Taken van de preventiemedewerker
Werknemers, werkgevers en zelfs preventiemedewerkers zelf blijken niet altijd goed te weten wat een preventiemedewerker doet of hoort te doen. Preventiemedewerkers kunnen een zeer bepalende rol spelen bij de zorg voor een gezonde en veilige werkplek. Ze kunnen bijvoorbeeld risico’s in kaart brengen op de werkvloer, een aanspreekpunt zijn binnen het bedrijf over arbeidsomstandigheden, werknemers helpen bij een gezonde en veilige werkwijze, en onafhankelijk signaleren wanneer zaken niet goed gaan. De handreiking helpt bedrijven om deze taken te organiseren en uit te voeren.
>> Lees ook: Vier gouden tips voor veilig werken in de schoonmaak
Centrale en lokale preventiemedewerkers
Het aantal preventiemedewerkers in de organisatie en hun beschikbare tijd dient afgestemd te zijn op de aard en ernst van de arborisico’s, het aantal locaties en de bedrijfsomvang. Ook de plaats van de preventiemedewerker(s) in de organisatie is van deze factoren afhankelijk. Zo zullen in grotere bedrijven en instellingen met diverse arborisico’s meerdere preventiemedewerkers nodig zijn.
Naast een centrale preventiemedewerker die zich met name richt op beleidsmatige taken, zijn er ook één of meer lokale preventiemedewerkers. Die voeren met name praktische arbotaken uit op een locatie of omvangrijke afdeling. Het is aan te raden om die lokale, uitvoerende preventiemedewerkers in hun taken te ondersteunen door middel van regelmatige bijeenkomsten, duidelijke taakopdrachten en praktische werkafspraken.
>> Lees ook: Sneller een arbo-boete en die pakt ook hoger uit
Werkplekken veiliger en gezonder maken
De handreiking biedt praktische informatie en adviezen voor werkgevers, werknemers en de preventiemedewerkers zelf. Hiermee kunnen zij hun rol in het gezonder en veiliger maken van de werkplekken krachtiger oppakken. Download de handreiking >>