Voor wie inzicht wil in de belangrijkste technologietrends is Gartner een interessante informatiebron. Ieder najaar maakt het IT onderzoeks- en adviesbureau de tien technologietrends voor het daaropvolgende jaar bekend. Wat zijn de 10 belangrijkste trends voor 2018?
1. Artifical Intelligence (AI)
Artifical Intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie heeft een breed toepassingsgebied: van besluitvorming en innovatie tot het vergroten van de customer experience. Steeds meer organisaties informeren bij Gartner over de mogelijkheden van AI.
Maar wat moeten we ons hier precies bij voorstellen? Gartner wijst erop dat organisaties veel winst kunnen behalen door zogenaamde ‘zwakke AI’ in te zetten. Dit zijn toepassingen die ontwikkeld zijn voor een specifieke taak (of beperkt aantal taken) en over een zelf-lerend vermogen beschikken. Sterke AI’s, die even slim of mogelijk zelfs slimmer zouden kunnen zijn dan mensen, behoren volgens Gartner vooralsnog in het domein van de wetenschap en science fiction schrijvers.
Gartner wijst erop dat organisaties veel winst kunnen behalen door zogenaamde ‘zwakke AI’ in te zetten
2. Intelligente apps en statistieken
De komende jaren zullen alle applicaties een vorm van AI geïntegreerd hebben. Voor organisaties is het zaak om bij hun software leverancier na te gaan hoe zij in de toekomst AI in haar services gaat integreren en wat voor business value dit oplevert.
Dergelijke intelligente software systemen zijn steeds meer terug te zien op de werkplek, bijvoorbeeld in de vorm van een virtual customer assistant. Volgens Gartner is het belangrijk om deze innovatie te zien als een manier om de menselijke activiteit te vergroten, niet om deze te vervangen.
Een andere toepassing is augmented analytics. Dit houdt in dat de AI een essentiële rol speelt in het automatiseren van alle processen rondom data verzameling en presentatie.
3. Intelligente dingen
Apparaten die semi-automatisch of automatisch taken uitvoeren zonder supervisie, bijvoorbeeld in de landbouw, schoonmaak of gezondheidszorg. Ook hier speelt AI een belangrijke rol. Gartner verwacht dat de apparaten die nu vaak op zichzelf staan, in de toekomst steeds meer zullen gaan samenwerken.
>Benieuwd naar de visie van TEDx-spreker Ruud Veltenaar op technologie? Lees hier meer.
4. Digitale tweeling
Dankzij sensoren krijgen steeds meer entiteiten of systemen uit de daadwerkelijke wereld, zoals een klimaatinstallatie in een gebouw, een zogenaamde ‘digitale representatie’. Door deze slim in te zetten, kan veel geld bespaard worden op onderhoud, reparatie en exploitatie. Een belangrijke ontwikkeling in asset management en operationele efficiency.
Door het koppelen van deze digitale tweelingen kunnen betere analyses tot stand worden gebracht. De toepassingen zijn breed: van planologen tot marketeers en van zorgprofessionals tot industrieel planners.
Door de digitale tweeling slim in te zetten, kan veel geld bespaard worden op onderhoud, reparatie en exploitatie
5. Gegevensverwerking via de Cloud en Edge
Netwerksystemen die in de Edge werken, verzamelen en verwerken gegevens veel dichter bij de bron waar deze vandaan komen. Deze processen vinden plaats in de periferie van het netwerk. Cloud-systemen baseren zich op de services van het Internet, maar schrijven verder niet voor of dit gecentraliseerd of gedecentraliseerd gebeurt. Met andere woorden: Cloud en Edge kunnen dus samengebracht worden.
6. Spraakgestuurde oplossingen
Spraakgestuurde systemen worden steeds meer gebruikt en variëren van gemakkelijke tot complexere toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan het spraakgestuurd reserveren van een restaurant of het spraakgestuurd opnemen van een aangifte, waarna op basis hiervan automatisch een schets van de verdachte wordt gemaakt. De grootste valkuil van spraakgestuurde oplossingen is het feit dat mensen heel gestructureerd moeten communiceren.
7. Augmented en Virtual Reality
Het toepassen van augmented, virtual en mixed reality biedt mensen een meer meeslepende ervaring van de echte en digitale wereld. Volgens Gartner zal de focus vooral op mixed reality komen te liggen, waarbij de gebruiker in interactie is met zowel digitale als fysieke elementen en dus ‘aanwezig’ blijft in de fysieke wereld (in tegenstelling tot Virtual Reality).
8. Blockchain
Simplistisch gezegd is blockchain een aaneenschakeling van data-elementen. Een dergelijk systeem biedt organisaties de mogelijkheid om veilig (commerciële) uitwisselingen en transacties te doen. Volgens Gartner is deze technologie nog verre van perfect. Organisaties doen er dan ook goed aan om zich goed te informeren over de kansen en beperkingen van Blockchain en om niet zomaar in zee te gaan met verkopers.
9. Gebeurtenis gedreven
Organisaties moeten meer aandacht schenken aan zogeheten business events (gebeurtenis). Dit is wanneer een bepaalde noemenswaardige gebeurtenis wordt vastgesteld, bijvoorbeeld de afronding van een aankooporder. Verschillende van deze events kunnen leiden tot een business moment: een bepaalde situatie die om een bepaald handelen door de organisatie vraagt. Zeker wanneer de gevolgen van zo’n situatie groot zijn voor betrokken partijen, is het belangrijk dat een organisatie hier snel op kan inspelen. Dankzij IoT en AI kunnen business events veel beter gemonitord worden.
10. Continuous Adaptive Risk and Trust Assesment (CARTA)
Traditionele veiligheidsconcepten zijn vaak gebaseerd op eigenaarschap en controle. Volgens Gartner zijn deze uitgangspunten slecht toepasbaar voor de digitale wereld. De CARTA-methode richt zich op real-time, risk and trust based besluitvorming. Diverse technieken binnen CARTA moeten volgens Gartner de komende jaren verder ontwikkeld worden om de digitale veiligheid van organisaties te kunnen waarborgen.
Bron: Gartner
<<Bekijk ook onze overzichtspagina ‘Technologie en facility management’>>
<<Lees ook: Technologie en facility management: dit zijn de belangrijkste trends>>