Maud Veen en Lonneke Verboom deden onderzoek naar het wassen van kleding direct na aanschaf, vanwege de bacteriën. Dat als onderdeel van een profielwerkstuk. Zij verhalen over hun onderzoek in De Stentor. Met behulp van een microscoop, hun afstudeerbegeleider Hans Nijman en het microbiologische laboratorium van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam gingen de twee aan de slag. De dames gingen de winkels en lingeriewinkels in Harderwijk door. Voornamelijk jurkjes, blousejes, shirtjes en ondergoed werden onder de loep genomen.
Tweeëntwintig verschillende bacteriën
Tweeëntwintig verschillende bacteriën konden de dames uiteindelijk onderscheiden. Niet alles daarvan is schadelijk, maar door een verlaagde weerstand zijn er bacteriën die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van ziektes. Een daarvan is de Micrococcus luteus-bacterie. Gevolgen kunnen zijn: bloedinfecties, gewrichtsontstekingen, hersenvliesontstekingen en longontsteking, volgens de leerlingen. Maar de dames ontdekten dat de Prevotella intermedia-bacterie, ongeacht de weerstand van iemand, hoe dan ook ziektes kan veroorzaken.
De boosdoener kwamen de leerlingen tegen in onderbroeken. Veen: “In de mond kan deze bacterie voor tandvleesontsteking zorgen en in de vagina voor bacteriële vaginose. Maar het kan ook opstijgen, waardoor het kan zorgen voor een ontsteking in de eileiders. Dit kan weer leiden tot een verminderde vruchtbaarheid en ook de kans op HIV en andere SOA’s wordt groter.”
Broeinest van bacteriën
Mogelijke verklaringen voor het broeinest van bacteriën zijn volgens de dames slechte hygiëne in productielanden, waaronder China bijvoorbeeld. De andere twee oorzaken zoeken de leerlingen in winkels zelf:het passen van kleding en het op de grond vallen van kledingstukken. Ook hierdoor kunnen bacteriën zich in het stof nestelen, denken de leerlingen. Daarom is het volgens Verboom en Veen goed om kleding eerst te wassen na de aanschaf. Veen: “Wat ook goed zou helpen, is een UV-kast in een winkel. Als kleding gepast is, zou het even vijf minuutjes daarin moeten hangen. Dan zijn de bacteriën dood.”