Nu veel organisaties overstappen op hybride werken blijken deze ook vaak het kantooroppervlak te verlagen. Zo verwacht Henk van de Weitgraven, directeur Facilitair Bedrijf bij het UWV, met 20 tot 30 procent te gaan inkrimpen. En ook René Laheij (Enexis) verwacht over enkele jaren behoorlijk terug te gaan in m2.
Flexibiliteit in vierkante meters
De plannen van ABM Amro laten echter een andere richting zien. De verbouwing van de Foppingadreef brengt een aantal enorme bouwkundige ingrepen met zich mee, vertelt Dick Lussing, als Manager Workplace verantwoordelijk voor het vastgoed van de bank en sinds kort Programmamanager van de herontwikkeling van de Foppingadreef.
De grootste wijziging is de uitbreiding van het vloeroppervlak: er wordt 23.500 m2 aan de oppervlakte toegevoegd. Die extra ruimte wordt gerealiseerd door een aantal torens op te hogen, een extra toren te bouwen en door een aantal atria aan het gebouw toe te voegen. Verder wordt los van het pand een nieuw gebouw neergezet, dat geheel zelfstandig kan functioneren met eigen voorzieningen.
Lussing: "Die extra vierkante meters zijn straks nodig, maar dat kan in de toekomst veranderen. Met zo’n losstaand gebouw creëren we flexibiliteit in vierkante meters, dat is zeker van toegevoegde waarde ten opzichte van de huidige situatie."
Presentatie ‘Hoe strategie tot uiting komt in een gebouw’
> Event: Facto Congres 2021
> Sprekers: Marjolein Goense en Annemarie Matze-Mennes
> Datum: 23 september 2021
> Plaats: NBC Nieuwegein
> Meer informatie:zie de congreswebsite
Begane grond: open en ontmoeten
Ook de indeling van pand gaat flink op de schop met als kernwoorden openheid, transparantie, interactie en samenwerken.
Lussing: "Op de begane grond komt een grote open ruimte met heel veel ontmoetingsplekken, het restaurant, presentatieruimtes en ga zo maar door. Vanuit de torens heb je zicht op die grote open ruimte. Dat wordt overigens openbaar gebied, waar iedereen welkom is. Openheid en gastvrijheid spelen een belangrijke rol. Als je straks hier komt vergaderen heb je geen pasje nodig, je kunt gewoon naar een vergaderzaal in het open gebied. Als je het vergelijkt met de huidige situatie zal deze opzet een compleet andere dynamiek met zich meebrengen."
Andere indeling werkvloeren
Om de future way of work beter te faciliteren gaat er op de werkvloeren het nodige veranderen. De verhouding normale werkplekken versus overige plekken is momenteel zo’n 80/20, vertelt Dick Lussing. Maar wat straks, na de renovatie, de nieuwe verhouding gaat worden kan hij nog niet zeggen. Hij sluit niet uit dat de verhouding gaat omdraaien.
"We gaan veel meer gelegenheid geven voor ontmoeten, in open of afgesloten ruimtes. Denk ook aan huiskamerachtige omgevingen, het wordt echt een andere indeling dan we gewend zijn."
Meer weten?
Dit artikel is onderdeel van een interview met Marjolein Goense, Directeur Facility Management & Procurement en Dick Lussing, Manager Workplace bij ABN Amro, over de renovatieplannen van het kantoor aan de Foppingadreef. Lees het volledige interview:
Kantoor ABN Amro Amsterdam-Zuidoost: ‘Paris Proof’ en klaar voor de Future way of work
Planning renovatie Foppingadreef
- Eind 2021: Afronding ontwerpfase en vergunningsfase
- 2022 Q1-Q2: Leegruimen Foppingadreef
- 2022 Q2: Edge start met herontwikkeling
- 2024 Q4: Afronding herontwikkeling en start inrichting
- 2025 Q1: Pand in gebruik
Lees ook:
>Outsourcing FM: ABN Amro kiest Facilicom en Royal HaskoningDHV
>Sandra Detmers (Rabobank): “We organiseren werk meer om het leven heen”
>Is corona de doorbraak die FM nodig had?