Wat is een smart building?

Wat is een smart building?

In een serie van drie artikelen besteedt Facto aandacht aan het onderwerp Smart Buildings. In deel 1 de vraag: wat is een smart building en wat kunnen Facility Management en huisvesting daarmee?

Door Edwin Koose*

Er verschijnen steeds vaker berichten in de media over Smart Buildings. Daarbij wordt veelal een beeld geschetst vanuit verschillende invalshoeken.
Dat kan aan de ene kant het perspectief van bouwbedrijven zijn. Zij richten hun focus vooral op de gebouwgebonden automatiseringssystemen (denk aan binnenklimaat, verlichting, toegang, et cetera).


Whitepaper Smart BuildingsMeer weten over Smart Buildings?
De ontwikkelingen rondom Smart Buildings en kunstmatige intelligentie gaan in een razendsnel tempo. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van smart en connected buildings? En waar liggen de kansen voor organisaties?
Lees alles over slimme kantoren op de speciale Facto-pagina over Smart Buildings.


Aan de andere kant is er het perspectief van leveranciers van functionele oplossingen (denk aan locatiebepaling in een pand, meten van benutting en bezetting, et cetera). Zij richten hun focus vooral op de ICT.

De uitdaging bij het creëren van een Smart Building is het combineren van deze twee invalshoeken en het samenbrengen van de technieken. De basis voor een Smart Building gaat namelijk uit van veilige, stabiele, betrouwbare, gebouwgebonden installaties en een stabiele en veilige ICT-infrastructuur die verschillende groepen gebruikers bewegingsvrijheid in een gebouw biedt en waar alle systemen soepel met elkaar samenwerken.

Wat is een Smart Building?

In een Smart Building is de aanwezige technologie afgestemd op de medewerker of bezoeker en de activiteiten die in het gebouw plaatsvinden. Van de parkeerplaats tot de ontvangstruimte en van de werkplek tot aan een vergaderzaal denkt het gebouw met de persoon mee. Het gebouw leert, stimuleert en verzamelt gegevens. Deze worden gebruikt om processen te optimaliseren, fouten te verminderen en de gebruikservaring te verbeteren.

Een Smart Building begrijpt de behoeften van de gebruikers en zorgt dat medewerkers efficiënt kunnen samenwerken en zo productief mogelijk kunnen zijn. Een Smart Building is een gebouw waar inspiratie, ideeën en innovatie worden gestimuleerd, systemen onderling communiceren, zelfsturend worden en menselijke interactie en ingrijpen steeds minder nodig is.

Wat is een smart building

Een slim gebouw kent één algemene IP-netwerkinfrastructuur, waar zowel de gebouwgebonden systemen als de ICT-systemen voor gebruikers gebruik van maken.

Smart Building, belangrijke elementen

Het probleem bij veel bestaande gebouwen is dat de huidige bouwtechniek en gebouwgebonden systemen vaak op een eigen platform werken. Dat maakt dat het voor die systemen lastig is om met elkaar te communiceren en gegevens uit te wisselen.
Wil je meerdere systemen voor bijvoorbeeld de verlichting, verwarming, toegangsbeheer, ventilatie en airconditioning (HVAC), beveiliging en audio-video apparatuur soepel met elkaar laten samenwerken, dan is het essentieel om over te stappen op één enkel IP-systeem als standaard voor het aansluiten van ICT- en gebouwgebonden systemen.

Zo’n gemeenschappelijke infrastructuur, gebaseerd op het IP-protocol, maakt het mogelijk om de complexiteit van verzuilde systemen te verminderen. Andere voordelen: minder kans op veiligheidsrisico’s en meer mogelijkheden om energie te besparen.

Daarom is het belangrijk om de strategie niet (alleen) te baseren op de techniek, maar te koppelen aan begrippen als duurzaamheid, samenwerking, uitdagen en inspireren, gebouwbenutting en -bezetting of veiligheid. Wie bijvoorbeeld aan de slag wil met een duurzaamheidsambitie, kan dat met Smart Building-technologie realiseren voor het klimaatsysteem, het verlichtingssysteem of met de inzet van energiezuinige apparaten. Door op deze manier de strategie te creëren ontstaat er voor alle betrokkenen een duidelijk beeld hoe je een Smart Building kunt realiseren.

Gedachtegang, geen product

Het is overigens goed je te realiseren dat een Smart Building een gedachtegang is en niet een product dat na aanschaf en implementatie te gebruiken is.

Het uitgangspunt van het Smart Building-concept is dat het elementen en systemen:

  • integreertwaar dit mogelijk is, waar dit duurzaamheidsambities ondersteunt, waar dit gebruiksgemak bevordert en;
  • scheidt waar dit nodig is voor het garanderen van de beschikbaarheid van voorzieningen, de betrouwbaarheid of voor het voldoen aan onder meer regelgeving op gebied van informatiebeveiliging.

Een slim gebouw gaat uit van één algemene IP-netwerkinfrastructuur”

Kortom, een slim gebouw gaat uit van één algemene IP-netwerkinfrastructuur, waarvan zowel de gebouwgebonden systemen als de ICT-systemen voor gebruikers gebruikmaken.

De aanwezigheid van één algemene IP-netwerkinfrastructuur heeft nog andere voordelen. Welke dit zijn en van welke Smart Building-toepassingen FM handig gebruik kan maken wordt beschreven in de whitepaper Smart Buildings.

*Edwin Koose is algemeen directeur en Smart Building Specialist bij Ventus IT professionals in Rijswijk.

Lees ook:

>De overzichtspagina Technologie en FM op de website van Facto 
>Verouderd kantoor MM25 wordt smart building voor Croonwolter&dros
>BeSense bij Aegon: slim gebouwbeheer uitgebreid naar 15.000 m2

Rob Klinkert (PwC) tijdens zijn presentatie op het Facto Congres op 19 september jl.

Breng focus aan… en 5 andere tips voor gebruik van facilitaire data...

Aan de slag de slag met facilitaire data en technologie om de user experience in de werkomgeving te verbeteren? Profiteer van zes tips van Rob Klinkert, senior portfoliomanager FM bij PwC.

Hoe D&B met The Remote Host de receptiedienst vernieuwt

Hoe D&B met The Remote Host de receptiedienst vernieuwt

Sinds eind 2022 is D&B The Facility Group, facilitair multi-service dienstverlener in ambitieuze corporate en high-end vastgoed kantooromgevingen, bezig met de ontwikkeling van een receptie op afstand. Een lange ontwikkelingsreis die inmiddels door alle stakeholders wordt omarmd. De technologie werkt, de medewerkers zijn enthousiast en de business case is duidelijk. Wie een receptie op afstand wil, heeft als primaire behoefte om de dienstverlening te verrijken.

Tech-expert Jarno Duursma: is keynote-spreker op het Facto Congres op 19 september 2024.

Keynote Jarno Duursma: dit kan AI voor FM betekenen

Kunstmatige intelligentie, chatbots en virtuele assistenten nemen ons werk deels over en beïnvloeden onze werkzaamheden sterk. Dat concludeert Jarno Duursma, techexpert en keynote-spreker op het Facto Congres (19 september a.s., Nieuwegein) over AI en digitale technologie. 'Het is zelfs denkbaar dat AI-softwaresystemen voor een deel de onderhandeling aangaan met je leveranciers.'

Kate Labunets, assistent-professor Cyber Security aan de Universiteit Utrecht

Drie stappen om je facilities te beschermen tegen een cyberaanval

FMIS, met je app deuren openen, sensoren bij werkplekken en slimme dispensers. Nieuwe technologie zorgt voor efficiëntie en duurzaamheid, maar werpt ook nieuwe vragen op. Welke risico's kleven eraan? Hoe zorg je voor een veilige cultuur met geïnformeerde gebruikers van de technologie? En hoe erg is het als je smart facilities worden gehackt? Kate Labunets, assistent-professor Cyber Security aan de Universiteit Utrecht, legt uit.