Bakvet van oliebollen verstopt steeds vaker de afvoer

Bakvet van oliebollen verstopt steeds vaker de afvoer

Minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens kiest ervoor om frituurvet na het oliebollen bakken te recyclen. Traditiegetrouw gaan veel mensen met Oud en Nieuw oliebollen bakken. Het gebruikte frituurvet verdwijnt daarna nog vaak in de gootsteen of wc. Het vet veroorzaakt grote problemen in leidingen en bij de rioolwaterzuiveringen. De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro's.

Wanneer frituurvet door de gootsteen wordt gespoeld, gaat het gestolde vet aan de binnenkant van leidingen zitten. Dit kan zorgen voor verstoppingen bij mensen thuis en op rioolwaterzuiveringen. Bij een verstopping thuis moet al snel een loodgieter gebeld worden. Waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren die het vet verwijderen uit de persleidingen en gemalen.

Flinke kosten
De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s. De getallen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 2 ton aan kwijt zijn. Deze kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door inwoners betaald.

Waterschappen roepen op om gebruikt frituurvet in een (oude) verpakking in te leveren bij recyclepunten. Dan kan er biobrandstof van gemaakt worden, een vorm van groene energie.

Park Zuiderhout stapt over op duurzame Gloovy handschoen

Park Zuiderhout stapt over op duurzame Gloovy handschoen

Zorginstelling Park Zuiderhout in Teteringen heeft de wegwerphandschoenen vervangen door de duurzamere variant van Gloovy. En dat bevalt goed. "Ze zitten lekker en ademen beter." Minstens zo belangrijk is dat met de overstap naar de groene variant veel minder CO2-uitstoot is ten opzichte van de standaard nitril handschoenen.

EW Facility Services gunt kleding een tweede leven

EW Facility Services gunt kleding een tweede leven

Het is de Week van de Circulaire Economie. Ondernemers, universiteiten, hogescholen, overheden en allerlei andere organisaties zetten tot en met zaterdag 11 februari hun deuren open om andere professionals mee te nemen in de circulaire economie. Ook EW Facility Services vraagt aandacht voor campagneweek.

Scholen scheiden voortaan hun plastic en drinkpakken

Scholen scheiden voortaan hun plastic en drinkpakken

Schoonmakers treffen als het goed is voortaan minder rondslingerende drinkpakken aan op scholen. Ruim duizend Nederlandse basisscholen gaan hun plastic en drinkpakken namelijk voortaan scheiden, zodat dit afval kan worden hergebruikt. Ze maken gebruik van een gescheiden inzamelsysteem dat Stichting Afvalfonds Verpakkingen gratis beschikbaar stelt.

Ondernemers kunnen via B2B-platform van Wecycle gratis elektrisch afval inleveren

Ondernemers kunnen via B2B-platform van Wecycle gratis elektrisch...

Bij veel schoonmaakbedrijven staat duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst. Dat kan door te kiezen voor duurzame materialen en het creëren van een goede en veilige werksituatie voor de medewerkers. Maar ook door te recyclen. Het nieuwe platform Wecyclevoorbedrijven.nl maakt het vanaf nu (ook) voor bedrijven gemakkelijk om elektrisch afval verantwoord in te leveren of op te laten halen.