FNV publiceert mission statement: Samenwerken aan discriminatievrije generatie

FNV publiceert mission statement: Samenwerken aan discriminatievrije generatie

Vakbond FNV presenteerde onlangs een mission statement voor een discriminatievrije generatie. Daarin staan concrete stappen om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. Nationaal coördinator tegen discriminatie en racisme, Rabin Baldewsingh, heeft het statement in ontvangst genomen.

Discriminatie op de arbeidsmarkt blijft een groot probleem in Nederland. Te veel jongeren vinden geen stageplek vanwege hun achternaam, sollicitanten worden afgewezen door vooroordelen en werknemers hebben te maken met ongelijke beloning of onveilige werkomstandigheden. De FNV streeft naar een inclusieve arbeidsmarkt waarin gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit de norm zijn.

Oproep tot actie

"Onze mission statement benadrukt de noodzaak van een duurzame inzet tegen discriminatie en roept op tot actie. Het vieren van diversiteit, zoals op Diversity Day, is belangrijk, maar het is niet genoeg. Het gaat niet alleen om het creëren van een divers personeelsbestand, maar ook om daadwerkelijke inclusie en gelijke kansen voor iedereen", aldus Bas van Weegberg, lid dagelijks bestuur FNV.

Belofte niet genoeg

Hoewel veel organisaties sinds 2020 hebben beloofd zich in te zetten voor diversiteit en inclusie, blijkt uit recent onderzoek dat deze doelen vaak geen prioriteit meer zijn. Bijna de helft van de HR-professionals geeft aan dat diversiteit niet in de top tien van beleidsthema’s staat. Tegelijkertijd vindt 43 procent van de arbeidsmarktdiscriminatie plaats tijdens de fase van werving en selectie.

De FNV stelt dat zonder een inclusieve arbeidsmarkt, de doelen van de vakbond, zoals betere arbeidsomstandigheden, fatsoenlijke lonen en een veilige werkomgeving, niet volledig kunnen worden gerealiseerd. "Zolang ongelijkheid blijft bestaan, is ons werk niet af." De FNV roept daarom werkgevers, werknemers, vakbonden, onderwijsinstellingen en de politiek op om samen te werken aan concrete acties tegen arbeidsmarktdiscriminatie.

Gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen

FNV zet zich samen met haar leden in voor goede cao-afspraken, het aankaarten van beleid om discriminatie tegen te gaan en een veilige en gelijkwaardige werkvloer voor iedereen. Van Weegberg: "Wij staan onze leden bij als er een vermoeden is van discriminatie. Dit kan zowel juridisch zijn of via onze vertrouwenstelefoon (voor en door leden). Ook tijdens onze inloopspreekuren kunnen leden terecht met vragen. Alleen door gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we een generatie zonder discriminatie realiseren."

Lees het mission statement >>

Lees meer: