Rahma el Mouden van schoonmaakbedrijf MAS: "Schoonmaak wordt nooit meer de oude"

Rahma el Mouden van schoonmaakbedrijf MAS: "Schoonmaak wordt nooit meer de oude"

Duizenden schoonmaakbanen zijn verloren gegaan door de sluiting van scholen, kantoren, musea en de horeca tijdens de coronacrisis. Ook bij Multicultureel Amsterdam Schoonmaakbedrijf (MAS) konden niet alle contracten verlengd worden. "Een hele zware keuze", vertelt oprichtster Rahma el Mouden aan tafel bij Nieuwsuur.

Normaal gesproken waren er dagelijks vijftien schoonmaakmedewerkers van MAS aan het werk in de A’DAM Toren. Nu zijn dat er nog vier. Ook in het Tropenmuseum is het schoonmaakteam flink ingekrompen: van vijftien naar acht. De coronacrisis hakt er flink in bij schoonmaakbedrijf MAS. De omzet is gehalveerd en tientallen tijdelijke contracten konden niet worden verlengd.

Zware keus

“We hadden vijfhonderd medewerkers in dienst. We hebben zoveel mogelijk geprobeerd om onze mensen vast te houden. Je wilt ze niet kwijt”, vertelt oprichtster Rahma el Mouden in Nieuwsuur. Maar alleen al in de horeca had het schoonmaakbedrijf 130 mensen werken. “We hadden te maken met veel klanten die op slot gingen. Met pijn in ons hart hebben we de contracten van mensen die niet in vaste dienst waren, niet verlengd. Het was een hele zware keus, maar uiteindelijk moet je wel.”

Als ondernemer ga je niet zitten wachten tot het fout gaat

Nieuwe strategie

De onderneemster verwacht dat de crisis een blijvende stempel op de branche zal achterlaten. “Schoonmaak is altijd nodig, dacht ik vroeger. Ik had nooit gedacht dat ik in zo’n crisis terecht zou komen. Ik denk dat de schoonmaak nooit meer de oude zal zijn. Ik praat met veel ondernemers. Elk bedrijf is bezig met een nieuwe strategie voor in de nieuwe wereld. Je zoekt naar niches en maakt gebruik van innovatie. We moeten bewegen.”

Zorgbedrijf opgericht

“Als ondernemer ga je niet zitten wachten tot het fout gaat. Je gaat op zoek naar iets anders”, vertelt El Mouden. Daarom heeft de onderneemster een zorgbedrijf opgericht. Meer dan dertig medewerkers zijn omgeschoold om huishoudelijke en persoonlijke aan ouderen, vooral met een migratieachtergrond, te kunnen bieden. Hiermee hoopt de onderneemster een deel van de verloren omzet goed te kunnen maken. “De schoonmaak zal nooit terug naar honderd procent gaan.”

Het Nieuwsuur-item van donderdag 6 mei met schoonmaakonderneemster Rahma el Mouden is hier terug te zien. 

Lees ook:

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro viert 40-jarig bestaan groots met mooi magazine

Romaro Schoonmaakgroep viert dit jaar een mooi jubileum: ze maken al veertig jaar schoon. En dat mag natuurlijk gevierd worden. Dat doen ze met een mooie glossy waarin ze de lezer meenemen in Romaro's ontstaansgeschiedenis, verhalen en beelden van vroeger en nu en een overzicht van belangrijke gebeurtenissen binnen en buiten het bedrijf door de jaren heen.

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Tenderoverzicht week 43 (donderdag 24 oktober)

Service Management publiceert elke donderdag het tenderoverzicht. Dat is het laatste nieuws over openstaande en gegunde schoonmaakaanbestedingen via TenderNed.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar verlies-verlies!

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar...

Het is ondertussen wel bekend: de Belastingdienst gaat vanaf 1 januari weer controleren of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. Echter, onder druk van de Tweede Kamer krijgen bedrijven die de wet overtreden door schijnzelfstandigen in te huren toch niet allemaal een boete. De reden? Er is veel onrust onder zzp'ers en bedrijven over een wet die al bijna tien jaar niet wordt gehandhaafd.