Ondernemers in Amsterdam komen in actie tegen zwerfvuil

Ondernemers in Amsterdam komen in actie tegen zwerfvuil

Het zwerfafval in het centrum van Amsterdam is de ondernemers op de Dam een doorn in het oog. En dus hebben zij een ludieke actie bedacht om hier woensdag korte metten mee te maken. Feestelijk uitgedoste afvalprikkers en zogeheten afvalkoninginnen, met outfits gemaakt van plastic zakken en oude paraplu's en hoeden van weggegooide blikjes en snoepverpakkingen, gaan afval prikken. Ook proberen zij bezoekers van het Amsterdamse plein te motiveren zelf hun troep weg te gooien. Muzikanten zorgen voor een vrolijke noot tijdens deze ludieke actiedag.

Met de actie willen de ondernemers aandacht vragen "voor het nijpende probleem van de kapotte afvalbakken en het vele zwerfvuil dat het centrum nu al maanden in zijn greep houdt", zegt Richard Francke, voorzitter van ondernemersvereniging BIZ Dam. Grote ergernis zijn vooral opengebroken vuilnisbakken en opengesneden vuilniszakken door mensen die op zoek zijn naar blikjes, die sinds afgelopen april 15 cent statiegeld opleveren. "Ondanks herhaalde oproepen richting de gemeente om meer reinigers in te zetten en een oplossing te bedenken voor de problemen met de vuilnisbakken, blijft het helaas een dagelijkse bende op straat", aldus Francke.

Extra reinigers inzetten

Verantwoordelijk wethouder Zita Pels noemde eind juli in een brief naar de raad dat de invoering van de nieuwe statiegeldregel plus bijbehorend afvaloverlast "een landelijk probleem waar nog geen goede oplossing voor is gevonden". Als maatregel zet de gemeente sinds medio augustus in alle stadsdelen een extra duo van reinigers met voertuig in, die nieuwe zakken in vuilnisbakken hangen, de bakken sluiten en de rommel eromheen opruimen. Ook worden op sommige afvalbakken sloten geplaatst en is de gemeente bezig met een proef met zogeheten doneerrekjes op vuilnisbakken in het centrum. Daarin kunnen mensen hun blikjes en flesjes zetten. Dit kan voorkomen dat vuilnisbakken worden opengemaakt in de jacht op blikjes en flesjes. Er wordt nog gewerkt aan het vinden van structurele oplossingen voor het zwerfafval als gevolg van die nieuwe statiegeldregels, aldus Pels in de brief.

Ondernemers ruimen rommel zelf op

De ondernemers zijn van plan de komende weken een vervolg te geven aan de opruimactie, door extra mensen in te zetten om de afvalbakken zelf dicht te maken en de rommel eromheen zoveel mogelijk op te ruimen. Francke: "Wij zijn van mening dat deze verantwoordelijkheid primair bij de gemeente Amsterdam ligt, maar als BIZ Dam kunnen wij het niet langer aanzien dat er niets lijkt te gebeuren."

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

De maatregelen om het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten te verminderen, lijken te werken. Dat blijkt uit een evaluatie die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten uitvoeren. Wel ervaren ondernemers knelpunten in de praktijk en zijn de regels op punten onduidelijk. Daarom stuurt staatssecretaris van Milieu Chris Jansen waar nodig bij door de regels aan te passen. Dat heeft hij onlangs aan de Tweede Kamer laten weten.

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in papierindustrie

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in...

Essity sluit met haar fabriek in Cuijk aan bij het RE&UCE project van circulair techbedrijf Alucha en distributiebedrijf Grolman Group. Het doel is om een nieuwe, duurzamere methode toe te passen voor de verwerking van papierslib. Dat kan leiden tot een jaarlijkse vermindering van 4300 ton CO2-uitstoot en 19,7 kiloton afval. Bovendien levert het project herbruikbare grondstoffen en biobrandstof op.

Kabinet komt ondernemers tegemoet: uitstel zero-emissiezones voor schoonste dieselbusjes

Kabinet komt ondernemers tegemoet: uitstel zero-emissiezones voor...

Ondernemers met een schone dieselbestelauto (emissieklasse 6) behouden tot 1 januari 2029 toegang tot stadscentra met een zero-emissiezone. Deze maatregel biedt hen een jaar langer de tijd om over te stappen naar een elektrisch bedrijfsvoertuig. Daarnaast moet worden voorkomen dat ondernemers in de periode na invoering van een zero-emissiezone tegen een boete aanlopen. Het kabinet gaat daarom in gesprek met gemeenten over een boetevrije periode van een jaar. Na zes maanden wordt gezamenlijk geëvalueerd en bepaald of een heel jaar boetevrij daadwerkelijk noodzakelijk is.

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Stefan Duikersloot (27) kent de straten van Amsterdam op zijn duimpje. En dat komt niet zomaar: hij is er regelmatig te vinden met zijn prikstok. Hij was op zoek naar een manier om de wereld groener te maken, iets waar iedereen achter kan staan en waarmee hij ook nog eens in contact zou staan met mensen. In afval prikken kwamen die elementen voor hem perfect samen.