donderdag 5 december 2024 start de inschrijving voor de verkiezing van Schoonmaker van het Jaar 2025. "We zorgen voor een verrassing, een surprise voor uitblinkende en gespecialiseerde hygiënehelden, onze schoonmaaktoppers en schoonmaaktopteams. Met jouw hygiënehelden, teams, opdrachtgevers en leveranciers werk je samen. Daarom hebben we voor de Schoonmaker van het Jaar verkiezing 2025 gekozen voor het thema samenwerking. Schoonmaakbedrijven en eigendiensten kunnen tot 1 februari 2025 maximaal drie schoonmakers en één schoonmaakteam aanmelden."

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Navraag bij enkele grotere schoonmaakbedrijven leert dat zij zich opmaken voor een substantiële kostenstijging per 1 januari 2025. Dit als gevolg van diverse cao-aanpassingen, maar ook het vervallen van het lage inkomensvoordeel en het stijgen van het algehele kosten. Afhankelijk van de situatie, bedraagt de kostenstijging ruim zeven procent.

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. Met dit brede pakket aan maatregelen willen ze recht doen aan mensen met een zwaar beroep.