De invoering van het wettelijk minimumuurloon, per 1 januari 2024, houdt in dat er geen wettelijk voorgeschreven minimum dag-, week- en maandlonen meer zijn. Daarvoor in de plaats komt er één uniform minimumuurloon waar alle werknemers in Nederland recht op hebben. Nu wordt het minimumloon nog per maand berekend, ongeacht of een werknemer 36, 38 of 40 uur per week werkt. Daardoor hebben mensen die een langere werkweek maken een lager uurloon dan mensen die 36 uur werken. Op initiatief van de Tweede Kamerleden Barbara Kathmann (PvdA) en Senna Maatoug (GroenLinks) is de wet aangepast en komt er een minimumuurloon.
Arbeidscontracten aanpassen
Wie 40 uur per week werkt, krijgt dus vanaf januari vier uur per week extra uitbetaald. Daardoor gaat deze groep er gemiddeld per uur ruim 15 procent op vooruit. Voor mensen die 36 uur per week werken, en daar nu per uur 12,79 euro voor krijgen, bedraagt de loonstijging 3,75 procent. Voor werkgevers is het goed om hier rekening mee te houden, in verband met aanpassingen van de salarisadministratie, arbeidscontracten en cao’s. Met het verhogen van de minimumlonen komen deze dichter bij de loonafspraken in de schoonmaakbranche te liggen.
De Tweede Kamer wil het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen in juli volgend jaar met 1,2 procent extra laten stijgen, bovenop de nog vast te stellen indexatie. Om dat te betalen wil een meerderheid extra belasting heffen bij vermogenden, banken, beursgenoteerde bedrijven en hun aandeelhouders. Meerdere partijen laten hun standpunt ten aanzien van het minimumuurloon terugkomen in hun programma voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.