Keus schoonmaak heeft een duidelijke missie: Schoon maakt gelukkig. Vanuit deze gedachte probeert Keus het werkgeluk van de medewerkers te verhogen. Zo investeringen ze bijvoorbeeld veel in de schoonmaker en in de juiste middelen en materialen. Daarnaast worden de schoonmakers betrokken bij nieuwe aanbestedingen en contracten. Keus heeft een eigen app ontwikkelt voor het personeel. Hier kunnen de schoonmakers de nodige informatie ophalen, maar ook bijzondere verhalen met elkaar delen. Dit zorgt voor een grotere betrokkenheid bij de werknemers door community building. Medewerkers kunnen daarnaast elk kwartaal een wens die ze hebben opschrijven en in een grote automaat gooien. Eens maand is er een trekking, waarbij voor een medewerker deze wens uitkomt.
Aandacht voor de schoonmaker
Bij de samenwerking van Keus en Jacobs is er bijzonder veel aandacht voor de schoonmaker. Er zijn tal van bedrijfsuitjes en daarnaast is er de loterij (Dream Machine). Wanneer een medewerker problemen ondervindt in zijn of haar privéleven, kan diegene gebruik maken van hulp gefaciliteerd door Keus. Keus heeft een eigen netwerk van psychologen, die ingezet kunnen worden om het geestelijk welzijn van de medewerkers waar nodig te verbeteren. Via de Keus app communiceert het schoonmaakbedrijf actief over haar gedragsprotocol. Werknemers kunnen hierop reageren en op een laagdrempelige manier eventuele klachten aanhangig maken. Eens per twee weken wordt er een onderwerp besproken via de app. Zo blijven de thema’s actueel onder de medewerkers. Verder maakt Keus gebruik van werkdrukmeter van de RAS. Vanaf januari gaan ze er een eigen variant inzetten op basis van de RAS werkdrukmeter. Ook doen ze veel om de medewerkers een gedegen opleiding te geven. Dit verzorgen ze op hun eigen locatie. Tot slot bevraagt Keus de medewerkers veelvuldig tijdens de uitvoer van contracten. Wanneer er iets verbeterd kan worden, geven ze hieraan gehoor.
Verbondenheid
Deze best practice laat zien hoe je met medewerkers om moet gaan. Op allerlei gebieden zorgen ze er bij Keus voor dat het personeel zich gewaardeerd voelt. Dat er naar hen geluisterd wordt en dat ze op een dusdanige manier betrokken worden bij de bedrijfsvoering dat alle partijen hier voordeel uithalen. Dit zorgt voor een grote mate van verbondenheid met de onderneming. De manier van werken zoals Keus dat doet, vindt steun bij de opdrachtgever. De manier van werken is bij Keus ook goed ingebed in de bedrijfsvoering. Ze rollen het dus al op dezelfde manier uit bij al hun overige opdrachtgevers. Het gaat om een manier van werken die de komende jaren verder zal ontplooien. Uit de aangeleverde cijfers blijkt dat er in hoge mate tevredenheid onder de schoonmakers is en het ziekteverzuim laag is.
Hoge mate van werkgeluk
De inzending heeft in zekere mate een innovatief karakter. Het creëren van een eigen app is niet louter te gebruiken om de productiviteit te verhogen, maar om ook een stuk werkgeluk te brengen. Dit is zeker innovatief te noemen. Het inzetten van een soort loterij om de wens van medewerkers uit te laten komen, is een bijzonder aspect en hoor je niet vaak in de sector. De manier van werken heeft geresulteerd in een hoge mate van werkgeluk en een laag ziekteverzuim. Keus heeft daarnaast een eigen geluksbeleid. Hieronder valt niet alleen de psychologische begeleiding, maar bijvoorbeeld ook het sturen van kaartjes en bloemen bij ziekte of verjaardag. Keus heeft daarnaast aangegeven de komende tijd meerdere projecten uit te rollen en de huidige groei-initiatieven te continueren en te perfectioneren. De scores uit het medewerkerstevredenheidsonderzoek liggen boven het sectorgemiddelde.