Europees minimumloon voor coronahelden in de schoonmaak

Europees minimumloon voor coronahelden in de schoonmaak

De crisis heeft duidelijk gemaakt hoezeer de maatschappij afhankelijk is van bepaalde beroepen en sectoren, zoals verplegers, de vuilnisman en schoonmakers, stelt Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA). "Er is de laatste weken geen gebrek geweest aan waarderende gebaren en woorden van dank. Nu is het tijd om applaus om te zetten in behoorlijke lonen."Volg Service Management op LinkedIn:

Zij verwacht een ambitieus voorstel van de commissie om een Europees minimumloon in te voeren. “Een Europees kader voor een minimumloon, afhankelijk van de nationale praktijken hetzij wettelijk hetzij door collectieve overeenkomsten, is wat de Covid-19-helden verdienen.”


Lees ook: Minimumloon bedraagt per 1 juli 2020 1.680 euro per maand


Minimumloon essentieel voor herstel

Een gegarandeerd minimumloon voor alle werkenden in de EU is door de coronacrisis harder dan ooit nodig, vindt de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EU. De inkomensverschillen en armoede onder werkenden zijn door de economische gevolgen van de pandemie toegenomen. Een fatsoenlijk inkomen voor alle werkenden in de EU is “essentieel voor het herstel na de crisis” en het heropbouwen van een eerlijke en veerkrachtige economie, aldus de commissie.

In januari had de commissie al aangekondigd dit jaar met wetsvoorstellen over een gegarandeerd minimumloon in de EU te komen. Ze benadrukt dat ze niet een Europees uniform minimumloon nastreeft, en ook geen geharmoniseerd systeem voor alle landen.


Lees ook: Er is een deal voor de cao-schoonmaak: 3% in 2019, 3% in 2020 en 1,5% in 2021


Een op zes heeft laag inkomen

“Een op de zes werkenden in de EU heeft een laag inkomen, en de meerderheid is vrouw”, aldus EU-commissaris Nicolas Schmit (Banen en Sociale Rechten). “Zij hebben de maatschappij en economie levend gehouden toen alles stopte. Paradoxaal genoeg zullen zij het hardste worden getroffen door de gevolgen van de crisis.” Volgens de commissie moeten alle werkenden worden beschermd met een minimumloon.

Ze heeft inmiddels een consultatieronde met 23 werkgevers- en werknemersorganisaties afgerond en begint een nieuwe ronde gesprekken met sociale partners uit de verschillende lidstaten.

Minimumloon stijgt vooral voor wie 40 uur per week werkt

Minimumloon stijgt vooral voor wie 40 uur per week werkt

Het wettelijk minimumloon gaat op 1 januari 2024 omhoog met 3,75 procent en bedraagt dan 13,27 euro bruto per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Vooral voor mensen die 40 uur per week werken tegen het minimumloon profiteren daarvan, want zij gaan 1,76 euro per uur meer verdienen. Dat komt doordat naast de halfjaarlijkse aanpassing aan het prijspeil (indexatie), ook een minimaal uurtarief wordt ingevoerd in plaats van een maandtarief.

Netto minimumloon gaat op 1 juli bijna 2 procent omhoog

Netto minimumloon gaat op 1 juli bijna 2 procent omhoog

Het minimumloon gaat met ingang van 1 juli omhoog. Deze verhoging levert werknemers van 21 jaar en ouder netto zo'n 2 procent meer loon op. Iemand die het minimumloon ontvangt, krijgt vanaf juli 36,27 euro extra, becijferde HR-dienstverlener Visma Raet. Bruto gaat het minimumloon er iets meer dan 3 procent op vooruit. De verhoging heeft geen directe invloed op de lonen in de schoonmaaksector.

Minimumloon gaat omhoog per 1 juli 2023

Minimumloon gaat omhoog per 1 juli 2023

Het minimumloon gaat weer verder omhoog. Per 1 juli indexeert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het minimumloon. Het brutominimumloon stijgt daarmee van 1.934,40 euro naar 1.995 euro per maand.

Werkgever tast dieper in de buidel voor betalen minimumloner

Werkgever tast dieper in de buidel voor betalen minimumloner

Het wettelijk minimumloon is per 1 januari 2023 gestegen. Het laagste loon ging met ruim 10 procent omhoog. De verhoging heeft gevolgen voor veel werkgevers in Nederland.