Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in papierindustrie

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in papierindustrie

Essity sluit met haar fabriek in Cuijk aan bij het RE&UCE project van circulair techbedrijf Alucha en distributiebedrijf Grolman Group. Het doel is om een nieuwe, duurzamere methode toe te passen voor de verwerking van papierslib. Dat kan leiden tot een jaarlijkse vermindering van 4300 ton CO2-uitstoot en 19,7 kiloton afval. Bovendien levert het project herbruikbare grondstoffen en biobrandstof op.

In de fabriek in Cuijk produceert en verwerkt Essity papier tot tissueproducten, zoals toiletpapier, keukenpapier en servetten voor het merk Tork. Voor de papierproductie wordt voor 95 procent gebruikgemaakt van gerecyclede vezels uit oud papier, verkregen via de zogenaamde de-inktinginstallaties. Hierbij blijft jaarlijks 50.000 ton papierslib over, dat momenteel door 1.500 vrachtwagens wordt afgevoerd en grotendeels verbrand. Daarbij komt CO2 vrij en gaan herbruikbare grondstoffen verloren.

Terugwinnen grondstoffen

Papierslib bestaat voor 60 procent uit water, 20 procent uit cellulosevezels en 20 procent uit calciumcarbonaat, een grondstof voor onder andere de kunststof- en chemische industrie. Door over te stappen op de innovatieve pyrolysetechniek, wordt papierslib onder hoge temperaturen verwerkt in een zuurstofvrije ruimte. Hierdoor wordt hoogwaardig calciumcarbonaat teruggewonnen, vermindert de CO2-uitstoot en de hoeveelheid restafval en wordt bovendien biobrandstof geproduceerd in de vorm van pyrolyse-olie. Die kan vervolgens opnieuw worden ingezet in het productieproces. Succesvolle implementatie van de methode kan jaarlijks leiden tot de terugwinning van 7 kiloton calciumcarbonaat en 2 kiloton biobrandstof. Evenals een vermindering van 19,7 kiloton afval en 4300 ton CO2-uitstoot.

Ketensamenwerking

Essity werkt in dit project nauw samen met Alucha en Grolman Group om de verduurzaming van de papierindustrie en gehele keten te bevorderen. Alucha heeft de nieuwe methode ontwikkeld en een installatie gebouwd voor de toepassing van de pyrolyse. Grolman Group verzorgt de distributie van calciumcarbonaat, waaronder de kunststof- en chemische industrie. Afnemers kunnen het materiaal toepassen in hoogwaardige producten, zoals verf, coatings, plastics, rubber, lijmen en kitten. Zo dragen ook zij bij aan de doelstellingen voor een circulaire economie.

Primeur

Essity heeft als doel om tegen 2050 net zero te zijn in de hele waardeketen. Op korte termijn streeft het bedrijf ernaar om tegen 2030 de uitstoot van energieverbruik voor zowel Essity’s eigen productie, als de gehele waardeketen, met 35 procent te verminderen. Ook de doelstellingen voor transport en afvalverwerking aan het einde van de levensduur van producten zijn aangescherpt, van 18 procent naar 35 procent reductie binnen dezelfde periode. Dit project sluit goed aan bij deze ambities. Ronald Knol, plant manager van Essity Cuijk, licht toe: “Essity heeft wereldwijd vele productielocaties en ik ben trots dat wij in Cuijk deel uitmaken van deze unieke samenwerking met Alucha en Grolman Group. Dit project biedt veel potentie om onze afvalverwerking te verduurzamen en zo bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelen van Essity wereldwijd.”

Met de aansluiting bij het RE&UCE project heeft de fabriek van Essity in Cuijk de primeur in de Nederlandse papierindustrie. De EU heeft voor dit project een EU Life subsidie toegekend. Als de methode succesvol blijkt, kan deze breed worden toegepast in de Europese papierindustrie.

Lees meer:

Kabinet komt ondernemers tegemoet: uitstel zero-emissiezones voor schoonste dieselbusjes

Kabinet komt ondernemers tegemoet: uitstel zero-emissiezones voor...

Ondernemers met een schone dieselbestelauto (emissieklasse 6) behouden tot 1 januari 2029 toegang tot stadscentra met een zero-emissiezone. Deze maatregel biedt hen een jaar langer de tijd om over te stappen naar een elektrisch bedrijfsvoertuig. Daarnaast moet worden voorkomen dat ondernemers in de periode na invoering van een zero-emissiezone tegen een boete aanlopen. Het kabinet gaat daarom in gesprek met gemeenten over een boetevrije periode van een jaar. Na zes maanden wordt gezamenlijk geëvalueerd en bepaald of een heel jaar boetevrij daadwerkelijk noodzakelijk is.

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Stefan Duikersloot (27) kent de straten van Amsterdam op zijn duimpje. En dat komt niet zomaar: hij is er regelmatig te vinden met zijn prikstok. Hij was op zoek naar een manier om de wereld groener te maken, iets waar iedereen achter kan staan en waarmee hij ook nog eens in contact zou staan met mensen. In afval prikken kwamen die elementen voor hem perfect samen.

ICS Groep reduceert CO2-uitstoot in 2024 flink

ICS Groep reduceert CO2-uitstoot in 2024 flink

Net als veel bedrijven in de schoonmaakbranche, zet ICS Groep zet zich al jaren in om duurzamer te ondernemen. Dat doen ze onder andere door de CO2-uitstoot te verminderen. Het afgelopen half jaar hebben ze de gestelde doelen voor 2024 al ruimschoots behaald.

Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

"De politiek van zijn slechtste kant" en "dit klopt gewoon niet". Ondernemersverenigingen begrijpen niets van het voornemen van de Tweede Kamer om het per 1 januari stap voor stap weren van fossiele bestelauto's en vrachtwagens uit sommige binnensteden uit te stellen. Een Kamermeerderheid is voor een motie van regeringspartijen VVD, PVV en BBB, ondanks een oproep van onder meer brancheverenigingen Techniek Nederland en evofenedex om het plan gewoon door te laten gaan.