Frans paspoort voor buitenlanders met risicoberoep in coronatijd

Frans paspoort voor buitenlanders met risicoberoep in coronatijd

In Frankrijk krijgen ruim zevenhonderd buitenlanders die tijdens de pandemie belangrijk werk hebben verricht, versneld de Franse nationaliteit. Het gaat onder andere om schoonmakers die actief zijn 'in de frontlinie' in de strijd tegen de coronacrisis.Volg Service Management op LinkedIn:

De schoonmakers, maar ook verpleegkundigen, caissières en kinderverzorgers komen als dank voor hun diensten in aanmerking voor naturalisatie. Minister van Burgerschap Marlène Schiappa riep in september alle prefecten (regionale bestuurders die over de afgifte van paspoorten gaan) al op de naturalisatieprocedure te “versnellen en vereenvoudigen” voor werknemers van buitenlandse komaf die “actief hebben bijgedragen” aan de bestrijding van de coronacrisis. Ze kregen de bevoegdheid om de minimale verblijfsduur om aanspraak te maken op een Frans paspoort te verkorten van vijf naar twee jaar.

Toewijding aan natie getoond

2.890 mensen deden een aanvraag voor de versnelde naturalisatieprocedure, 767 van hen kregen groen licht. Zij hebben “hun toewijding aan de natie hebben getoond”, aldus Schiappa. “Het is nu aan de Republiek om een stap in hun richting te zetten.” Voor de meeste mensen van wie het verzoek tot naturalisatie is gehonoreerd loopt de procedure nog, 74 eerstelijnswerkers hebben inmiddels al een Frans paspoort gekregen.

Sans-papiers komen niet in aanmerking

Aanvankelijk wilde Schiappa dat ook ongedocumenteerden voor de procedure in aanmerking zouden komen. Veel sans-papiers werken als bezorger, schoonmaker, vuilnisman of thuiszorgmedewerker. Schiappa wilde duizenden van deze werknemers belonen met een Frans paspoort, maar werd overruled door minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin, die afdwong dat alleen mensen met een geldige verblijfsstatus in aanmerking komen voor naturalisatie.

Lees ook:

Gom en ROC Zadkine delen hun ervaring met dagschoonmaak

Gom en ROC Zadkine delen hun ervaring met dagschoonmaak

Waarom aan de randen van de dag schoonmaken als het ook overdag kan? Op een van de locaties van mbo-opleider Zadkine verzorgt Gom Onderwijs sinds april volledige dagschoonmaak. Van studenten en docenten tot de schoonmakers: iedereen is er blij mee. Ismael Aazziman (facilitair regiemedewerker bij Zadkine) en Iris Heijkoop (Klantmanager Gom Onderwijs) vertellen meer over de samenwerking.

Gom steunt Stichting Vluchtelingen Werkintegratie: "Samen bouwen aan inclusief werk"

Gom steunt Stichting Vluchtelingen Werkintegratie: "Samen bouwen aan...

Onlangs overhandigde Facilicom Foundation een mooie cheque aan Stichting Vluchtelingen Werkintegratie. Om zo een stukje mee te helpen aan het ondersteunen van vluchtelingen, asielzoekers en statushouders bij het voorbereiden en begeleiden van hun eerste stappen naar de Nederlandse arbeidsmarkt.

Ian Smeijers (Stichting Nelis): "Met lastige jongens moet je niet gaan tafeltennissen"

Ian Smeijers (Stichting Nelis): "Met lastige jongens moet je niet...

De Volkskrant publiceerde afgelopen week een interview met Ian Smeyers, die, "geboren als white trash", als zeventienjarige jongen zijn eigen glazenwasbedrijf begon. In het begin met het doel lekker geld te verdienen, maar ondertussen vanuit het gedachtengoed van sociaal ondernemerschap. Hij biedt nu met zijn Stichting Nelis leerwerktrajecten aan aan jongeren die zich aan de rand van de maatschappij bevinden. Inmiddels heeft hij ruim 500 mensen aan werk geholpen.

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt van UWV

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt van UWV

Sodexo tekende op 21 oktober 2024 een convenant met het Landelijk Werkgeversservicepunt (WSP) van UWV. Daarmee verstevigen en bestendigen zij de de samenwerking die al ruim twee jaar bestaat. Om zo samen nog meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen. Ook het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten (LWSPG) sluit nu aan bij dit convenant.