Onderzoek CNV: werknemers (o.a. in de schoonmaak) voelen zich onveilig op werkvloer door coronavirus

Onderzoek CNV: werknemers (o.a. in de schoonmaak) voelen zich onveilig op werkvloer door coronavirus

Een derde van de praktisch opgeleide werkenden, onder andere in de schoonmaakbranche, voelt zich onveilig op de werkvloer door het coronavirus. 27 procent geeft aan dat de werkgever geen goede maatregelen treft om hen te beschermen. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder 2.000 werkenden, uitgevoerd door Maurice de Hond.Volg Service Management op LinkedIn:

Van alle werkenden –van praktisch tot wetenschappelijk opgeleid – voelt 19 procent zich onveilig en geeft 18 procent aan dat de werkgevers geen goede beschermingsmaatregelen neemt.

Coronabesmetting via werk

“Dit zijn schokkende cijfers. Omgerekend betekent dit dat bijna twee miljoen werkenden zich momenteel onveilig voelen. Werkgevers treffen onvoldoende maatregelen om hen te beschermen. Uiterst onacceptabel. Als we niets doen, dreigen miljoenen Nederlanders via de werkvloer besmet te worden met Corona,” aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.


LEESTIP: Wat doe je als schoonmaakondernemer met angst voor het coronavirus?


Verschil witte en blauwe boorden

“Het is met name schrijnend dat de laagopgeleiden de prijs betalen voor deze crisis. Veel van hen werken in vitale sectoren en staan in de frontlinie van deze crisis. Zij genieten helaas minder bescherming dan hoogopgeleiden. De tegenstelling tussen witte en blauwe boorden tekent zich ook hier weer af.”

Zorg: minst veilig

Van alle sectoren spant de zorgsector de kroon: 35 procent voelt zich niet veilig, 30 procent zegt dat de werkgever geen goede maatregelen treft tegen het Corona-virus. Fortuin: “Ongehoord dat de steunpilaren van deze crisis zich zo onveilig voelen. We weten allemaal dat er een schreeuwend tekort is aan beschermende middelen. Toch roepen we werkgevers en politiek op om alles op alles te stellen en deze groep te ondersteunen met de juiste middelen.”

Ook in schoonmaak heerst onveilig gevoel

Andere sectoren waar veel medewerkers zich onveilig voelen zijn de horeca, toerisme, retail, transport, beveiliging, bouw, en ook de schoonmaak, blijkt uit eerdere inventarisaties van het CNV. Fortuin: “In veel sectoren is de noodzaak van een veilige werkvloer doorgedrongen. Maar we zijn er nog lang niet, blijkt uit deze cijfers. We roepen alle werkgevers, samen met de overheid op, om te zorgen voor een veilige werkvloer. Alleen samen kunnen we deze crisis het hoofd bieden.”

Veiligheid scherper monitoren

Het CNV roept haar leden op om misstanden te blijven melden. Fortuin: “We gaan de veiligheid op de werkvloer de komende tijd nog scherper monitoren. Mochten de misstanden aan blijven houden, dan roepen we de overheid op om meer inspecties uit te voeren. Maar hopelijk komt het niet zover en kan iedereen veilig zijn of haar werk doen.”


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus



Blog Maurice Rutgrink: Veilig werken met de hoogwerker

Blog Maurice Rutgrink: Veilig werken met de hoogwerker

Vorige week vrijdag 27 september 2024 was het officieel: de eerste herfst storm van 2024! Er werden windvlagen gemeten van boven de 90 kilometer per uur (25 meter p/sec). En dat heeft impact op iedereen die werkt op hoogte.

Blog Maurice Rutgrink: Nadenken bij veilig werken op hoogte

Blog Maurice Rutgrink: Nadenken bij veilig werken op hoogte

Van de week zag ik op Facebook diverse films van glazenwassers en leveranciers die spotten met veiligheid. Op mijn reacties werd doorgaans gereageerd of ik soms het braafste jongetje van de klas was en meer van dit soort opmerkingen. Maar als ik een film zie van een glazenwasser die met één voet op de reling en de ander op zijn puntje heeft, waarbij de breedte van het bordes circa 60 centimeter is en de werkhoogte hoog tot zeer hoog is, vraag ik mij weer eens af of ik gek ben.

Werken in de warmte: zo komen schoonmakers en glazenwassers de hitte door

Werken in de warmte: zo komen schoonmakers en glazenwassers de hitte...

Is het dan eindelijk echt zomer in Nederland? Maar hoe zit het ook alweer met hitte en werk? En hoe houd je je hoofd koel tijdens het schoonmaken of glazenwassen?

Stand van zaken onderzoek risico's bij werken met gevelonderhoudsinstallaties

Stand van zaken onderzoek risico's bij werken met...

Schoonmakend Nederland heeft in 2022 bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (certificering en toezicht) melding gemaakt van mogelijke onrechtmatigheden met de conformiteitsverklaringen. Deze zijn destijds voor Kranenburginstallaties afgegeven. De Arbeidsinspectie is daarop in 2023 een project gestart met conformiteitsbeoordelingsinstanties (CBI's), zoals Aboma, Chex, Liftinstituut, TÜV en Veturo, die actief zijn in de Commissie Veiligheid Gevelonderhoudsinstallaties (CVG) en Schoonmakend Nederland naar de risico's van gevelonderhoudsinstallaties (goi's).