Netto minimumloon gaat op 1 juli bijna 2 procent omhoog

Netto minimumloon gaat op 1 juli bijna 2 procent omhoog

Het minimumloon gaat met ingang van 1 juli omhoog. Deze verhoging levert werknemers van 21 jaar en ouder netto zo'n 2 procent meer loon op. Iemand die het minimumloon ontvangt, krijgt vanaf juli 36,27 euro extra, becijferde HR-dienstverlener Visma Raet. Bruto gaat het minimumloon er iets meer dan 3 procent op vooruit. De verhoging heeft geen directe invloed op de lonen in de schoonmaaksector.

Het minimumloon voor mensen van 21 jaar en ouder komt op 1995 euro per maand uit. Dat bedrag wordt op 1 januari opnieuw aangepast, maar geldt dan voor mensen die 36 uur werken. Als er meer uren worden gewerkt, wordt ook meer verdiend. Vanaf 2024 gaat Nederland namelijk over op een minimumuurloon. Dat is eerlijker omdat in verschillende sectoren werkweken van 36, 38 of 40 uur gelden. De werknemer heeft daar zelf geen invloed op.

220 euro hoger

Op basis van het minimumloon dat vanaf 1 juli geldt berekende Visma Raet dat iemand die 38 uur werkt er in 2024 bruto zo'n 110 euro per maand bij krijgt. Bij een werkweek van 40 uur ligt het bruto minimummaandloon dan zo'n 222 euro hoger. Eerder dit jaar ging het minimumloon fors vooruit. Toen kwam er bruto 10 procent bij.

Lonen in de schoonmaak- en glazenwassersbranche

De cao-lonen voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche zijn per 1 april 2023 gestegen met 2.75 procent. Schoonmakend Nederland, vakbonden FNV Schoonmaak en CNV Vakmensen zijn in mei van dit jaar een extra loonsverhoging overeengekomen boven op de lopende cao-afspraken. Afgesproken is dat per 1 november 2023 het loon met 3,5 procent omhoog gaat. Op 1 januari 2024 krijgen schoonmakers er 3 procent bij en op 30 juni 2024 nog eens 5,5 procent. Trede 0 in het loongebouw verdwijnt per 1 januari 2024. De loonsverhoging van 1,5 procent op 1 april 2024 vervalt. De volgende loonsverhoging zal niet eerder plaatsvinden dan per 1 januari 2025. Fedde Monsma, manager Arbeidszaken bij Schoonmakend Nederland zei destijds: "Dat er extra afspraken gemaakt zijn tot aan het einde van de looptijd van de huidige cao (30 juni 2024) is omdat we een aantrekkelijke sector willen blijven in deze krappe arbeidsmarkt. We hebben een goede cao afgesproken in 2021, maar de economische realiteit heeft ons ingehaald. Met de nieuwe loonafspraken verdienen medewerkers in de schoonmaak direct meer dan in vergelijkbare sectoren."

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op arbeidsmarkt

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op...

Nieuw promotieonderzoek van Tilburg University laat de sleutelrol van werkgevers zien bij het includeren van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals mensen met een beperking, langdurig werklozen en mensen met een migratieachtergrond. Het onderzoek biedt waardevolle inzichten voor bedrijven die willen bijdragen aan een meer inclusieve arbeidsmarkt.

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

"Voor onze economie en ons verdienvermogen hebben we doorbraken nodig, zowel gedurfde keuzes van het kabinet als meer vernieuwingskracht van het mkb zelf", betoogde Jacques van den Broek, voorzitter van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, bij de presentatie van het nieuwe Jaarbericht 'Staat van het mkb 2024'. "We zijn productief, maar niet productief genoeg. Andere economieën lopen ons voorbij. Dat gaat al jaren sluipenderwijs. Ik roep het kabinet op om haast te maken, en ondernemers om niet af te wachten."

Woon online bijeenkomst over Open Hiring bij

Woon online bijeenkomst over Open Hiring bij

De Normaalste Zaak organiseert op dinsdag 19 november de online bijeenkomst 'Open Hiring - zonder cv of sollicitatiegesprek goede medewerkers vinden'. De bijeenkomst is voor alle werkgevers en HR-professionals die op zoek zijn naar innovatie manieren om nieuw talent aan te trekken.

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Er zijn de laatste tijd flink wat veranderingen in het arbeidsrecht gaande. Sommige wetsvoorstellen zijn al een heel eind op weg, en met het nieuwe jaar in het vizier, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Van meer zekerheid voor flexwerkers tot strengere regels voor concurrentiebedingen. We zetten de veranderingen op een rij.