Salaris in de vacature: schoonmaakbedrijven steeds transparanter

Salaris in de vacature: schoonmaakbedrijven steeds transparanter

Nederlandse werkgevers worden steeds transparanter over salarissen in vacatures. Vijf jaar geleden werd in slechts 18% van de vacatures een salaris vermeld; inmiddels gaat het om bijna de helft van alle vacatures (45%). Dat blijkt uit onderzoek van Indeed, de grootste vacaturesite ter wereld. In de schoonmaakbranche wordt bij maar liefst 72 procent van de vacatures het loon expliciet genoemd.

Daarmee behoort de schoonmaak tot één van de meest transparante branches. Alleen in de verpleging is er nog meer openheid over het salaris: daar wordt het in 75 procent van de vacatures vermeld.

De toename sluit volgens Indeed aan bij de wens van werkzoekenden om direct inzicht te krijgen in het salaris voordat daadwerkelijk gesolliciteerd wordt.

Salaristransparantie maakt arbeidsmarkt eerlijker

Niet alleen in vacatureteksten wordt steeds vaker het salaris vermeld, ook binnen bedrijven zelf vindt een verschuiving plaats. Uit onderzoek blijkt dat 22% van de organisaties volledige transparantie biedt, waarbij medewerkers elkaars salarissen kunnen inzien. Daarnaast hanteert 45% van de bedrijven een gedeeltelijke openheid over beloningen. Toch houdt bijna 30% van de werkgevers deze informatie volledig achter.

Volgens Stan Snijders, Managing Director van Indeed Benelux, draagt salaristransparantie bij aan een eerlijkere en evenwichtigere arbeidsmarkt: “Openheid over salarissen helpt werkzoekenden om beter onderbouwde carrièrekeuzes te maken en stimuleert bedrijven om hun beloningsbeleid helderder te communiceren. Dit kan resulteren in een betere match tussen werkgevers en werknemers. We verwachten dan ook dat steeds meer organisaties deze stap zullen zetten om aantrekkelijker te worden voor talent.”

Transparantie vaak nog eenrichtingsverkeer

Hoewel steeds meer bedrijven hun salarissen vermelden in vacatures, blijkt openheid in veel gevallen nog slechts één kant op te werken. Zo wordt 48% van de sollicitanten gevraagd naar het salaris dat zij bij hun vorige werkgever verdienden. Maar ondanks dat 95% van de kandidaten deze vraag beantwoordt, blijft de vraag of dit daadwerkelijk leidt tot eerlijke transparantie. Slechts 59% geeft een eerlijk antwoord, terwijl 30% hun salaris bewust hoger opgeeft dan wat ze werkelijk ontvangen.

Verlofdagen net zo belangrijk als salaris

Naast salaris spelen andere arbeidsvoorwaarden een grote rol bij de keuze voor een werkgever. Zo vindt 66% van de ondervraagden het belangrijk om vooraf inzicht te hebben in de salarisrange of het startsalaris. Ook het aantal verlofdagen is voor 63% een doorslaggevende factor. Daarnaast worden bonussen (46%), pensioenregelingen (45%), zorgverzekeringen (30%) en bedrijfswagens (28%) als essentiële arbeidsvoorwaarden beschouwd.