Als techneut weet ik op het gebied van schoonmaakmiddelen wat veilig is en ook wat onveilig is. Maar als ik niet alle gegevens van de producten tot mijn beschikking heb, wordt het heel lastig en ligt het een stuk genuanceerder. Kent een schoonmaker die nuances? Nee, meestal niet.
Slechts een klein nuanceverschil
Nuances zijn overal aanwezig in ons dagelijkse leven en maken het leven vaak ingewikkelder. Een liter water drinken per dag is goed voor je lichaam, maar drink je meerdere liters water per dag (bij normale inspanning), dan kan het gevaarlijk zijn voor datzelfde lichaam. Dan is water ineens onveilig. Het is slechts een nuanceverschil die de meesten onder ons nog wel kunnen volgen.
Terug naar de schoonmaakmiddelen. Bleek en ammoniak zijn (helaas) nog veel voorkomende producten in de schoonmaakbranche. Bij afzonderlijk gebruik is er niet veel aan de hand (redelijk veilig), maar worden deze producten met elkaar gemengd, dan ontstaat er een onveilige situatie die zelfs dodelijk kan zijn. Een klein nuanceverschil die je niet op de verpakking terugvindt.
Veilig en onveilig soms moeilijk te definiëren
Schoonmaakmiddelen zijn er in allerlei soorten. Je hebt middelen waar geen gevaar pictogrammen opstaan en je hebt er met het bekende handje en reageerbuisje die o.a. inbijt op de huid (corrosief). Om u inzicht te geven dat het niet altijd zo gemakkelijk is om te definiëren of iets veilig of onveilig is, leg ik u twee stellingen voor.
Stelling A: Ik heb twee producten. Product A bevat geen gevaar pictogram. Product B is corrosief gelabeld.
Welke van deze twee producten is het veiligst? Iedereen zal zeggen product A, want dat is duidelijk aan de hand van het pictogram. Wat als ik er nu eens een nuance instop en de vraag als volgt stel:
Stelling B: We hebben wederom te maken met dezelfde twee producten. Product A dient onverdund ingezet te worden. Product B dient verdund te worden, 1 deel product op 100 delen water (1%).
Welk product is het veiligst? Ik heb werkelijk geen idee. Want wat is de labeling van product B als het verdund wordt met water? Is het dan nog steeds corrosief, of heeft het slechts een uitroepteken (irriterend), of is het dan misschien wel ongelabeld?
Dit soort informatie vind je niet terug op de verpakking. Maar als ik dan toch moet kiezen, dan ga ik altijd voor het product wat niet gelabeld is. Dan sta je al met 1-0 voor. Wilt u weten of iets veilig of onveilig is, laat u dan goed voorlichten!
Bij Eco-Point vinden wij het belangrijk om u goed te voor te lichten en te begeleiden bij het maken van de juiste, verantwoorde én veilige keuzes. Want bij ons staat de schoonmaker voorop.
Stefan Lambrechts is laborant bij Eco-Point, groothandel en producent van ecologische schoonmaakmiddelen.