Ziekteverzuim vierde kwartaal hoogste in 18 jaar

Ziekteverzuim vierde kwartaal hoogste in 18 jaar

Het ziekteverzuim was in het vierde kwartaal van 2020 4,9 procent, het hoogste sinds 2002. In de schoonmaakbranche lag dit percentage nog een stuk hoger, namelijk op 7,0 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.Volg Service Management op LinkedIn:

Daarmee lag het ziekteverzuim in de schoonmaakbranche zelfs nog iets hoger dan in de gezondheids- en welzijnszorg, waar het verzuim 6,8 procent was. Het ziekteverzuim in de schoonmaakbranche schommelt normaal rond de 6 procent. Echter in het eerste kwartaal van 2020 zien we een uitschieter naar 7,4 procent. Waarschijnlijk veroorzaakt door angst voor het coronavirus. In het vierde kwartaal steeg het verzuim in de horeca het sterkst. Het verzuim was met 2,8 procent het laagst in de financiële dienstverlening.

Hoger verzuim in eerste en vierde kwartaal

Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en de overheid was in het vierde kwartaal van 2020 4,9 procent. Dit betekent dat van elke duizend te werken dagen er 49 werden verzuimd wegens ziekte. De laatste keer dat het ziekteverzuim in het vierde kwartaal hoger was, was in 2002 (5,4 procent). Het ziekteverzuim is in het eerste en het vierde kwartaal (herfst en winter) altijd iets hoger dan in de andere kwartalen.

Kleinste bedrijven kennen laagste verzuimcijfers

Het ziekteverzuim is traditiegetrouw het laagst bij de kleinste bedrijven. Bij bedrijven met minder dan 10 werknemers was het verzuim 3,3 procent. Met een toename van 1,5 procentpunt hadden zij wel de grootste stijging in ziekteverzuim. Bij de middelgrote bedrijven lag het verzuim met 4,5 procent een half procentpunt hoger dan een jaar eerder, bedrijven met 100 werknemers of meer hadden een ziekteverzuimpercentage van 5,5 procent (0,2 procentpunt meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder).

Lees ook: