Ian Smeijers (Stichting Nelis): "Met lastige jongens moet je niet gaan tafeltennissen"

Ian Smeijers (Stichting Nelis): "Met lastige jongens moet je niet gaan tafeltennissen"

De Volkskrant publiceerde afgelopen week een interview met Ian Smeyers, die, "geboren als white trash", als zeventienjarige jongen zijn eigen glazenwasbedrijf begon. In het begin met het doel lekker geld te verdienen, maar ondertussen vanuit het gedachtengoed van sociaal ondernemerschap. Hij biedt nu met zijn Stichting Nelis leerwerktrajecten aan aan jongeren die zich aan de rand van de maatschappij bevinden. Inmiddels heeft hij ruim 500 mensen aan werk geholpen.

In het interview vertelt Smeyers dat hij dicht bij wat hij belangrijk vindt is gebleven: geld verdienen. “Gewoon durven vragen: wat schuift het? Maar ik heb ook mijn idealen. Jongeren die met 3-0 achterstaan, wil ik aan werk helpen. Net als statushouders, alleenstaande moeders, ex-criminelen, noem maar op. Iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik vind het belangrijk dat iedereen meedoet. Te veel mensen hebben het gevoel dat ze er niet bij horen.”

Jongeren helpen

Smeyers komt uit een glazenwassersfamilie uit de Schilderswijk in Den Haag. Hij begon zjin eigen bedrijf Nelis Company in 1994. In 2008 kiest hij voor sociaal ondernemerschap. Met zijn Stichting Nelis biedt hij leerwerktrajecten aan on jongeren op het rechte pad te houden of te krijgen door ze op te leiden tot glazenwasser, schoonmaker of klusser. "Maar dat moeten ze wel zelf willen, anders wordt het niks." Zijn voorbeeld was zijn opa Nelis die ook glazenwasser was en ‘Haagse straatschoffies’ in dienst nam. “Hij legde een arm om hun schouder, maar hij gaf ze ook een schop onder hun kont.”

Sociale impact maken

In 2023 nam Smeyers afscheid van Nelis Company. Hij verkocht zijn glazenwassers- en schoonmaakbedrijf aan Facilicom en werd hun adviseur op het vlak van sociale impact. Daarnaast houdt hij zich bezig met de leerwerktrajecten van de Stichting Nelis, waarmee hij ruim vijfhonderd mensen heeft opgeleid en aan werk heeft geholpen. “Niet gek voor iemand die voorbestemd leek om te mislukken”, zegt de inmiddels 47-jarige Smeyers.

Lees het hele interview bij de Volkskrant >>

Lees meer: