Kabinet gaat mkb'ers financieel helpen te verduurzamen

Kabinet gaat mkb'ers financieel helpen te verduurzamen

Om hun vaak sterk gestegen energiekosten te verlagen, kunnen ondernemers hun energieverbruik omlaag halen door te verduurzamen. Dit is niet voor elke ondernemer zomaar weggelegd. Daarom verstrekt het kabinet sinds 7 november 200 miljoen euro aan kabinetsgaranties om ondernemers te stimuleren toch te investeren in duurzame oplossingen voor hun bedrijf.

De regeling heet de Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKN-Groen). De overheid staat garant voor ondernemers, onafhankelijk van hun financier. Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat kwam met de regeling. “Veel mkb’ers hebben te maken met hoge energiekosten. Door de bedrijfsvoering te verduurzamen kun je kosten verlagen. Daarvoor komt het kabinet met de BMKB-Groen regeling, waarmee de overheid tegen gunstige voorwaarden garant gaat staan voor investeringen. Daarnaast nemen we ook een deel van de sterk gestegen energiekosten over via het prijsplafond voor kleinverbruikers en de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor het energie-intensieve mkb. Met de BMKB-Groen aanvullende regeling worden de kosten van verduurzaming gefinancierd.”

Wat houdt de regeling in?

De BMKB-Groen regeling is een meer voordelige variant van de BMKB-regeling. Het ministerie van EZK staat garant voor 90 procent op een krediet van maximaal 1,5 miljoen euro per onderneming. Per saldo is het borgstellingspercentage 67,5 procent en ook de standaardpremie (provisie) is lager met 2 procent voor borgstellingen met een looptijd tot en met zes jaar en 3 procent voor borgstellingen van zes tot maximaal twaalf jaar.

Voorwaarden BMKB-Groen

Met dit geld kunnen ondernemers bijvoorbeeld hun pand verduurzamen. Dat zou voor veel mkb’ers een slok op een borrel kunnen schelen nu de energieprijzen zo zijn gestegen. Er zijn al veel mkb’ers die niet de middelen hebben om het hoofd nog boven water te houden. Zij kunnen als ze gebruik willen maken van de regeling deze aanvragen via hun financier. Daarvoor moeten ze aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De BMKB-Groen is beschikbaar voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers (fte) met een jaaromzet tot 50 miljoen euro of een balanstotaal tot 43 miljoen euro.
  • Voor investeringen in bedrijfsmiddelen geldt dat die middelen opgenomen moeten zijn op de EIA-lijst. Deze lijst is op de website van RVO te raadplegen.
  • Investeringen in bedrijfspanden moeten minimaal tot energie-label C leiden.

Jasper van der schoot helpt mkb'ers met duurzaamheidsrapportages: "De duurzaamheidsrapportage moet geen moetje worden"

Jasper van der schoot helpt mkb'ers met duurzaamheidsrapportages: "De...

Duurzaamheid voelt weleens vrijblijvend. We weten dat we er iets mee moeten, maar concrete stappen zetten staat niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst. Ook voor het schoonmaak-mkb kan het lastig zijn om aan de slag te gaan met uitgebreide duurzaamheidsmaatregelen. Maar aan dat vrijblijvende gevoel maakt de Europese Unie een eind. Vanaf volgend jaar moeten grote bedrijven rapporteren over hun duurzaamheid en laten zien dat ze stappen zetten. Het grootbedrijf gaat daarbij vragen stellen aan mkb-ondernemers. Hoe begin je aan die opgave? Jasper van der Schoot ontwikkelde, samen met mkb'ers uit de branche, praktische handvatten.

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

De maatregelen om het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten te verminderen, lijken te werken. Dat blijkt uit een evaluatie die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten uitvoeren. Wel ervaren ondernemers knelpunten in de praktijk en zijn de regels op punten onduidelijk. Daarom stuurt staatssecretaris van Milieu Chris Jansen waar nodig bij door de regels aan te passen. Dat heeft hij onlangs aan de Tweede Kamer laten weten.

Helft ondernemers voldoet niet aan rapportageplicht energiebesparing

Helft ondernemers voldoet niet aan rapportageplicht energiebesparing

Ondernemers investeren gezamenlijk miljarden euro's per jaar om energie te besparen. Toch blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer ze hun inspanningen niet altijd goed registreren en rapporteren bij de overheid. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat dit beter moet. Niet alleen door betere handhaving, maar vooral door eenvoudigere regelgeving en meer ondersteuning voor ondernemers.

Kabinet komt ondernemers tegemoet: uitstel zero-emissiezones voor schoonste dieselbusjes

Kabinet komt ondernemers tegemoet: uitstel zero-emissiezones voor...

Ondernemers met een schone dieselbestelauto (emissieklasse 6) behouden tot 1 januari 2029 toegang tot stadscentra met een zero-emissiezone. Deze maatregel biedt hen een jaar langer de tijd om over te stappen naar een elektrisch bedrijfsvoertuig. Daarnaast moet worden voorkomen dat ondernemers in de periode na invoering van een zero-emissiezone tegen een boete aanlopen. Het kabinet gaat daarom in gesprek met gemeenten over een boetevrije periode van een jaar. Na zes maanden wordt gezamenlijk geëvalueerd en bepaald of een heel jaar boetevrij daadwerkelijk noodzakelijk is.