Minder nieuwe bedrijven en lager aantal stoppers in coronacrisis

Minder nieuwe bedrijven en lager aantal stoppers in coronacrisis

De coronacrisis heeft zichtbare gevolgen voor de bedrijvigheid in Nederland. In 2020 werden 6,5% minder bedrijven met ten minste 2 werknemers opgericht. Deze daling beperkt zich niet tot de sectoren die de meeste hinder hebben van gezondheidsbeperkingen, zoals de horeca, want bijna elke sector zag vorig jaar een afname van het aantal starters. Volg Service Management op LinkedIn:

Dat meldt het Centraal Planbureau. Het aantal bedrijfsopheffingen (inclusief faillissementen) van bedrijven met ten minste 2 werknemers is ongeveer even hoog als voor de coronacrisis. Dit is opvallend omdat tijdens recessies normaliter meer bedrijven stoppen. De afname van nieuwe bedrijven en het lagere aantal stoppers dan verwacht kan zich op termijn vertalen in lagere economische groei.

 Overheden namen maatregelen

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, besloten overheden wereldwijd tot maatregelen zoals sluitingen van sectoren, het beperken van grensverkeer en de oproep om thuis te werken. Veel mensen pasten ook hun gedrag aan, veelal vrijwillig. Bedrijven ontvingen economische steun om de extra kosten en omzetdalingen op te vangen. De gevolgen van deze ontwikkelingen op bedrijven in Nederland worden steeds zichtbaarder. Ogenschijnlijk lijkt er niet veel aan de hand: in 2020 werden ongeveer net zoveel bedrijven opgericht als in 2019.

Afname van aantal starters

Veel van deze bedrijven zijn echter ZZP’ers. In de groep bedrijven met ten minste 2 werknemers waren in 2020 6,5% minder oprichtingen. Deze daling beperkt zich niet tot de sectoren die de meeste hinder hebben van gezondheidsbeperkingen, zoals de horeca, want bijna elke sector zag vorig jaar een afname van het aantal starters. Alleen de ‘groot- en detailhandel’ zag een toename, die gedreven wordt door zelfstandigen met een online verdienmodel.

Evenveel bedrijven opgeheven als in 2019

In 2020 werden ongeveer evenveel bedrijven opgeheven als in 2019. Dit is opvallend omdat tijdens recessies normaliter meer bedrijven stoppen – in 2009 stopten bijvoorbeeld 32% meer bedrijven dan in het voorgaande jaar. De afname van nieuwe bedrijven en het lagere aantal stoppers dan verwacht kan zich op termijn vertalen in lagere economische groei. Nieuwe bedrijven komen namelijk vaak met nieuwe of efficiëntere technieken, diensten en producten. Het economische nadeel van minder ‘exits’ is dat werknemers dan minder snel naar een efficiënter bedrijf overstappen. Hier staat tegenover dat, mede door het omvangrijke economische steunpakket de werkloosheid minder snel oploopt.

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro Schoonmaakgroep viert dit jaar een mooi jubileum: ze maken al veertig jaar schoon. En dat mag natuurlijk gevierd worden. Dat doen ze met een mooie glossy waarin ze de lezer meenemen in Romaro's ontstaansgeschiedenis, verhalen en beelden van vroeger en nu en een overzicht van belangrijke gebeurtenissen binnen en buiten het bedrijf door de jaren heen.

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Service Management publiceert elke donderdag het tenderoverzicht. Dat is het laatste nieuws over openstaande en gegunde schoonmaakaanbestedingen via TenderNed.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar verlies-verlies!

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar...

Het is ondertussen wel bekend: de Belastingdienst gaat vanaf 1 januari weer controleren of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. Echter, onder druk van de Tweede Kamer krijgen bedrijven die de wet overtreden door schijnzelfstandigen in te huren toch niet allemaal een boete. De reden? Er is veel onrust onder zzp'ers en bedrijven over een wet die al bijna tien jaar niet wordt gehandhaafd.