Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid komen bij steeds meer mensen en bedrijven hoog op de agenda te staan. “We zijn maar even op deze planeet. Hoe gaan we die achterlaten? Beter of slechter?” begint Goedkoop.
Schoonmaakmiddelen zijn overal
Romeling voegt daaraan toe: “Kijk eens om je heen. Het grondwater wordt slechter, zeeën raken vol met plastic, de bodem is vervuild. Maar veel van de beschikbare oplossingen zijn slechts tijdelijk. Denk aan zonnepanelen of Tesla’s. Zijn die over twintig jaar nog steeds van waarde? Terwijl er áltijd schoongemaakt zal worden. De schoonmaakindustrie is wereldwijd de op één na grootste industrie qua omvang en omzet. Overal waar je komt, wordt schoongemaakt. Of je nu op een vliegveld bent, in een ziekenhuis of op kantoor. En overal waar schoongemaakt wordt, worden schoonmaakmiddelen gebruikt.”
Overal waar je komt, wordt schoongemaakt. En overal waar schoongemaakt wordt, worden schoonmaakmiddelen gebruikt
Ziek van schoonmaken
Die schoonmaakmiddelen zijn vaak ongezond, of zelfs ronduit gevaarlijk, stellen de heren van Naturama. “Er worden héél véél middelen gebruikt die afschuwelijk ongezond zijn voor de mensen die ermee werken. Het is gewoon gif. Daar zit je met je handen in, je ruikt het, het komt in je ogen en je ademt het in”, schetst Romeling. Dat geldt niet alleen voor de mensen, maar ook voor het milieu. “Zelfs als schoonmaakproducten worden verkocht onder de noemer ‘groen’, blijkt dat daar allerlei stoffen inzitten die zich ophopen in de natuur. En op de lange termijn alsnog schade berokkenen aan het milieu.” Dat moet én kan anders, bewijzen Romeling en Goedkoop.
De schoonmaakmiddelen van Naturama kennen hun oorsprong in de Verenigde Staten. Goedkoop: “De founding fathers werden hartstikke ziek van het schoonmaken van voertuigen en vliegtuigen. Ze ontdekten al snel dat dat kwam door de middelen die ze daarbij gebruikten. Daarop hebben zij een schoonmaakmiddel ontwikkeld dat veilig is voor zowel de gebruikers, als voor de natuur. Daarnaast moest het natuurlijk ook nog eens krachtig schoonmaken.”
Veilig voor mens en milieu
Dat is gelukt, zeggen Romeling en Goedkoop vol overtuiging. “Onze producten zijn volledig ongevaarlijk voor de mens en voor het milieu. Ze zijn dan ook vrij van GHS- en CLP-symbolen, iets wat bij ons erg hoog in het vaandel staat. Bovendien maken ze goed schoon. De mythe dat écht groene middelen niet goed zouden werken, helpen we dan ook uit de wereld. De middelen, gebaseerd op plantaardige extracten en mineralen, breken koolstofketens af”, legt Goedkoop uit. Romeling: “Daardoor worden vetten, oliën, eiwitten en zetmeel effectief verwijdert. Daarnaast is het readily biodegradable. Ook blijft er geen residu achter wat bijvoorbeeld een vloer glad maakt als hij weer nat wordt.”
De mythe dat écht groene schoonmaakmiddelen niet goed zouden werken, helpen we uit de wereld
Voor de gebruiker heeft dit ook voordelen. Goedkoop vertelt over een recent praktijkvoorbeeld: “We waren onlangs in een autogarage. Daar gebruiken ze zogenoemde diptanks. Dat zijn grote vaten waar zo’n veertig liter schoonmaakmiddel in wordt gegoten, vaak van petrochemische aard. Daar worden vervolgens motoronderdelen in gelegd die gereviseerd moeten worden. Op die diptanks zitten altijd grote deksels die gesloten moeten blijven, want de dampen die daar vanaf komen zijn giftig. Ook mag je er niet met je handen in, want het is zeer slecht voor de huid. Bij sommige schoonmaakmiddelen loop je zelfs blaren op, met mogelijk een ziekenhuisbezoek als gevolg. Wij spoten vervolgens onze eigen middelen over onze armen en in ons gezicht en de mensen van die garage waren stomverbaasd. Omdat zij dus die gevaarlijke en giftige middelen gewend zijn.”
Safer Choice-keurmerk
De meeste middelen van Naturama voldoen aan de Amerikaanse FDA Safer Choice standaard. “Bij Safer Choice worden alle individuele ingrediënten en het geheel gecontroleerd op veiligheid”, legt Goedkoop uit. “Wij vinden dit een beter keurmerk dan bijvoorbeeld het EU Ecolabel. Ter illustratie: binnen de EU hebben zo’n 75.000 producten, waarvan 12.000 schoonmaakmiddelen, het EU Ecolabel. In Amerika praten we over 2.000 producten die een Safer Choice certificering hebben. Natuurlijk zijn er een heleboel goede, echt groene producten. En natuurlijk is het altijd beter om wel met een Ecolabel te werken dan helemaal niet. Maar in een deel van de Ecolabel-producten zitten gewoon schadelijke stoffen die zich alsnog opstapelen in het milieu. Of een CLP-nummering hebben op bijvoorbeeld spray-producten in verband met oogirritaties of erger.”
Romeling sluit af: “Als het groen en veiliger kan, waarom zou je het dan anders doen? We streven allemaal naar een beter milieu en een veiligere werkomgeving, maar dan moeten bedrijven zich daar wel aan toewijden. Volgens mij moeten de grote ondernemers het goede voorbeeld geven. Dan volgt de rest vanzelf.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Naturama