Vier gouden tips voor veilig werken in de schoonmaak

Vier gouden tips voor veilig werken in de schoonmaak

Werken in de schoonmaak is niet geheel zonder risico's. Denk aan chemische schoonmaakmiddelen of aan locaties waar besmetting op de loer ligt. Maar ook de fysieke belasting van het werk kan voor schoonmakers slecht uitpakken. Daarom geven wij vier gouden tips die kunnen helpen bij het inperken van de risico's.

1. Werkhouding

Kijk eens naar de checklist Fysieke Belasting van het ministerie van SZW. Daar kunnen zowel werknemers als werkgevers bekijken wat de risico’s van fysieke werkzaamheden zijn. Daarnaast wordt er gewezen op een aantal aandachtspunten. Kijk dan meteen nog eens naar de afspraken die gemaakt zijn in de cao over arbo en veiligheid. Probeer in elk geval deze vuistregels altijd in acht te nemen:

• Maximale gewicht wat getild mag worden ligt op ongeveer 25kg;

• Voorwerpen die geduwd of getrokken moeten worden mogen niet te zwaar zijn;

• Als het voorwerp wielen heeft, moeten deze soepel lopen en moet de ondergrond vlak zijn;

• Met één hand mag niet meer dan 1 kg kracht worden uitgevoerd;

• Het knielen en hurken dient zoveel mogelijk beperkt te worden;

• Veelvuldig draaien van de romp en de armen heffen moet voorkomen worden.

2. Gebruik apparaten en middelen zoals het hoort

Wie werkt met grote, zware apparaten zoals schrobzuigmachines of stofzuigers weet dat een verkeerde ergonomische houding tot rugpijn en andere klachten kan leiden. Zorg er daarom voor dat je apparaten gebruikt volgens de ergonomische criteria die er voor de specifieke machine gelden. Een voorbeeld: de zuigbuis van de stofzuiger als voorbeeld. Die moet namelijk zijn afgesteld op schouderhoogte van de schoonmaker.

Als het gaat om het gebruik van schoonmaakmiddelen is het goed om eerst het veiligheidsinformatieblad te lezen. Daar moeten leveranciers verplicht alle eigenschappen en mogelijke risico’s van gevaarlijke middelen noemen. Wie zeker wil weten of de beschikbare informatie klopt en volledig is, kan de VIB-check doen.

3. Doe de GEIS methode

Een veilige werkplek is een recht dat iedere werknemer heeft, dat staat onder andere in de Arbowet. De werkgever is daarom verantwoordelijk voor het regelen van eventuele beschermingsmiddelen bij het werken met gevaarlijke schoonmaakstoffen. Welke middelen nodig zijn is te achterhalen via de zogeheten GEIS-methode. Op deze Generic Exposure Information Sheet staat door producenten beschreven wat er nodig is om veilig met hun product te werken. Handig om een te raadplegen als je denkt dat het beter kan.

4. Haal een diploma

Als werknemer heb je ook een eigen verantwoordelijkheid om de risico’s van het werk zo veel mogelijk te beperken. Het is daarom goed om je te laten scholen. Ga eventueel hierover in gesprek met je leidinggevende.

> LEES OOK
Zo werk je veilig met gevaarlijke stoffen
Voortaan schoonmaken met een veiligheidsbril!?
Chemische reinigingsmiddelen: noodzakelijk kwaad of zinloos gevaar?

Blog Maurice Rutgrink: Nadenken bij veilig werken op hoogte

Blog Maurice Rutgrink: Nadenken bij veilig werken op hoogte

Van de week zag ik op Facebook diverse films van glazenwassers en leveranciers die spotten met veiligheid. Op mijn reacties werd doorgaans gereageerd of ik soms het braafste jongetje van de klas was en meer van dit soort opmerkingen. Maar als ik een film zie van een glazenwasser die met één voet op de reling en de ander op zijn puntje heeft, waarbij de breedte van het bordes circa 60 centimeter is en de werkhoogte hoog tot zeer hoog is, vraag ik mij weer eens af of ik gek ben.

Werken in de warmte: zo komen schoonmakers en glazenwassers de hitte door

Werken in de warmte: zo komen schoonmakers en glazenwassers de hitte door

Is het dan eindelijk echt zomer in Nederland? Maar hoe zit het ook alweer met hitte en werk? En hoe houd je je hoofd koel tijdens het schoonmaken of glazenwassen?

Stand van zaken onderzoek risico's bij werken met gevelonderhoudsinstallaties

Stand van zaken onderzoek risico's bij werken met gevelonderhoudsinstallaties

Schoonmakend Nederland heeft in 2022 bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (certificering en toezicht) melding gemaakt van mogelijke onrechtmatigheden met de conformiteitsverklaringen. Deze zijn destijds voor Kranenburginstallaties afgegeven. De Arbeidsinspectie is daarop in 2023 een project gestart met conformiteitsbeoordelingsinstanties (CBI's), zoals Aboma, Chex, Liftinstituut, TÜV en Veturo, die actief zijn in de Commissie Veiligheid Gevelonderhoudsinstallaties (CVG) en Schoonmakend Nederland naar de risico's van gevelonderhoudsinstallaties (goi's).

Veilig werken met hoogwerkers

Veilig werken met hoogwerkers

Als je op hoogte moet werken, bijvoorbeeld bij de glasbewassing of gevelreiniging van hoge gebouwen, is het inzetten van een hoogwerker een goede keuze. Maar het is wel belangrijk dat dat veilig gebeurt. Welke risico's zitten er aan het werken met hoogwerkers en waar moet je op letten? We leggen het uit.