Ook Duitse schoonmaakmarkt krijgt klappen door coronacrisis

Ook Duitse schoonmaakmarkt krijgt klappen door coronacrisis

Ook in Duitsland heeft de schoonmaakmarkt last van de coronacrisis. Uit een enquête blijkt dat twee-derde van de schoonmaakbedrijven hun omzet het afgelopen jaar zag dalen. De toekomst ziet er wel rooskleurig uit, volgens de ondervraagde schoonmaakondernemers. Volg Service Management op LinkedIn:

Door: Dick van Zomeren

Tot tien procent omzetdaling

Een enquête onder de leden van de Duitse werkgeversorganisatie voor schoonmaakbedrijven, het BIV, leert dat de coronaepidemie bij twee derde (65 procent) van de aangesloten schoonmaakbedrijven vorig jaar tot 10 procent omzetverlies heeft geleid. Die daling van 10 procent is wel het maximum, want het percentage varieert van 1 tot 10.

Iets meer dan de helft van de respondenten moest bovendien voor het personeel arbeidstijdverkorting aanvragen. De gehele bedrijfstak schoonmaak biedt in Duitsland werk aan 600.000 personen.

Kwart verwacht omzetstijging

Van de ondervraagde werkgevers verwacht ruim 34 procent dat door de coronacrisis hun omzet dit jaar zal dalen, terwijl 36 procent ervan uitgaat dat deze gelijk zal blijven. Optimisten zijn er ook, want iets meer dan 24 procent gaat uit van een omzetstijging.

Men is ervan overtuigd dat de schade toch mee zal vallen, want 60 procent beschouwt de vooruitzichten als bemoedigend of toereikend. Een zuinige formulering, waar tegenover 40 procent staat die denkt dit jaar een goede of zeer goede omzet te boeken.

“Licht en schaduw wisselen elkaar af”

Wat de zakelijke gevolgen van de epidemie voor de schoonmaaksector betreft, zegt de BIV-voorzitter dat ‘licht en schaduw’ elkaar afwisselen. Sommige dienstverleners groeien door meer werk in de zorg, het onderwijs en kinderopvang – met frequentieverhoging schoonmaak en desinfectie – terwijl anderen, die actief zijn in de hotellerie, handel, evenementen en personenvervoer juist omzet inleveren.

Lees verder

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro Schoonmaakgroep viert dit jaar een mooi jubileum: ze maken al veertig jaar schoon. En dat mag natuurlijk gevierd worden. Dat doen ze met een mooie glossy waarin ze de lezer meenemen in Romaro's ontstaansgeschiedenis, verhalen en beelden van vroeger en nu en een overzicht van belangrijke gebeurtenissen binnen en buiten het bedrijf door de jaren heen.

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Service Management publiceert elke donderdag het tenderoverzicht. Dat is het laatste nieuws over openstaande en gegunde schoonmaakaanbestedingen via TenderNed.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar verlies-verlies!

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar...

Het is ondertussen wel bekend: de Belastingdienst gaat vanaf 1 januari weer controleren of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. Echter, onder druk van de Tweede Kamer krijgen bedrijven die de wet overtreden door schijnzelfstandigen in te huren toch niet allemaal een boete. De reden? Er is veel onrust onder zzp'ers en bedrijven over een wet die al bijna tien jaar niet wordt gehandhaafd.