Rechter geeft duidelijkheid: beslag op zorgbonus mag, via een apart beslag

Rechter geeft duidelijkheid: beslag op zorgbonus mag, via een apart beslag

Wanneer medewerkers via hun werkgever de zorgbonus hebben ontvangen, mag daar beslag op worden gelegd. Daarvoor moet wel apart beslag worden gelegd: de zorgbonus valt niet onder een eventueel al eerder gelegd loonbeslag. Volg Service Management op LinkedIn:

De rechtbank Noord-Holland deed die uitspraak in een renvooiprocedure, waarvoor de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) het initiatief had genomen in samenwerking met Mr. André Moerman van het Landelijk Overleg Sociaal Raadslieden (LOSR). De KBvG is blij met de uitspraak: “Dit schept duidelijkheid voor alle betrokkenen.”

>> Lees ook: OSB: Schoonmakers dreigen zorgbonus mis te lopen

Zorgbonus creëert bijzondere situatie

De zorgbonus werd eind vorig jaar uitgekeerd bij een uitzonderlijke prestatie in het kader van corona. Wanneer loonbeslag gelegd is op het inkomen van een zorgmedewerker, vallen bonussen hier normaal gesproken ook onder. Met de zorgbonus ontstond echter een bijzondere situatie, waarbij de wetgever onvoldoende duidelijk had gemaakt of deze vatbaar is voor beslag. Daarom besloten de KBvG en het LOSR om gezamenlijk naar de rechter te stappen.

“Het was onduidelijk of er nu wel of niet beslag op de zorgbonus kan worden gelegd. Duidelijkheid is belangrijk met het oog op uniforme toepassing van het beslagrecht en bescherming van de belangen van schuldenaar en schuldeiser in deze unieke situatie. Die duidelijkheid is er nu met deze uitspraak”, aldus Michaël Brouwer van de KBvG.

>> Lees ook: SieV gaat werknemers met problematische schulden helpen

Onpartijdige positie

De rechtbank heeft bepaald dat de zorgbonus niet rechtstreeks voortvloeit uit de rechtsverhouding van de zorgaanbieder. Bij loonbeslag kan dus niet automatisch beslag worden gelegd op de zorgbonus: daar is een apart beslag voor nodig. Bovendien raadt de rechtbank gerechtsdeurwaarders aan om met opdrachtgevers in gesprek te gaan, om te achterhalen of zij beslag op de zorgbonus willen leggen of – uit respect en waardering voor de zorg – daarvan willen afzien. Dat past ook bij de onpartijdige positie van gerechtsdeurwaarders, zegt Brouwer:

“Gerechtsdeurwaarders houden rekening met de belangen van zowel de schuldeiser als de persoon met schulden. Ze kunnen vanuit die rol zo’n appèl doen op de schuldeiser om af te zien van beslag op de zorgbonus. Tegelijk kunnen ze ook de schuldenaar wijzen op het belang van het aflossen van de schuld. Wanneer de zorgbonus kan worden ingezet voor aflossing, draagt dat bij aan het oplossen van het schuldprobleem. Dat is uiteindelijk in het belang van alle partijen: van de schuldeiser, maar ook van de schuldenaar.”

Lees ook: Schoonmakend Nederland: ondersteun bij aanpak schuldenproblematiek

Gom en ROC Zadkine delen hun ervaring met dagschoonmaak

Gom en ROC Zadkine delen hun ervaring met dagschoonmaak

Waarom aan de randen van de dag schoonmaken als het ook overdag kan? Op een van de locaties van mbo-opleider Zadkine verzorgt Gom Onderwijs sinds april volledige dagschoonmaak. Van studenten en docenten tot de schoonmakers: iedereen is er blij mee. Ismael Aazziman (facilitair regiemedewerker bij Zadkine) en Iris Heijkoop (Klantmanager Gom Onderwijs) vertellen meer over de samenwerking.

Gom steunt Stichting Vluchtelingen Werkintegratie: "Samen bouwen aan inclusief werk"

Gom steunt Stichting Vluchtelingen Werkintegratie: "Samen bouwen aan...

Onlangs overhandigde Facilicom Foundation een mooie cheque aan Stichting Vluchtelingen Werkintegratie. Om zo een stukje mee te helpen aan het ondersteunen van vluchtelingen, asielzoekers en statushouders bij het voorbereiden en begeleiden van hun eerste stappen naar de Nederlandse arbeidsmarkt.

Ian Smeijers (Stichting Nelis): "Met lastige jongens moet je niet gaan tafeltennissen"

Ian Smeijers (Stichting Nelis): "Met lastige jongens moet je niet...

De Volkskrant publiceerde afgelopen week een interview met Ian Smeyers, die, "geboren als white trash", als zeventienjarige jongen zijn eigen glazenwasbedrijf begon. In het begin met het doel lekker geld te verdienen, maar ondertussen vanuit het gedachtengoed van sociaal ondernemerschap. Hij biedt nu met zijn Stichting Nelis leerwerktrajecten aan aan jongeren die zich aan de rand van de maatschappij bevinden. Inmiddels heeft hij ruim 500 mensen aan werk geholpen.

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt van UWV

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt van UWV

Sodexo tekende op 21 oktober 2024 een convenant met het Landelijk Werkgeversservicepunt (WSP) van UWV. Daarmee verstevigen en bestendigen zij de de samenwerking die al ruim twee jaar bestaat. Om zo samen nog meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen. Ook het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten (LWSPG) sluit nu aan bij dit convenant.