Jury beoordeelt aanmeldingen voor de verkiezing Schoonmaker van het Jaar 2023

Jury beoordeelt aanmeldingen voor de verkiezing Schoonmaker van het Jaar 2023

Voor de verkiezing Schoonmaker van het Jaar 2023 zijn liefst 120 aanmeldingen binnengekomen. De jury gaat nu aan de slag met het beoordelen van deze kandidaten. Organisator Petra de Bruin vertelt dat dit gebeurt op basis van meerdere criteria. "Wat onderscheidt de uitblinker van een schoonmaakbedrijf of eigen dienst van anderen, hoe draagt de uitblinker het schoonmaakvak positief uit en met welk schoonmaakmiddel/-materiaal/-machine werkt de uitblinker het liefst. Daarna volgt een bezoek door twee juryleden op de locatie van de uitblinker."

Ter voorbereiding op de selectie hebben organisatoren Petra de Bruin en Esther van der Lelie alle online ingezonden formulieren geanonimiseerd. “We hebben de namen van de bedrijven weggepoetst en de grootte van het bedrijf aangevuld om kleinere schoonmaakbedrijven of eigendiensten net zoveel kans te geven op een nominatie voor een jurybezoek als een groot bedrijf of instelling.”

Uitgangspunt is dat zoveel mogelijk bedrijven meedingen naar de tien finaleplaatsen. Van der Lelie: “Natuurlijk willen én gaan we de Schoonmaker van het Jaar bekronen met een unieke vaktitel. Op 20 september wordt het een glitter- en glamourfeest. Daar verheugen we ons enorm op.”

Trots op titel

Het aantal aanmeldingen maakten De Bruin en Van der Lelie bekend in de Captains of Cleaning tv-uitzending van 22 juni, over Mens en machines. In deze uitzending vertelde Antonio Almeida dat hij nog altijd trots is op de felbegeerde titel Schoonmaker van het Jaar 2022. Hij wenst deelnemers aan de verkiezing succes in onderstaand filmpje.

Almeida was ook in beeld in het programma Goedemorgen Nederland, op NPO1, tijdens De Dag van de Schoonmaker op 15 juni. Dit uitzendfragment is terug te zien op het Schoonmaker van het Jaar YouTube-kanaal.

Jury op pad

Vanaf eind juni tot begin augustus gaan de juryleden Thijs Sluiter, Marieke Swinkels, Simonie van Heck, Jorine Heutik, Tirza Dingelstad en Fred Singels op werkbezoek. De tien finalisten worden bekendgemaakt op 15 augustus. De Bruin: “ Via LinkedIn, Facebook, Instagram, Tiktok en YouTube kan iedereen de filmpjes van de tien finalisten bekijken en zijn of haar stem uitbrengen op Schoonmaker van het Jaar 2023.”

Beleving en passie uitdragen

Het doel van de Schoonmaker van het Jaar-verkiezing is om de kwaliteit, beleving en passie van alle vakmensen nog meer uit te dragen en de schoonmaakbranche naar een nog hoger niveau te tillen.

RAS roept op: denk mee over verzuim

RAS roept op: denk mee over verzuim

In de cao is een afspraak opgenomen over het ontwikkelen van goed verzuimbeleid. Daarvoor heeft de RAS jou als werkgever nodig. Als werkgever weet je immers wat goed werkt en wat niet. Met die input kan de RAS het hoge verzuim in de branche aanpakken met goed beleid.

Schoonmaker van het Jaar 2025 start op 5 december 2024

Schoonmaker van het Jaar 2025 start op 5 december 2024

Op donderdag 5 december 2024 start de inschrijving voor de verkiezing van Schoonmaker van het Jaar 2025. "We zorgen voor een verrassing, een surprise voor uitblinkende en gespecialiseerde hygiënehelden, onze schoonmaaktoppers en schoonmaaktopteams. Met jouw hygiënehelden, teams, opdrachtgevers en leveranciers werk je samen. Daarom hebben we voor de Schoonmaker van het Jaar verkiezing 2025 gekozen voor het thema samenwerking. Schoonmaakbedrijven en eigendiensten kunnen tot 1 februari 2025 maximaal drie schoonmakers en één schoonmaakteam aanmelden."

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Navraag bij enkele grotere schoonmaakbedrijven leert dat zij zich opmaken voor een substantiële kostenstijging per 1 januari 2025. Dit als gevolg van diverse cao-aanpassingen, maar ook het vervallen van het lage inkomensvoordeel en het stijgen van het algehele kosten. Afhankelijk van de situatie, bedraagt de kostenstijging ruim zeven procent.

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. Met dit brede pakket aan maatregelen willen ze recht doen aan mensen met een zwaar beroep.