Hoe kies je de juiste handschoenen voor schoonmaakwerk?

Handschoenen in de schoonmaak zijn bepaald geen overbodige luxe. Maar hoe kies je nu de juiste handschoen voor de klus? Want die keuze is niet altijd even eenvoudig… NEN introduceert daarom een beslisboom die inzicht geeft in de te maken keuzes en de betekenis van symbolen, cijfers en letters die de fabrikant op de handschoenen zet. Ook de van toepassing zijnde normen worden beschreven. Volg Service Management op LinkedIn:

De risico-inventarisatie en -evaluatie vormt de basis voor het stappenplan. Want daaruit blijkt welke risico’s de werknemer loopt en waartegen hij of zij beschermd moet worden. Zijn het bijvoorbeeld vooral chemische risico’s, zoals in het geval van sterke chemische reinigingsmiddelen? Of speelt hitte een rol?

Welke handschoenen voor welke schoonmaakklus?

Per risico heeft NEN een beslisboom opgenomen waarmee het benodigde beschermingsniveau gespecificeerd wordt met de daarbij behorende markering op de handschoen. De markering bestaat meestal uit een symbool en een codering die de mate van impact aangeeft. Als alle relevante risico’s zijn doorgelopen, selecteer je de handschoenen waarop de desbetreffende markering en codering is aangebracht.

De Keuzesystematiek is te downloaden op www.nen.nl/handschoenen.

Blog Maurice Rutgrink: Nadenken bij veilig werken op hoogte

Blog Maurice Rutgrink: Nadenken bij veilig werken op hoogte

Van de week zag ik op Facebook diverse films van glazenwassers en leveranciers die spotten met veiligheid. Op mijn reacties werd doorgaans gereageerd of ik soms het braafste jongetje van de klas was en meer van dit soort opmerkingen. Maar als ik een film zie van een glazenwasser die met één voet op de reling en de ander op zijn puntje heeft, waarbij de breedte van het bordes circa 60 centimeter is en de werkhoogte hoog tot zeer hoog is, vraag ik mij weer eens af of ik gek ben.

Werken in de warmte: zo komen schoonmakers en glazenwassers de hitte door

Werken in de warmte: zo komen schoonmakers en glazenwassers de hitte door

Is het dan eindelijk echt zomer in Nederland? Maar hoe zit het ook alweer met hitte en werk? En hoe houd je je hoofd koel tijdens het schoonmaken of glazenwassen?

Stand van zaken onderzoek risico's bij werken met gevelonderhoudsinstallaties

Stand van zaken onderzoek risico's bij werken met gevelonderhoudsinstallaties

Schoonmakend Nederland heeft in 2022 bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (certificering en toezicht) melding gemaakt van mogelijke onrechtmatigheden met de conformiteitsverklaringen. Deze zijn destijds voor Kranenburginstallaties afgegeven. De Arbeidsinspectie is daarop in 2023 een project gestart met conformiteitsbeoordelingsinstanties (CBI's), zoals Aboma, Chex, Liftinstituut, TÜV en Veturo, die actief zijn in de Commissie Veiligheid Gevelonderhoudsinstallaties (CVG) en Schoonmakend Nederland naar de risico's van gevelonderhoudsinstallaties (goi's).

Veilig werken met hoogwerkers

Veilig werken met hoogwerkers

Als je op hoogte moet werken, bijvoorbeeld bij de glasbewassing of gevelreiniging van hoge gebouwen, is het inzetten van een hoogwerker een goede keuze. Maar het is wel belangrijk dat dat veilig gebeurt. Welke risico's zitten er aan het werken met hoogwerkers en waar moet je op letten? We leggen het uit.