Preventiemedewerker: werkt jouw organisatie veilig?

Preventiemedewerker: werkt jouw organisatie veilig?

Slechts iets meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven heeft een preventiemedewerker. En als die er al is, dan zijn de rol en de positie voor veel mensen onbekend. Met de handreiking 'Preventiemedewerker' willen de SER en Stichting van de Arbeid bedrijven helpen om gezonder en veiliger te werken.Volg Service Management op LinkedIn:

Taken van de preventiemedewerker

Werknemers, werkgevers en zelfs preventiemedewerkers zelf blijken niet altijd goed te weten wat een preventiemedewerker doet of hoort te doen. Preventiemedewerkers kunnen een zeer bepalende rol spelen bij de zorg voor een gezonde en veilige werkplek. Ze kunnen bijvoorbeeld risico’s in kaart brengen op de werkvloer, een aanspreekpunt zijn binnen het bedrijf over arbeidsomstandigheden, werknemers helpen bij een gezonde en veilige werkwijze, en onafhankelijk signaleren wanneer zaken niet goed gaan. De handreiking helpt bedrijven om deze taken te organiseren en uit te voeren.

>> Lees ook: Vier gouden tips voor veilig werken in de schoonmaak

Centrale en lokale preventiemedewerkers

Het aantal preventiemedewerkers in de organisatie en hun beschikbare tijd dient afgestemd te zijn op de aard en ernst van de arborisico’s, het aantal locaties en de bedrijfsomvang. Ook de plaats van de preventiemedewerker(s) in de organisatie is van deze factoren afhankelijk. Zo zullen in grotere bedrijven en instellingen met diverse arborisico’s meerdere preventiemedewerkers nodig zijn.

Naast een centrale preventiemedewerker die zich met name richt op beleidsmatige taken, zijn er ook één of meer lokale preventiemedewerkers. Die voeren met name praktische arbotaken uit op een locatie of omvangrijke afdeling. Het is aan te raden om die lokale, uitvoerende preventiemedewerkers in hun taken te ondersteunen door middel van regelmatige bijeenkomsten, duidelijke taakopdrachten en praktische werkafspraken.

>> Lees ook: Sneller een arbo-boete en die pakt ook hoger uit

Werkplekken veiliger en gezonder maken

De handreiking biedt praktische informatie en adviezen voor werkgevers, werknemers en de preventiemedewerkers zelf. Hiermee kunnen zij hun rol in het gezonder en veiliger maken van de werkplekken krachtiger oppakken. Download de handreiking >>

Blog Maurice Rutgrink: Nadenken bij veilig werken op hoogte

Blog Maurice Rutgrink: Nadenken bij veilig werken op hoogte

Van de week zag ik op Facebook diverse films van glazenwassers en leveranciers die spotten met veiligheid. Op mijn reacties werd doorgaans gereageerd of ik soms het braafste jongetje van de klas was en meer van dit soort opmerkingen. Maar als ik een film zie van een glazenwasser die met één voet op de reling en de ander op zijn puntje heeft, waarbij de breedte van het bordes circa 60 centimeter is en de werkhoogte hoog tot zeer hoog is, vraag ik mij weer eens af of ik gek ben.

Werken in de warmte: zo komen schoonmakers en glazenwassers de hitte door

Werken in de warmte: zo komen schoonmakers en glazenwassers de hitte door

Is het dan eindelijk echt zomer in Nederland? Maar hoe zit het ook alweer met hitte en werk? En hoe houd je je hoofd koel tijdens het schoonmaken of glazenwassen?

Stand van zaken onderzoek risico's bij werken met gevelonderhoudsinstallaties

Stand van zaken onderzoek risico's bij werken met gevelonderhoudsinstallaties

Schoonmakend Nederland heeft in 2022 bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (certificering en toezicht) melding gemaakt van mogelijke onrechtmatigheden met de conformiteitsverklaringen. Deze zijn destijds voor Kranenburginstallaties afgegeven. De Arbeidsinspectie is daarop in 2023 een project gestart met conformiteitsbeoordelingsinstanties (CBI's), zoals Aboma, Chex, Liftinstituut, TÜV en Veturo, die actief zijn in de Commissie Veiligheid Gevelonderhoudsinstallaties (CVG) en Schoonmakend Nederland naar de risico's van gevelonderhoudsinstallaties (goi's).

Veilig werken met hoogwerkers

Veilig werken met hoogwerkers

Als je op hoogte moet werken, bijvoorbeeld bij de glasbewassing of gevelreiniging van hoge gebouwen, is het inzetten van een hoogwerker een goede keuze. Maar het is wel belangrijk dat dat veilig gebeurt. Welke risico's zitten er aan het werken met hoogwerkers en waar moet je op letten? We leggen het uit.