Corona-agenda: zo ziet de versoepeling van maatregelen er in de komende maanden uit

Corona-agenda: zo ziet de versoepeling van maatregelen er in de komende maanden uit

De schoonmaaksector kan zich opmaken voor veranderende omstandigheden bij opdrachtgevers. De coronamaatregelen worden namelijk versoepeld. Maar daar gaat een streep door als mensen de teugels weer te veel laten vieren. "Dit kan alleen als iedereen zich verstandig blijft gedragen", zegt premier Mark Rutte.Volg Service Management op LinkedIn:

Het kabinet gaat na iedere versoepeling kijken of het coronavirus niet weer opflakkert, aldus Rutte na kabinetsberaad over de coronacrisis. Het kabinet gaat “zo snel als het kan, maar niet sneller dan verantwoord” te werk. “Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf.” Een aantal voorschriften blijft daarom belangrijk, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Daar moet iedereen zich aan blijven houden. Zo moeten mensen thuisblijven bij klachten.

Virus zal leven blijven beheersen

Het coronavirus zal ons leven blijven beheersen totdat er een vaccin is, zegt ‘corona-minister’ Hugo de Jonge. Daarom is het belangrijk dat het aantal intensive care-plekken flexibel wordt verhoogd tot 1700 plekken. Hij maakt daar afspraken over met ziekenhuizen, artsen en verpleegkundigen. “De draagkracht van de zorg moeten we serieus nemen”, zegt De Jonge. Hij belooft zorgpersoneel te blijven betrekken bij de uitwerking van corona-plannen.

Thuiswerken blijft de norm

Ook al draait het openbaar vervoer straks weer op volle kracht, het kabinet adviseert “in ieder geval de komende maanden” thuis te werken. Dit moet niet alleen verspreiding van het virus onder collega’s tegengaan, maar ook voorkomen dat ov-reizigers elkaar besmetten, zegt Rutte in de persconferentie.

Niet eindeloos thuis laten

“Tot nadere mededelingen” wil het kabinet dat mensen zoveel mogelijk thuis blijven werken. Daar komt op een gegeven moment verandering in, want “je kunt als er nog geen vaccin is niet iedereen eindeloos lang thuis laten”, zegt Rutte. Maar dat moment is nog niet aangebroken. Het kabinet wil “advies inwinnen” over hoe kantoormensen gespreid naar werk kunnen. “Dat is even het nieuwe Nederland nu”, zegt Rutte. Door bijvoorbeeld flexibeler om te gaan met werktijden moet zowel het ov als het kantoor minder druk worden.

School

  • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei. Hoe de scholen schoon kunnen blijven, leest u in dit artikel van Service Management.

Sport en spel

  • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.
  • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
  • Iedereen boven 18 jaar kan buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar (dus geen contactsporten; lesgeven kan, maar geen wedstrijden en niet douchen na afloop).

Contactberoepen

  • Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het gaat om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.).
  • Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd.
  • Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.

Bibliotheken

  • Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Openbaar vervoer

  • Gebruik alleen het openbaar vervoer als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte.
  • In trein, bus en metro wordt geadviseerd om niet-medische mondkapjes te dragen. Vanaf 1 juni is dit verplicht. “In een aantal situaties is het niet mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren”, zegt de Rijksoverheid. “Voor reizigers en medewerkers in het openbaar vervoer is het daarom per 1 juni verplicht niet-medische mondkapjes te dragen. Om schaarste in de zorg te voorkomen, mogen dit dus geen mondkapjes zijn die bedoeld zijn voor de zorg. Voor contactberoepen neemt een check vooraf veel risico’s weg. Het dragen van mondkapjes is dan niet nodig, maar het staat ieder natuurlijk vrij er gebruik van te maken.”

Lees ook: In hoeverre houdt een mondkapje het coronavirus tegen?


Verwachting per 1 juni

Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:

  • Voortgezet onderwijs (de manier waarop wordt nog verder uitgewerkt);
  • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
  • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden:
  • Een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand;
  • Bezoekers moeten reserveren;
  • In een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
  • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.

Verwachting per 15 juni

Als het virus onder controle blijft , kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven, zegt de Rijksoverheid. “Er wordt een plan gemaakt om te zijner tijd het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.”

Verwachting per 1 juli

Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Verwachting per 1 september

Als het virus onder controle blijft, gaat ook de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers. Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal. Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

Het kabinet adviseert "in ieder geval de komende maanden" thuis te werken

Dan nog verder…

Het kabinet streeft ernaar vanaf 1 juni iedereen met corona-klachten op het virus te testen. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge in een persconferentie na het crisisberaad van het kabinet. Als iemand besmet blijkt, is het “cruciaal” dat er contactonderzoek komt. Een besmet persoon moet daarnaast veertien dagen in quarantaine, zegt De Jonge.

De woensdag door het kabinet aangekondigde maatregelen voor het openbaar vervoer (ov) krijgen de goedkeuring van alle openbaarvervoerbedrijven in Nederland die verenigd zijn in OV-NL. Een van de maatregelen is dat reizigers vanaf 1 juni verplicht een mondkapje moeten dragen. Daardoor kunnen treinen, trams, bussen en metro’s vanaf die datum weer meer gaan rijden. “Wij zijn verheugd dat onze brief heeft bijgedragen aan de versnelde besluitvorming van het kabinet, in lijn met ons advies.” zegt Pedro Peters, de voorzitter van OV-NL in een reactie. Vorige week vrijdag hebben de ov-bedrijven en de decentrale overheden volgens OV-NL een “richtinggevend advies aan het kabinet” geschreven.

Nederland graag bereikbaar houden

Peters: “We willen Nederland graag bereikbaar houden en onze bijdrage leveren als maatregelen versoepeld worden. Op basis van de nu genomen beslissingen door het kabinet, werkt de ov-sector de komende weken aan de nadere uitwerking. De eerste fase start op 11 mei: de basisscholen gaan weer open, waarbij we meer toezicht gaan houden. De tweede fase start 1 juni zodra het voortgezet onderwijs start. Het dragen van mondkapjes wordt dan in het ov verplicht en de dienstregelingen worden uitgebreid.” Het ov was sinds maart alleen bedoeld voor noodzakelijke ritten, zoals voor mensen met cruciale beroepen.

Geen fietsen en samenreiskorting

De NS staat vanaf volgende week dinsdag geen fietsen meer toe in de trein. Ook stopt het openbaarvervoerbedrijf met de verkoop van de Fietskaart Dal en is reizen met samenreiskorting niet meer mogelijk. De NS wil op die manier de trein zoveel mogelijk beschikbaar houden voor noodzakelijke reizen. De maatregelen zijn tijdelijk vanwege het coronavirus. Reizigers die een (aangepaste) fiets gebruiken als hulpmiddel, bijvoorbeeld mindervaliden, mogen nog wel gewoon mee met de trein. De NS wijst de rest op alternatieven, zoals het lenen van een ov-fiets of het meenemen van een vouwfiets. Het vervoersbedrijf roept mensen op om zoveel mogelijk alleen de trein te pakken. “De trein is even geen uitje.”