De module is in eerste instantie bedoeld voor rayonleiders binnen Gom, maar moederbedrijf Facilicom Group kan hem ook breder inzetten. De training is gebaseerd op gesprekken met rayonleiders zelf over wat zij nodig hebben om inclusie beter op te pakken. Daarmee worden niet alleen zij getraind op dit onderwerp, maar zorgt de module er ook voor dat zij zelf deze training kunnen geven aan hun mensen.
Onderwerp op de agenda
De reacties vanuit Gom zijn positief. Project manager en opleidingsadviseur Emine Turksever vertelt: “Ik vind het mooi dat Gom dit onderwerp op de agenda gezet heeft. Ik werk met mbo- en vso-studenten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik ben er trots op dat we er werk van maken om iedereen binnen deze organisatie een veilig gevoel te geven. Een gevoel dat ze erbij horen. En dat ik er mijn eigen steentje aan kan bijdragen door straks zelf de trainingen te kunnen geven.”
Bewustzijn vergroten
Door middel van creatieve elementen laat de training de deelnemers kijken naar hun eigen meningen en gevoelens om het bewustzijn over diversiteit en inclusiviteit te vergroten. Het begrip dat niet iedereen hetzelfde in elkaar zit is de eerste stap om issues over diversiteit en inclusiviteit bespreekbaar te maken.
Discriminatie
De afgelopen maanden is weer duidelijk geworden dat bijvoorbeeld discriminatie met regelmaat voorkomt op de werkvloer. Hoe vaak, dat is echter lastig te zeggen. Er zijn namelijk aanwijzingen dat medewerkers zich niet altijd veilig genoeg voelen om melding te maken. Door dit thema bespreekbaar te maken en het gesprek aan te gaan, hoopt Gom dat het vertrouwen omhoog gaat en het gevoel van sociale veiligheid toeneemt. De training is hiervoor een mooi startpunt.
Voorbeeldfunctie
Gom laat weten dat ze graag een voorbeeldfunctie innemen in de branche. Ze richten zich op de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers en daar zijn diversiteit en inclusiviteit onlosmakelijk aan verbonden.